Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Szo2017Oct21

2008. Július 20., Vasárnap 06:31

A tea a demencia ellen is véd?

Írta:  Ismeretlen
Értékelés:
(5 szavazat)
Napi két csésze tea segíthet a demencia megelőzésében - derül ki egy új kutatásból. A szakértők azt nem tudják pontosan, miért.

Az elmúlt években számtalan kutatás bizonyította a tea jótékony hatását a szervezetre: akadnak, amelyek szerint a szívbetegségek ellen véd, másokból az derül ki, hogy csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Laboratóriumi kísérletek már azt is bizonyították, hogy a demencia - a lelki és szellemi képességek csökkenése, az intellektus, a társadalmi viselkedésmódok és az alkalmazkodási képesség fokozatos hanyatlása - ellen is hatásos, az emberek közreműködésével zajlott kutatások azonban nem hoztak erre elég bizonyítékot.

A Szingapúri Egyetem nemrégiben két és fél ezer 55 éves vagy annál idősebb ember életvitelét és teafogyasztási szokásait vizsgálta; a kutatás első lépéseként felmérték a résztvevők kognitív funkcióit, azaz azt, mennyire fitt az agyuk. A kutatók két évvel később újra megvizsgálták az önkénteseket, és azt találták: a legkevésbé azoknak romlottak megismerési képességei - ez a demencia első jele lehet -, akik a legtöbb fekete teát ittak.

Naponta két-három csésze tea 55 százalékkal csökkenti a demencia megjelenésének esélyét. Ez az arány 63 százalékos volt azoknál, akik naponta hat, vagy annál is több bögre teát fogyasztottak - áll az American Journal of Clinical Nutrition című orvosi táplálkozási szaklap jelentéséből.

A kutatók nem tudják pontosan, hogyan segít a tea a demencia megelőzésében. Az ital - mint a gyümölcslevek és a vörösbor - flavonoidokat, antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagokat tartalmaz, amelyek védik a sejtek zavartalan működését. Lehetséges, hogy a tea az agyban keletkező lerakódások, plakkok kialakulását akadályozza.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a tea - főleg, ha cukor nélkül isszuk -, számos betegség megelőzésében hatékony. Állatkísérletek során azt találták, hogy a teában megtalálható flavonoidok akadályozzák a bőr-, a tüdő-, a száj-, a gyomor-, a máj- és a prosztatarák kialakulását.

Forrás: inforadio.hu

 

Megjelent: 6556 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 272 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.8%Canada 1.1%
Romania 6.1%Serbia 0.8%
United States 4%Switzerland 0.4%
Germany 3%France 0.3%
Russian Federation 2.9%Australia 0.3%
Ukraine 2.7%Italy 0.2%
Slovakia 2.2%Kuwait 0.2%
United Kingdom 1.9%Netherlands 0.2%
Sweden 1.6%Greece 0.2%
Austria 1.5%Belgium 0.2%

Today: 94
This Week: 4631
Last Week: 5472
This Month: 16573
Last Month: 22759
Total: 1632229

Belépés