20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 április 07, hétfő

Mit kell tudni az egészséges testtömegről?

Szerző: blikk.hu

Az egészszéges testtömeg szinte minden ember számára mást és mást jelent. Rábenspeck Réka dietetikus szerint mielőtt eldöntjük, hogy fogyókúrázni szeretnénk, nem árt, ha megnézzük a BMI-t, vagyis a testtömegindexünket.

Az ideális testtömeg igen sok mindentől függ – állítja Rábenspeck Réka dietetikus. Elsősorban a testmagasságunktól, de nem árt figyelembe venni azt sem, hogy valaki ülőmunkát, vagy esetleg nehéz fizikai munkát végez. Felnőtt ember esetében a BMI-vel (Body Mass Index) lehet meghatározni, hogy kinek van szüksége fogyókúrára, és kinek kellene pár kilót fölszednie magára.
Ta{jcomments on}
A BMI kiszámítása roppant egyszerű: a kilogrammban kifejezett testtömeget el kell osztani a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. (Pl.: 178 cm-es és 68 kg-os ember BMI-je: 68 osztva 1,782-vel. Az eredmény: 21,5.)
Egészséges testtömeggel rendelkezik, akinek az eredménye 20, illetve 24,9 között van. Túlsúlyról beszélünk, ha 25 és 29,9 közötti, elhízásról, ha 30 feletti eredményt kapunk. Ahhoz, hogy egészséges életet élhessünk, elengedhetetlen, hogy törekedjünk az egészséges testtömeg megőrzésére. A bőséges zöldség-, gyümölcsfogyasztás, a zsírszegény étrend kialakítása segít megőrizni az ideális súlyt, akárcsak a rendszeres, napi ötszöri étkezés, amelynek során fontos, hogy keveset együnk.
A túlsúlyos emberek számára elengedhetetlen, hogy csökkentsék a testtömegüket 5-15%-kal – hívja fel a figyelmet a szakember. Erre azért van szükség, mert így megelőzhető a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a koszorúér meszesedése, az agyi érbetegségek, az ízületi betegségek, sőt egyes daganatos megbetegedések mind-mind összefüggésbe hozhatók az elhízással.
A 30-as BMI-vel rendelkezők inkább kérjék szakember segítségét, és óvakodjanak a gyors fogyást ígérő villámdiétáktól. Sok túlsúlyos védekezik azzal, hogy genetikailag hajlamos a hízásra, ami valóban fontos tényező, de megfelelő táplálkozással és életmóddal elérhető, vagy legalábbis megközelíthető az ideális testtömeg. Sajnos az élet, főleg a városokban, számos lehetőséget kínál a kényelmes életmódra, ezért tudatosan kell keresni az alkalmat a rendszeres testmozgásra.
Ed. Miből mennyit?
Akkor mondhatjuk el magunkról, hogy egészségesen táplálkozunk, ha gabona- és zöldségfélékből, tejtermékekből, húsból, halfélékből, és zsiradékokból is egyaránt kerül az asztalunkra. Viszont nem mindegy, hogy miből mennyit eszünk.
Gabonafélékből naponta 6-11 egységnyit:
1 egység: 1 szelet kenyér (4dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg tarhonya, galuska, 10 dkg készre főzött rizs, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg főtt kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, gabonapehely öldségből, főzelékből, gyümölcsökből naponta 6-11 egységnyit:
1 egység: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főzelék, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyes, 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma, körte, narancs, grépfrút, banán, őszibarack, 2 dl 100%-os zöldséglé, gyümölcslé
Tej- és tejtermékekből naponta 3-4 egységnyit:
1 egység: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt
Húsokból napi 2-3 egységnyit:
1 egység: 1 egység: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott
Halból heti egy egység, vagyis 15 dkg javasolt.
Zsiradékok: Koleszterinben gazdag élelmiszerekből fogyasszunk keveset.
Ezek a gyógyszerek növelhetik az eddig kevéssé eredményes kezelés hatékonyságát, az inzulinkezelést azonban nem váltják ki - közölte a Magyar Diabétesz Társaság elnöke.
A tablettás készítmények arra alkalmasak, hogy minél hosszabb időn keresztül fenntartható legyen a saját inzulinelválasztás és vércukorszint-szabályozás. A kezelés a késői szövődmények, az érkárosodások megelőzését szolgálja - tette hozzá a szakértő.
Hanganyag: Torda Júlia Egy másik cikk: A diabéteszes fájdalomra depresszió-gyógyszer? A cukorbetegek fájdalmainak és zsibbadásainak csillapítására a kutatók egy korábban depresszió kezelésre használatos gyógyszert tanulmányoznak. A gyógyszert a perifériás neuropátia miatt kialakult depresszióra szedtek a betegek. A periférás neuropátia egy olyan állapot, mely elsősorban a végtagokat érinti, és jellemző rá a lábban, lábfejben és lábujjakban érezhető zsibbadás, bizsergés. A cukorbetegek gyakran szenvednek ettől az állapottól, mivel a magas vércukorszint károsítja az idegsejteket - közli a MediPress. A betegek gyakran elviselik a krónikus fájdalmat, görcsöket, az álmatlan éjszakákat, mely megakadályozza a normális életvitelüket. A kutatók jelenleg igen eltökélten hisznek abban, hogy a reboxetin nevű gyógyszer enyhíti a tüneteiket.
Az összetevő emeli a neurotranszmitter (idegi ingerületátvivő anyag) norepinefrin szintjét az idegsejtek között, valamint gátolja a lebomlását az idegben, mely így elraktározódik a sejtben és később használódik fel. Dr. Bassem Masri - aki a New York-Presbiter/ Weill Cornell kutatóorvosa, kardiológus és diabétesz specialista, Helen és Robert Appel munkatársaival - egy II Fázis vizsgálatban tanulmányozza a gyógyszer hatékonyságát olyan pácienseknél, akiknél legalább egy éve diagnosztizáltak cukorbetegséget, és perifériás neuropátiájuk van.
Forrás: STOP

 

Hozzászólás  

#1 BMIHun 2017-11-19 12:51
Egy szemléletes grafikon a BMI-hez amit akár a cikkbe is be lehetne másolni:

www.webbeteg.hu/uploads/hirek/bmi_grafikon550.jpg

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások