Print this page
2011 november 26, szombat

A propolisz

Szerző: Szalay László és mások

A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok. A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt - az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

Adagolása

Mielőtt kipróbálna valamilyen propolisz készítményt, bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá! Figyelni kell még arra is, hogy a sok írásban túladagolt (rendszeresen 200-300 csepp/nap) alkoholos propolisz tinktúra a tömény alkohol miatt már károsíthatja a májat.

A propoliszból az ember 10-20 mg-ot visel el naponta 1 kg testsúlyra vetítve, de a tinktúrák sűrűségét lehetetlen pontosan megállapítani. Ha 50 ml alkoholban feloldunk 20 gramm viaszos nyers propoliszt, abból napi ~100 cseppnél több nem ajánlott egy 70 kilós embernek (1 ml = kb. 25 csepp). A propolisz-túladagolást jelezheti felduzzadt szemhéj, csalánkiütés, vérnyomáscsökkenés. Az adagolást sosem a véglettől kezdjük, hanem kis adagokat egyre növelve, és akkor nem jelenthet problémát: normális adagolásban semmilyen mellékhatása nincs. Túladagolás esetén 4-5 napig szüneteltetni kell a fogyasztását, majd apránként újrakezdhető.

A propolisz minőségét 2 évig megőrzi, de ezt rövidíti a magas hőmérsékleten való tárolás és ha napfény éri.

A propolisz már ismert tulajdonságai:

  • - Erősíti az immunrendszert;
  • - természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
  • - használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
  • - Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
  • - növeli az erek rugalmasságát;
  • - segít megfázásos megbetegedések esetében;
  • - vérnyomáscsökkentő hatású, valamint
  • - használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
  • - sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra;


Felhasználása, propolisz kivonatok:

A propoliszból többféle készítmény létezik, ezeket megvásárolhatjuk vagy el is készíthetjük nyers propoliszból:
Propoliszos méz
A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.

Propolisz tinktúra

Általában a propoliszból oldatot készítenek. Ebből készíthetjük el a többi propolisz készítményt is. Először egy üvegben annyi "tiszta" (70% Propolisszal a pálinkát is szokták egészségesebbé tenni, persze ehhez nem szükséges a patikai alkohol.

Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:
- nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel.

vagy használhatjuk külsőleg:
- horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.

Propolisz krém, balzsam

Az alkoholban feloldott propoliszt ilyenkor mindenképp átszűrjük, majd az üvegét kinyitva, vagy kicsit esetleg melegítve elpárologtatjuk az alkoholt, hogy végül egy méz-szerű, sűrű anyagot kapjunk. Ezt keverhetjük valamilyen krémbe (vazelinnel összefőzve ajánlják, de az valami átverés lehet - inkább tejkrémbe vagy babakrémbe, mert az fel is szívódik egy héten belül:) ).
A krém fő felhasználási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, köröm -és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak.

Tabletta

A propoliszos tablettát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben ez nem károsítja a bélflórát!

Amire mi használjuk:

- Torokfájás esetén napi 2-3 alkalommal a már nem forró teába mézet, 10 csepp propolisz tinktúrát (vagy propoliszos mézet) és fél kiskanál virágport teszek, így egy vitaminbombát és fertőtlenítőbombát kapok egyben. Nálam évek óta 4-5 napig tartott egy beazonosítható vírusos megbetegedés, így viszont utoljára másfél nap alatt lezajlott!
- családunk strapabíróbb tagjai ilyenkor tinktúrában megmártott kockacukrot szopogatnak;
- ínygyulladás esetén oldatba mártott fültisztítóval naponta többször kenjük a sebet, az akár 2 hétig fájdalmas sebek néhány nap alatt múlnak el;
- külső, mély sebeinken is szoktam propolisszal kísérletezni, a különbség látványos. Pattanások ellen is használjuk - de tinktúrát csak éjszakára, mert fél napra sárga pöttyöt hagy. Talán majd krémbe keverve.

Amire önök használják
- Egyik kedves vásárlónk naponta fogyaszt reggelente 20 csepp tinkturát, és azóta a reggeli köhögései teljesen elmúltak, amit sajnos a dohányzás okozott
- Egy jóbarátom a propolisz vízhajtó hatását használja ki fogyókúrához
- Egy ismerősünk nagyon súlyos, rendszeres felfázása esetén csak propolisszal tudja hatékonyan megszüntetni a tüneteket. Az egyik neves, boltban kapható propolisz tablettánál elmondása szerint jóval gyorsabban segít a mi tinktúránk.
Ön mire használja hatásosan a propoliszt? Ossza meg olvasóinkkal! Írja meg e-mailben a népi gyógymódok oldalunkon!

További gyógymódok

Szemelvények dr. Szalay László: Méhdoktor című könyvéből

A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták (részletek a könyvben):

  • - propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15 nap alatt meggyógyítja
  • - a szájüreg és gége betegségeit 3-5%-os propolisz oldatos aeroszolos inhalációval kezelték (napi 10x)
  • - propoliszkenőcsös kötéssel égési sebeket, bőrátültetést gyógyítanak
  • - propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
  • - hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
  • - gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A fájdalmat azonnal elmúlasztja.
  • - a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos.
  • - Lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk.
  • - Övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos.
  • - tüdőgyulladásra ajánlanak étkezés előtt egy órával napi 3x 15-35 csepp tinktúrát
  • - használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
  • - véraláfutás kezelésére
  • - használják amputációknál, trombózisnál, vírusos agyvelőgyulladásnál, fehérvérűségnél, nőgyógyáaszti bántalmaknál
  • - drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál, pszichikai zavaroknál
  • - gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül!
  • - pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
  • - használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
  • - amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja
  • - nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás, méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
  • - egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén.
  • - Izomfájdalmaknál, lumbágónál, erős fejfájásnál, izomfeszülésnél, ízületi merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal
  • - a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható
  • - állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél.
  • - herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani

Mindezek gyógyítása természetesen függ a szakszerű adagolástól, a propolisz felhasználási formájától, és a betegség pontos fajtájától is (pl. nem minden gombafajtát öl meg).

Propolisz, a diabétesz természetes ellenszere!

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a propolisz egyik nagyszerű előnye az is, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet. Ez azt jelenti, hogy e méhészeti termék képes a vérben található glükóz szintjét stabilizálni, normalizálni, így bizonyos idő után akár mellőzhetőkké válthatnak bizonyos cukorbeteg gyógyszerek is.

A propoliszról röviden:

A propolisz, vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják.

Hogyan kezelhető a cukorbetegség a propolisszal?

Minden cukorbeteg számára szükség van egy megfelelő étrendre és rendszeres testmozgásra. De vannak olyan gyógyszerek is, melyek a vércukorszintet a normál állapotban tartják. Azonban, ha ezt mellőzni szeretnénk, akkor érdemes rendszeresen fogyasztani propoliszt, hiszen ez az anyag képes csökkenteni a vér glükóz szintjét. 1988-ban megállapították, hogy a propoliszt ezenfelül csökkenti a vérnyomást, nyugtató hatással bír és képes a sejtekig eljuttatni a glükózt. 2005-2012 között végzett kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a propolisz képes kezelni a vércukorszintet és képes helyreállítani az anyagcsere folyamatokat is. Valamint erős antioxidáns hatással is rendelkezik, így képes helyreállítani a cukorbetegségből fakadó szövődményeket is. A propolisz csökkenti a vérzsír arányát is, ami szintén nagyon előnyös. A propolisz ezenkvül potenciális antibitoikumként működik az inzulinfüggő cukorbeteg számára is. A propolisz fokozza az inzulinra való érzékenységet is.

Forrás: http://propolis.hu/a-propolisz-es-a-diabetesz

Forrás: http://www.mezfutar.hu/propolisz/

Beküldte: anikogyorgyi