20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

Print this page
2009 november 20, péntek

Nátha vagy influenza?

Szerző: Szufi

Számos baráti beszélgetés, hír, médium által közvetített rémisztgetés vagy épp ellenkezőleg, túlzott „pánik csillapítást” hallhatunk az influenzáról nap mint nap, különböző csatornákon keresztül. 

Felmerül a kérdés: Félni vagy nem félni?! 
A válasz: Tájékozódni és MEGELŐZNI! Íme, egy kis segítség: ;)
 

Telente, több millió ember szenved meghűléstől vagy idényjellegű influenzától, melyek megnehezítik saját és környezetük életét. 
Ezek szerint egy gyanútlan hétvégi bevásárlás azonnal ágynak dönthet?! Igen, ha nem vigyázunk! Vajon honnan tudjuk, hogy a fűtött helységben eltöltött (kimelegedett) néhány óra után, a jó kis friss levegő ártott e meg, vagy a tömegből sikerült hazavinni egy nem kívánatos „influenza csomagot”?!? 

Könnyű összekeverni egy náthát az influenzával, mivel a tünetek hasonlóak, ezért nem árt egy kis áttekintés! Influenzáról bővebben itt olvashatsz.

A megfázás általában jóval enyhébb, mint az influenza. Tünetei: hidegrázás, didergés, (melyet csak ritkán kísér láz) torokfájás, orrdugulás/gyulladás, tüsszögés, höhécselés, végtagfájdalom esetenként gyomorproblémák.

Az influenza fő tünetei: hirtelen kezdődő láz, nagymértékű fáradtság érzet, izomfájdalom, levertség, később száraz köhögés és fejfájás.Az influenzavírus több órán keresztül is eléldegélhet egy adott felszínen, mint egy könyv, egy buszkapaszkodó vagy egy kilincs... Ezért a legalapvetőbb és legfontosabb dolog a MEGELŐZÉS!!!

Nélkülözhetetlen (már-már banális, de akkor vajon miért nem használjuk) tippek a megelőzésre

- Moss kezet! Mégpedig nagyon gyakran!

-"El a kezekkel a szádtól" módszer. Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus terjed emberről emberre úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod meg és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

- Gargarizálj! Naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy illóolajokkal, fertőtlenítőkkel, ha nem bízol a sóban.) A vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

- Erősítsd az immunrendszeredet! Egyél magas C-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket és egyéb vitaminokban gazdag étkeket, táplálék kiegészítőket!

- Igyál sok folyadékot! Olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak bírsz. A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak. A mézes citromos tea magas vitamintartalmának köszönhetően biztos siker!

- Kerüld az érintést nyilvános helyeken vagy viselj kesztyűt (és sűrűn mosd ki).

- Tartsd távol magad a beteg emberektől. 
És ha mégis sikerült elkapnod…:
 

- Inhalálj! Segíti a légutak kitisztulását, másrészt megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, s így csökken a köhögési inger és a torokfájás is. Megfázásra hatásos illóolajok: kakukkfű, orvosi zsálya, levendula, fahéj.

- Teázz! Igyál sok folyadékot! A méz és a természetes citrom nélkülözhetetlen vitaminforrás! Hasznos: Csillagánizs tea, PreColdFlu tea + Echina C-vita kapszula, ShiiLing erősítő gombatea és különböző gyógynövény teák

- Fogyassz sok vitamint, különböző echinaceákat ! Ezzel segíthetsz immunrendszerednek, hogy gyorsabban kűzdje le a vírust. Pl.: Grapefruit cseppek Echinaceával, Echinac-vita kapszula, Grapefruit cseppek Ginsenggel

Gyorsan gyógyulj meg! ;)

Beküldte: SZUFI

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

 

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Bp.

(Anti, 2009.11.23 13:21)

Döbbenetes előrelátás! Márics szomszéd majd három évtizeddel ezelőtt a kötelező oltásról!!! Alig két perc, nézzétek meg!

http://www.youtube.com/watch?v=MtRJvilGTng#t=6m22s

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások