Print this page
2009 november 25, szerda

Allergiás reakciót váltott ki a H1N1 elleni védőoltás

Szerző: Internet

Hat embernél a brit GlaxoSmithKline gyár Aprepanrix vakcinája okozott allergiás tüneteket Kanadában

Kanadában hat esetben okozott súlyos allergiás reakciót az újnfluenza elleni oltás - jelentették be a hatóságok kedden este. Mind a hat páciens jobban érzi már magát.

Az oltóanyag mind a hat esetben a brit GlaxoSmithKline gyár Aprepanrix vakcinája volt, méghozzá ugyanabból a szállítmányból. Ez a tétel 172 ezer adagot tartalmaz, és november 2-án kezdték kiszállítani - közölte a kanadai egészségügyi minisztérium szóvivője.

A kiszállítást leállították, de a szóvivő nem tudta megmondani, hogy addig hány adagot használtak már fel az oltóanyagból.  

A hat súlyos allergiás roham abnormálisan magasnak számít, mert az elfogadott szabály szerint 100 ezer oltásra egy juthat.

Ilyen súlyos, az egész szervezetre kiható allergiás roham - szakszóval anafilaxiás sokk - oltóanyagtól, vagy például kagyló, rák fogyasztásától vagy rovarcsípéstől léphet fel. Jellemzői a légzési nehézség és a vérnyomás hirtelen zuhanása. Az ilyen állapot azonnali orvosi segítség nélkül halált okozhat.  

Az egészségügyi szóvivő felhívta a figyelmet, hogy aki már megkapta az oltást, és nem lépett fel nála ilyen roham, annak most már nem kell izgulnia.

A kanadai minisztériumi szóvivője ugyanakkor megismételte, hogy a világjárványos influenza elleni oltóanyag biztonságos és hatásos. "Az, hogy az oltóanyag egy konkrét tételével kapcsolatban problémát találtunk, csak azt bizonyítja, hogy működik a megfigyelő rendszerünk" - fogalmazott.

A kanadai egészségügyi hatóságokat a WHO figyelmeztette elsőként arra, hogy probléma lehet az oltóanyaggal. Az Egészségügy Világszervezet ezzel együtt is javasolja a védőoltást.

A WHO szerint a világjárványos influenza elleni harcnak továbbra is a védőoltás a leghatásosabb eszköze.