20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 június 06, péntek

A cukorbajos feketék ötször nagyobb eséllyel vesztik el lábukat

Szerző: lanchidradio.hu

Ha valakinek cukorbaja van az Egyesült Államokban és fekete a bőre, akkor ötször nagyobb a valószínűség, hogy amputálni fogják a lábát, mint ha fehér bőrű volna. Ezt derítette ki egy tanulmány, amely az állami társadalombiztosítás etnikai egyenlőtlenségeit vizsgálta.

A Dartmouthi Egyetem által végzett felmérés szerint az állami ellátásban ezer fekete bőrű cukorbajosra 4,17 amputáció jut, a fehér bőrűeknél viszont csak 0,88.

Más területeken is megfigyelhetők a különbségek, ha nem is ilyen mellbevágók. Például emlőrák kiszűrésére alkalmas mammográfiai vizsgálatot a fehér nők 64 százaléka kap, a feketéknek viszont csak 57 százaléka.

A cukorbetegeknél létfontosságú vércukorszint-ellenőrzésen a fehér páciensek 85 százaléka esik át, a feketéknek viszont csak 79 százaléka.

De nem csak bőrszín szerint vannak nagy különbségek az amerikai állami kórházi ellátás színvonalában, hanem regionálisan is. A déli Louisiana államban például (ahol a lakosság egyharmada fekete) a cukorbetegek amputációjának aránya csaknem 50 százalékkal magasabb az országos átlagnál, és háromszor nagyobb, mint az egyik legurbanizáltabb amerikai államban, Utahban.

A 65 és 69 év közötti nők 57 százalékán végeznek mammográfiai vizsgálatot a déli Mississippiben, szemben az északkeleti Maine állam 74 százalékával. Mississippiben a lakosság 36 százaléka fekete, és az egy főre jutó GDP szerinti ez a legszegényebb állam, Maine közepesen gazdag, de csaknem teljesen fehér lakosú, óriási belső idegenforgalma van.

A kutatók megállapítják, hogy egyes régiókban a feketék kevesebbet kapnak az ajánlott ellátásból, mint a fehérek. Másutt a feketék ugyan azonos ellátásban részesülnek a fehérekkel, de ott a színvonal - bőrszínre való tekintet nélkül - mindenki számára jóval alacsonyabb az országos átlagnál.

Forrás: lanchidradio.hu (FH)

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások