20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2015 március 06, péntek

Kapilláris terápia (terpentines kádfürdők)

Szerző: Kovács József

Tisztítások és gyógyítások dr. Zalmanov módszerével - Az alább közreadott eljárást elsősorban a szervezet kapilláris rendszerének tisztítására, újraélesztésére ajánlja a szakirodalom. Ez az eljárás, melyet sikerrel alkalmazhatunk az endokrin betegségek gyógyítására is egy oroszországi orvos, dr. A. Sz. Zalmanov nevéhez fűződik. Lényege a terpentines kádfürdő, amely amellett, hogy normalizálja a vérkeringést a hajszálerekben, eredményesen gyógyítja a fájdalommal járó, krónikus mozgásszervi betegségeket is. Ejtsünk néhány szót a terpentinről és annak tulajdonságairól.

A terpentint fenyőgyantából nyerik. A szervezetre nézve oldó, serkentő és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Gyógyító céllal sumér elődeink, az ősi egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is használták.

Azt a szövetet, amelybe az egyiptomi fáraót göngyölték előzetesen gyantával itatták át. A tudósok állítása szerint 4000 év elteltével sem veszítette el mikrobaölő hatását a gyantás impregnálás. Azért alkalmazzák napjainkban is a fenyőt meleg borogatásokhoz, fürdőkhöz – mivel terpentint tartalmaz.

Tehát a terpentin nagyszerűen oldódik, könnyen áthatol a bőrön és hatással van az idegvégződésekre. Kétféle terpentines kádfürdőt különbözetünk meg – sárga valamint fehér emulzióból készültet. Ezeknek a fürdőknek az általános hatása a kapilláris és a nyirok áramlás javítása, az életenergia növelése minden egyes sejtben és a szervezet egészében. A fehér emulzióval készült kádfürdők csodával határos módon stimulálják a kapillárisokat. A sárga emulziós kádfürdők pedig javítják a szervezet anyagcseréjét, segítik az ízületekben, az inakban és a véredények falain lerakódott sók oldását.

Dr. A. Sz. Zalmanov elmélete szerint minden betegség a kapillárisokban történt elváltozások következménye. Ahhoz, hogy a kapillárisokat meggyógyítsuk, forró kádfürdőket kell alkalmazni.

Minden meleg és forró kádfürdő, és elsősorban a terpentines kádfürdő, tisztítja a beteg szervezetet. Minden betegség lényege – a káros anyagok felgyülemlése, amit a beteg szervezet nem képes se lebontani, se oxidálni, se elégetni, se eltávolítani, általános fiziológiai úton. A mesterségesen előidézett hipertermia segít a szervezetnek lebontani a toxikus anyagokat, szétbontani azok gigantikus molekuláit kisebb tömegű molekulákra, amelyeket a beteg szervezetnek könnyebb a vesén, a tüdőn, a nyálmirigyeken és a bőrön át eltávolítani. A hipertermikus terpentines kádfürdők elégetik a beteg szervezetet szennyező szerves szemetet és port, kitisztítják a nyirok- és vérellátó kapillárisokat, megtisztítják a sejtek közötti és sejteken belüli folyadékokat. Ebben rejli e fürdők univerzális gyógyításának titka.

A vérkeringésben a főszerep a legparányibb véredényeknek jut – a kapillárisoknak. A kapillárisok a véredény rendszernek az a része, amelynek a falán keresztül a tápanyagok és az oxigén a vérből a szövetekbe jutása történik, a szövetekből pedig az anyagcsere következtében keletkezett égési termék és a széndioxid a vérbe kerül.

A kapilláris falát endothelium alkotja (egyrétegű laphám, ami a hajszálerek belső felületét béleli), amely résjellegű csövecskét alkot. Az endoteliális sejtek nem passzív membránok, amiken keresztül az anyagcsere zajlik, hanem aktív filterek, amelyek áteresztő képessége különböző anyagok esetén változhat. Ezért a különböző betegségeket okozó toxikus anyagokat elnyelhetik, vagy akár felgyorsíthatják kivezetésüket az emberi szervezetből a kapillárisok falai. A kapillárisok ilyen jellegű tulajdonságát használja fel a népi gyógyítás egyik kevésbé ismert ága: a hajszálér (kapilláris) terápia.

A hajszálér terápia azon természetes gyógymódok összessége, amelynek alapját a kapillárisokra történő hatás képezi. A hajszálér terápia létrehozása Abram Szolomonovics Zalmanov (1875-1965) nevéhez fűződik. Dr.Zalmanov „Az emberi szervezet titkos bölcsessége.” A mélységi orvoslás” (Párizs, 1958) c. könyvéből idézek: „a kapillárisok fiziológiás zavarai annyira feltűnőek és gyakoriak, hogy ezeket nem lehet másodlagos jelenségként tekinteni, ellenkezőleg, a beteg egyik legalapvetőbb szerves bajaként kell kezelni bármely betegség esetén. Nyissuk meg tehát a beszűkült kapillárisokat minden betegnél. A kapilláris vérkeringés felújítása után a szervezet önmaga elvégzi a többi feladatot. Az ember egészségét tehát kapillárisainak egészsége határozza meg. A lényeg tehát nem az, hogy megtaláljuk egy pontosan diagnosztizált betegség terápiáját, hanem az, hogy a beteg szerv megzavart funkcióját mielőbb újjá teremtsük, mert a funkcionális zavarok oka - az esetek túlnyomó többségénél a kapillárisokban található.”

„… A kapillárisok fiziopatológiás ismerete nélkül a medicina a jelenségek felületén marad, és nem képes megérteni sem az általános sem a speciális patológiát” – állítja Zalmanov.

„A modern orvosi terápia nem törődik a kapillárisokkal, amelyek pedig a szervezet és a szövetek mélységi vérellátását végzik, és amelyekben a vér 80%-a cirkulál.” (Zalmanov)

Hosszú éveken át Róma, Párizs és Berlin legelőkelőbb klinikai és orvosi központjai sikeresen alkalmazták az Oroszországból származó dr. Zalmanov kapilláris terápiáját. „A kapilláris erek karbantartása lesz a jövő medicinájának legfontosabb feladata” – írja feljegyzéseiben a szovjet uralom első éveiben emigrációba menekült dr. Zalmanov.

  A természetes gyógyításnak ez a módszere nem csak betegségek sokaságánál alkalmazható, de pótolhatatlan eszköze egy sor betegség megelőzésének, egyebek között az endokrin mirigyek betegségeinek.

A kapillárisok összehúzódása és kitágulása fontos szerepet játszik minden patológ folyamatnál: traumáknál, gyulladásoknál, allergiáknál, fertőzéseknél, toxikus folyamatoknál, bármilyen sokkos állapotnál és trofikus sérüléseknél. Amikor a kapillárisok kitágulnak, az artériás vérnyomás csökken, amikor azok összehúzódnak, az artériákban a nyomás emelkedik.

A kapillárisok falát képező endoteliális sejtek – filtráló membránok, amelyeken keresztül történik az anyagcsere a kapillárisokban lévő vér és a sejtek közötti folyadék között. Ezen élő filterek átjárhatósága a szervezet szükségletétől függően változik.

A hajszálerek membránja áteresztő képességének szintje fontos szerephez jut a gyulladások és a vizenyő kialakulásában, valamint az anyagok szekréciójánál (kiválasztásánál) és rezorbciójánál (visszaszívódásnál). Normális állapotban a kapillárisok falai a nem nagyméretű molekulákat eresztik át, például: a vizét, a vizeletét, az aminosavakét, a sókét, ám nem engedik át a fehérje molekulákat. Patológ állapotban növekszik a membránok áteresztő képessége, és a fehérjék makromolekulái átjutnak a vérplazmából a szövetek közti folyadékba – így keletkeznek a szövetek vizenyői.

A betegség – az emberi szervezetnek olyan állapota, amely ellentétes az egészséges állapottal. Az egészséges szervezetben minden fiziológiai folyamat, biokémiai reakciók egyensúlyban vannak környezetükkel és önmagukkal, minden szerv és szövet szükséges és elegendő mennyiségű vegyi összetevőket tartalmaz.

A kémiai összetevők mennyiségének megváltozása felborítja a meghatározott rendet, ami betegségekhez vezet, olyan állapothoz, amelyből a szervezet különböző módszerekkel igyekszik visszajutni az eredeti egyensúlyba.

A betegségek túlnyomó többségénél alkalmazható a következő nem bonyolult séma: intoxikáció (a szervezet mérgeződése) – detoxikáció (a káros anyagok kivezetése). Pl.: influenza esetén a betegség annak következtében alakul ki, hogy az influenza vírusok áthatolnak a nyálkahártyán, majd elszaporodva megmérgezik az emberi szervezetet. Válaszreakcióként növekszik a test hőmérséklete, felgyorsul az anyagcsere folyamat: felgyorsulnak a biokémiai reakciók folyamatai, az influenza vírusok által kiválasztott toxinok szétesnek és kiürülnek a szervezetből, a vér vírusokat megsemmisítő képessége többszörösére növekszik stb. A szervezet ilyen válaszát a vírusok betörésére – detoxikációnak nevezzük.

A toxin – bizonyos mértékben biokémiai feltételezés, mivel gyakorlatilag bármilyen anyag, ha az meghaladja normális koncentrációját, toxinná válhat. Az intoxikáció – valamilyen anyag vagy anyagok normális koncentrációjának megnövekedése. Normális állapotban a detoxikáció a vesén, a májon, a beleken, a tüdőn, a bőrön, a hörgőkön, a nyál és izzadság mirigyeken stb. keresztül történik. A detoxikáció folyamatában a kapillárisok teljes egészében szűrő funkciót töltenek be, felgyorsítva a szervezetből távozó toxinok és salakanyagok ürülési folyamatát.

A kapillárisokra vízzel tudunk hatást gyakorolni, úgy a meleggel, mint a hideggel. A fürdők lehetnek helyi jellegűek, amikor egy testrészt merítünk vízbe és általánosak, amikor egész testtel belemerülünk a fürdővízbe. A fürdő időtartamát és hőfokát könnyű szabályozni, ám a kapilláris hálózatra igen hosszú ideig tartó kezelés szükséges, amelynek idejére állandó hőmérsékletre van szükség. Ezt a nehézséget dr. Zalmanov oldotta meg, aki 8 év kutató munka után megtalálta a terpentines keverékeknek azokat a formáit – a sárga oldatot és a fehér emulziót – amelyeknek az alkalmazása jelentősen lerövidíti a gyógyító kádfürdők időtartamát.

A meleg hidroterápiás kezelések serkentik a vér- és a nyirokedényekben a keringést, élénkítik a sejten belüli és a sejteken kívüli folyadék áramlatot, felgyorsítják a vérplazma és a gerincvelő folyadék megújulását, megkönnyítik a tápanyagok sejtbejutását, valamint a salakanyagok eltávolítását a sejtekből. A meleg vizes kezelések mesterségesen megemelik a test belső hőmérsékletét és akkumulálják a steril meleget, erősítik a sejtekben és a szövetekben a metabolitok égését (az anyagcsere végtermékeit), megnyitják az elzárt kapillárisokat, növelik a sejtmembránok átjárhatóságát, gyorsítják az anyagcsere folyamatot. A mikrocirkuláció újjá éleszti a kiszáradó, haldokló sejtszigeteket, a sejtek újra kapnak elegendő oxigént és tápanyagot, aminek következtében teljes értékű működésbe kezdenek. Ezt felismerve fogalmazta meg Zalmanov doktor, hogy „Bármely krónikus betegség a szervezet időelőtti öregedése. Minden valódi gyógyítás megfiatalodással jár együtt. Nekünk 100 évesen kellene meghalnunk és akkor is viszonylagosan fiatal, és aktív emberként.” A kapilláris terápiában elért szenzációs eredményei alapján az emigrációban élő dr. Zalmanovot Franciaország egészségügyi miniszterévé nevezték ki.

A terpentines kádfürdők

Dr. Zalmanov elmélete szerint a szervezet detoxikációját sokszorosan felgyorsíthatjuk. Ehhez a legjobb szer – a terpentines kádfürdők.

A terpentines kádfürdők kezeléstől-kezelésig megnyitják a hajszálereket, visszaállítják a szervek és szövetek táplálását, rendezik az oxigén ellátást, a szövetek feltöltését, és a salakok kivezetését. Meg kell jegyeznem, hogy a terpentines kádfürdőkkel hosszabb ideig történő kezelések mellékhatásaként jelentkezik a szervezet teljes megfiatalodása. Ezen belül csökken az endokrin megbetegedések kialakulásának kockázata.

Zalmanov doktor szerint a terpentines kádfürdőket egész évben lehet élvezni, más meleg vizes gyógykezelésekkel szemben, melyeket a gyógyüdülők csak az év meleg időszakaiban alkalmaznak. Bárki, akinek van otthonában fürdőkád, megoldhatja odahaza a gyógyüdülést. A Zalmanov-féle gyógyfürdő alapanyaga a folyékony terpentin. A terpentint folyékony fenyőgyantából nyerik, sajátos fenyőillatú, színtelen vagy sárgás színű folyadék. A terpentin nem oldódik a vízben, jól oldódik az éterben, az acetonban, etanolban; a terpentin a zsírok, olajok, kátrány, gyanta oldószere. Bőrbe dörzsölve égető érzést, pírt vált ki. Az egészségügyben ezt a szert külsőleg régóta alkalmazzák különböző esetekben, belsőleg – inhaláláshoz stb. A terpentinolajnak ismert a jótékony hatása gennyes sebeknél, szövődményes anaerobikus fertőzések esetén. Megállapították, hogy a terpentin kifejezetten oxidáló, regeneráló és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A terpentines kádfürdők típusai

Háromféle terpentines kádfürdőt különböztetünk meg: fehéret, sárgát és kevertet, annak függvényében, hogy milyen terpentines keveréket használunk fel.

A fehér emulzió és a sárga oldat nem egyformán hatnak a szervezetre. A fehér emulzió a kapillárisok ritmikus összehúzódását és kitágulását váltja ki, mintha „gyakorlatoztatná” azokat; serkenti a bőr hajszálereit és minden szervet, egészében hat a szervezetre. Alkalmazható: hipotónia, deformációval járó poliartritisz, izomsorvadás, impotencia, prosztatagyulladás, szívizomelhalás esetén is. Gyorsítja a törött csontok összenövését, felgyorsítja a kapillárisok pulzálását és a vérkeringést. A sárga oldat hatásosan segíti az inakban, ínszalagokban, ízületekben, az ízületi tokokban, a főbb véredények és a kapillárisok falain lévő patogén lerakódások oldását, visszaállítja a felborult anyagcserét. A sárga oldat úgyszintén csökkenti a vérnyomást, kedvező feltételeket teremt az idegsejtek felélénkítésére és visszaállítására főképp gerincvelő bántalmaknál, elszenvedett szélütésnél, valamint a központi és periférikus idegrendszer egyéb betegségeinél. A sárga kádfürdőt úgyszintén alkalmazzák diabétesz, glaukóma gyógyítására valamint csonttöréseknél. A kezelés következtében csökken a koleszterin, a vércukor, javul az alapanyagcsere. Ez az állapot 2 évig vagy akár tovább is tartós marad.

A fehér terpentines emulziós kádfürdők hamarabb leadják hőenergiáikat. A gyógykezelés alatt a páciens a bőr felületén általában tűszúrásokra emlékeztető fájdalmat vagy égető érzést tapasztal. A „bekeményedett” inak, ínszalagok, izmok visszanyerik elasztikus állapotukat.

A sárga terpentines oldatot alkalmazva a kádfürdőkhöz enyhe égető és tűszúrásokra emlékeztető fájdalmat fogunk érezni. A gyógykezelés alatt a test hőmérséklete mesterségesen megemelkedik, aktív verejtékezés indul el. Ami érdekes, hogy az ilyen kádfürdő nem vált ki heves szívdobogást vagy légzőszervi rendellenességet. A víz felszínét befedő anyagréteg miatt, a hő vesztesége elenyésző; a hőenergia a vízben gyűl össze, ami a vérben és a nyirokfolyadékban lévő salakanyagok gyorsított elégéséhez vezet. A sárga terpentines oldat igen kímélően hat a kapillárisokra, hatása hasonlít az iszapkezelésekéhez.

A fehér és a sárga terpentines kádfürdők jelentős fájdalomcsillapító jelleggel bírnak.

A kevert terpentines kádfürdőt a sárga oldat és a fehér emulzió egyesítéséből állítjuk elő. Az ilyen kádfürdő a sárga és a fehér kádfürdő méltányos tulajdonságaival rendelkezik, lehetőséget adva arra, hogy minden páciens állapotához alkalmazva tudja végezni a kezelést. Azonkívül a kevert kádfürdők kiváltják sokféle aminosav kivezetését a véráramlatba, beleértve a hisztamint, amely hosszantartó fájdalomcsillapítást biztosít. A hisztamin úgyszintén behatol a mellkast és a hasüreget ellátó véredényekbe, a koponyaagyba és a gerincvelőbe, a gerincvelő folyadékba, ami biztosítja a normális vérkeringést, az anyagcsere végtermékeinek oxidálását és kivezetését.

Bármelyik típusú terpentines kádfürdő alkalmazása teljes mértékben veszélytelen, ha betartjuk a szakemberek hozzárendelt tanácsait.

Kinek javasolt a terpentines kádfürdő és kinek nem

A terpentines kádfürdők előnye, hogy képesek hatni az összes hajszálerekre, növelve ezáltal az emberi szervezet minden sejtjének életerejét. A terpentines kádfürdők nem okoznak anyagcserezavart, nem károsítják a szervek és a szövetek vegyi összetételét, nem váltanak ki káros mellékhatást – csakis a szervezet védelmi reakcióinak mechanizmusát erősítik.

Meg kell jegyeznem, hogy a terpentines kádfürdők jó eredménnyel alkalmazhatók egy sor betegség kezelésére, melyek közé sorolható a jóindulatú és rosszindulatú daganat, az agyvérzés utóhatásai stb.

A terpentines kádfürdők univerzális hatásúak akut és krónikus betegségek sokaságára. Jótékonyan hatnak a szervezet külső és belső megfiatalodására, az egészség fenntartására, mindenfajta betegség kórmegelőzésére, javítják a bőr, a szem, a hajzat állapotát, meghosszabbítják az életet.

A terpentines kádfürdők javasoltak az olyan endokrin betegségeknél, mint az elzsírosodás, női és férfi klimax, diabétesz, hipotireózis, tireotoxikózis (diffúz toxikus golyva), autoimmun thyeroiditis (pajzsmirigygyulladás), Icenko-Kusing betegség.

A terpentines kádfürdő elsősorban az alábbi idegrendszeri betegségeknél javasolt: féloldali izomtáplálási szklerózis, Sarko Mary-féle neuralgiás amiotrófia, Verdnig-Hoffman-féle háti amiotrófia, Bechterew-féle betegség, vegetatív érrendszeri disztónia (izomtónus rendellenessége), idegdúcgyulladás (ganglionitis), fejfájás, hipotalamusz-szindróma, celebrális gyermek paralízis, Parkinson-kór, agyvérzés, isiász, causalgia (égető jellegű érzéssel járó neuralgia), lumbágó, Maniѐre-szindróma (belső fül eredetű, rohamokban jelentkező szédülés), myasthenia (izomgyengeség), migrén, myelitis (a gerincvelő fehér állományának gyulladásos megbetegedése), myopáthya (izombántalom), paroxizmális myoplegia (rohamokban jelentkező izombénulás), miotónia (izomtónus), háromosztatú idegneuralgia (idegfájdalom) és neuritis (ideggyulladás), neuraszténia (ideggyengeség – az idegrendszer fokozott ingerlékenységével és fáradékonyságával járó állapot), arc- és más idegek gyulladása, polyneuritis (sokideggyulladás), álmatlanság, alkoholizmussal járó idegbántalom, idegi reuma, neuroszifilisz (szifiliszes fertőzés következtében kialakuló idegrendszeri kórkép), koponyaagy-daganat, derék-keresztcsonti ideggyökérgyulladás, szklerózis-multiplex, csigolyagyulladás, a hátgerinc osteochondrosis-a, parézis (részleges vagy enyhe bénulás), különböző eredetű bénulások, különböző eredetű érzékenységi zavar, polyomyelitis.

A Zalmanov-féle kádfürdőkhöz a következő kellékek szükségeltetnek:

- forró és hidegvíz

- hőmérő (50 °C-ig) a vízméréshez

- mérőedény (legalább 100 ml-es tartalmú, beskálázva)

- óra (másodpercmutatóval) az idő ellenőrzésére

- vérnyomásmérő

- egy tükör saját közérzetünk ellenőrzésére (ha a kezelést egyedül végezzük)

- sárga terpentines oldat és fehér terpentines emulzió.

A terpentines kádfürdő típusát az alapdiagnózis figyelembevételével és a szervezet általános reakciója alapján válasszuk meg. Vegyük figyelembe, hogy a szervezet általános reakciója az időjárás feltételeitől változhat. A gyógykezelések gyakorisága szintén a fenti tényezőktől függ. Bármelyik keveréket mindig minimális mennyiséggel kezdjük (20 ml) és fokozatosan növeljük, és szigorúan individuális módon bizonyos szintig.

A terpentines kádfürdők előállításához csakis jó minőségű komponensekből előállított terpentines keveréket használjunk. Elvileg ezeket elkészíthetjük önállóan is, házilag, ám ez egy igen bonyolult folyamat.

Fehér kádfürdő nem javasolt: hipertónia esetén. Nem engedélyezett a kádfürdő együttes használata az injekciózással, antibiotikumos, hormonális, ultrahangos kezeléssel, valamint a kemo- és sugárterápiával és más erősen ható kezelésekkel.

Sárga kádfürdő ellenjavallata: II-III fokú hipertónia, hepatitis, májcirrózis, tüdőtuberkulózis, a várandósság második fele, az agy és szív- érrendszer kifejezett patológiája esetében.

A fehér terpentines emulzió

Kb. 1 liter emulzió elkészítéséhez szükségünk lesz 550 ml desztillált vízre, 40 g finomra reszelt Baba szappanra, 6 g szalicilsavra, 20 ml kámforszeszre, 500 ml fenyőgyantából nyert terpentinre.

Az előállított emulzió aludttej állagú. Tárolásánál néha 2 vagy 3 fázisra oszlik, ezért használat előtt össze kell rázni. A fehér emulziót sötét helyen kell tárolni; szobahőmérsékleten 1 évig is eláll. Elkészítéséhez kb. ½ óra szükséges. A kádfürdőt általában heti 2 alkalommal használjuk.

A sárga terpentines oldat

Kb. 1 liter sárga oldat elkészítéséhez 200 ml ricinusolaj, 150 ml oleinsav, 13,5 g kikristályosított marólúg (marónátron) – granulátum formájában és 500 ml fenyőgyantából előállított terpentin szükséges.

Az elkészült sárga oldat áttetsző sárgás színű, növényi olajra emlékeztető lesz. Jól zárható, sötétfalú üvegedényben, szobahőmérsékleten tároljuk; sötét helyen. Minőségét 1 évig megőrzi.

A kádfürdőt általában másnaponként végezzük.

A kádfürdő előkészítése

A víz kezdeti szintjét úgy válasszuk meg, hogy miután teljes testünkkel beleereszkedünk a fürdőkádba, a víz magassága 8-10 cm-re legyen a biztonsági kivezető nyílástól. Megtöltjük a kádat kb. 36°C-os meleg vízzel. Helyezzük a vízbe a hőmérőt, ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, a hőmérő a kádfürdő idején mindvégig maradjon a vízben. A terpentines kádfürdő maximális jótékony hatását akkor érjük el, ha maximálisan beleereszkedünk a vízbe. Kívánatos lenne, hogy a kezelés végére a víz szintje elérje a biztonsági kivezető nyílás kezdő szintjét.

Vegyünk egy 0,5-1 literes űrtartalmú üvegedényt (lehet egy közönséges befőttes üveg). Mérjük bele a szükséges mennyiségű keveréket, töltsünk hozzá forró vizet és alaposan keverjük össze. Az így nyert oldatot a vízzel feltöltött fürdőkádba öntjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön a víz felszínén. Ezután kezünkkel összekeverjük, hogy az oldat a kád egész tartalmában egyenletesen elegyedjen el.

Ilyen módon elkeverve a keveréket, a víz felszínén olajfoltok maradhatnak, amelyek később a fürdővíz hőmérsékletének növekedésével feloldódnak.

Hogyan végezzük a terpentines kádfürdőt?

Be kell feküdni a kádba és megjelölni az órán a kezelés kezdetének az idejét. Ezután megnyitjuk a vízcsapot és gyenge sugárban feltöltjük a kádat forró vízzel.

Figyelnünk kell arra, hogy a terpentines oldat hőmérséklete fokozatosan növekedjen – kb. 1°C-ot 2-3 percenként. Ellazulva feküdjünk a kádban, időnként kéz és lábmozdulatokkal megkeverjük a vizet, hogy a forró víz egyenletes legyen.

A hőmérsékletét tekintve a fehér terpentines fürdő – meleg. Az oldatot 39-40°C-ig növeljük. A sárga terpentines kádfürdő forrónak tekinthető. Az oldat hőmérsékletét 41-42°C-ig növelhetjük.

Azonban a második-harmadik kezelésnél még nem tanácsos a vizet 40°C felé növelni – ez lehetőséget ad a szervezetnek a hőmérsékleti feltételekhez való gyorsabb adaptációhoz.

A sárga kádfürdő ideje 10 perctől 20 percig terjedhet. A gyógykezelés helyes alkalmazásának kritériuma az arcon jelentkező verejték; ha a verejtékezés elmaradt, a kádkezelés idejét 1-3 perccel érdemes megnövelni.

Figyelem! Igen fontos a kezelés ideje alatt figyelemmel kísérni közérzetünket: a felgyorsult szívtevékenység vagy vérnyomásváltozás arra utalhat, hogy a kádfürdést helytelenül végezzük. Ebben az esetben szükséges a keverék összetételének a módosítása, esetleg az időtartamot vagy a fürdővíz hőmérsékletét korrigálni.

Ágy-pihenés

A fürdőkádból óvatosan kell kikelni, mivel annak falai olajosak, síkosak. Bőrünket ne töröljük meg, borítsunk magunkra fürdőköpenyt vagy egy nagyobb méretű frottír törölközőt. Feküdjünk az ágyba, és takarózzunk be úgy, hogy izzadjunk. Kb. 2 órát maradjunk ebben a helyzetben. Megihatunk közben valamilyen izzasztó teát mézzel.

Dr. Zalmanov tanácsai szerint a gyógykezelések paramétereinek helyes megválasztásához elsősorban a páciens saját közérzetének értékelésére kell támaszkodni.

A kezelésnek komfortosnak (kényelmesnek), egyszerűnek és élvezetesnek kell lennie.

A fehér terpentines kádfürdő idején enyhe égető vagy szurkáló érzést tapasztalhatunk a bőr különböző felületén, melynek erőssége a pácienseknél különböző fokon nyilvánulhat meg. Ha ezek az érzések kellemetlenül hatnak, akkor egy kicsit csökkentsük a kezelés időtartamát, vagy csökkentsük a terpentines keverék mennyiségét.

A sárga illetve a kevert kádfürdőktől a bizsergő és égető érzés kisebb mértékben lesz tapasztalható, mint a fehértől. Úgy a férfiaknál, mint a nőknél az említett kellemetlen érzések leggyakrabban a külső nemi szervek területére lokalizálódnak. Ezért a kezelések előtt a legérzékenyebb testfelületeket bekenhetjük vazelines kenőccsel. (Elsősorban a gátat, bőrfelületi sérüléseket, elfekvési sebeket, férfiaknál a herezacskót.)

Az igen magas vagy testes emberek nem képesek teljes egészében belemerülni a kádba. Azonban a terpentines kádfürdők gyógyító hatása akkor is mindenképpen érezhető, ha csak félig merítjük testünket az oldatba.

A kádkezelés után az oldatot le kell ereszteni (újbóli alkalmazásának lehetősége szóba se jöhet); a fürdőkádat pedig súrolószerrel meg kell tisztítani.

A terpentines kádfürdő alkalmazásának sémája

Fehér terpentines kádfürdők

Kádfürdők száma

A fehér terpentines emulzió mennyisége, ml-ben

A kádfürdő hőmérséklete

A kezelés időtartama

perc

1.

20

36°C, 5 perc után - 38°C

15

2.

25

ugyanannyi

15

3.

30

 ugyanannyi

15

4.

35

36,5 °C, 5 perc után 38,5°C

15

5.

40

ugyanannyi

15

6.

45

37°C, 5 perc múltán 39°C

16

7.

50

ugyanannyi

16

8.

55

ugyanannyi

16

9.

60

ugyanannyi

16

10.

65

ugyanannyi

16

11.

70

ugyanannyi

17

12.

75

37°C, 5 perc múltán 39,5°C

17

13.

80

ugyanannyi

17

14.

85

ugyanannyi

17

15.

90

ugyanannyi

17

16.

95

ugyanannyi

17

17.

100

ugyanannyi

17

18.

105

ugyanannyi

17

19.

110

ugyanannyi

17

20.

115

ugyanannyi

17

21.

120

ugyanannyi

17

Megjegyzés: A 22. kádfürdőtől kezdve a 21. kádfürdő feltételeinek megfelelően kell eljárni.

Sárga terpentines kádfürdők

 

A kádfürdő száma

A sárga terpentines emulzió mennyisége, ml

A kádfürdő hőmérséklete

A kádfürdő időtartama, perc

1.

20

36°C, 5 perc múltán – 39°C

15

2.

30

ugyanannyi

15

3.

40

ugyanannyi

15

4.

50

ugyanannyi

16

5.

60

36°C, 5 perc után – 39°C, a 12. perctől- 40°C

16

6.

70

ugyanannyi

16

7.

80

ugyanannyi

17

8.

90

36°C, 5 perc múltán – 39°C, az utolsó 4 percben – 41°C

17

9.

100

ugyanannyi

18

10.

110

ugyanannyi

18

11.

120

Ugyanannyi

18

 Megjegyzés: A 12. kádfürdőt és az azt követőket a 11. kádfürdő feltételeivel megegyező módon végezzük

Kevert terpentines kádfürdők

A kádfürdő száma

Fehér terpentines emulzió mennyisége, ml

Sárga terpentines kádfürdő mennyisége, ml

A kádfürdő hőmérséklete

A kádfürdő időtartama,perc

1.

20

30

36°C, 5 perc múltán – 39°C

15

2.

25

30

ugyanannyi

15

3.

30

30

ugyanannyi

15

4.

35

35

ugyanannyi

16

5.

40

40

ugyanannyi

16

6.

45

45

ugyanannyi

16

7.

50

50

36°C, 5 perc múltán – 40°C

16

8.

55

55

ugyanannyi

16

9.

60

60

ugyanannyi

17

Megjegyzés: A 10. kádfürdőt és az azt követőket a 9. kádfürdő feltételeinek megfelelően végezzük.

A közérzetünk ellenőrzésének módszerei

A terpentines kádfürdő alkalmazása idején a legfontosabb, amire figyelnünk kell: az artériás vérnyomás, a pulzus és a légző mozgás gyakorisága. A közérzet ellenőrzésére kívánatos külső segítség igénybe vétele.

Nyugalmi állapotban a pulzus száma: 60-80/perc. Nagy fizikai megterhelés mellett vagy magas testhőmérséklet esetén a pulzus száma: 100/percre emelkedhet.

A felnőtt ember artériás vérnyomásának mértéke (minimális és maximális) 100/60-től 140/90 mm higanyoszlop között mozoghat, különböző oknál fogva. Az alacsony vérnyomás hipotoniára, gyengeségre, erőtlenségre utal, a magas vérnyomás artériás hipertenzióra, hipertonikus betegségekre és a szervezet egyéb zavarára utal.

 Folytatatás:  Dr. Zalmanov gyógyító eljárásai


Prev Next »

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások