Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2019Aug22

2008. Május 19., Hétfő 21:31

A gyümölcslé megvéd(het) az érelmeszesedéstől

Írta:  Ismeretlen
Értékelés:
(3 szavazat)
A gyümölcslé hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs

A szőlő, alma, valamint a belőlük készült gyümölcslé megvédheti a koleszterindús étrenden lévő hörcsögöket az érelmeszesedéstől - derült ki egy franciaországi kutatás során.'

A gyümölcslé sokkal hatékonyabb, mint a nyers gyümölcs" - hangsúlyozta Kelly Decorde, a Montpellieri Egyetem kutatói teamjének vezetője, akiknek első ízben sikerült bebizonyítaniuk, hogy a gyümölcs feldolgozása jelentősen javítja annak egészségvédő hatását. Mint a kutatók rámutattak, a gyümölcsöket többnyire feldolgozva fogyasztják az emberek. Ugyanakkor a tudósok általában a nyers gyümölcsök hatását vizsgálják.

A tudósok, hogy megállapítsák a gyümölcslé készítése miként befolyásolhatja a hatékony antioxidánsként ismert fenolvegyületek koncentrációját, hörcsögöket etettek szőlővel, almával. Az állatokat szőlő- és almalével, valamint vízzel itatták, emellett a hörcsögök számára érelmeszesedést elősegítő étrendet állítottak össze. A kontrolcsoport tagjait normál hörcsögtápon tartották. A hörcsögök által elfogyasztott gyümölcs mennyiségét úgy számították ki, hogy az "emberi léptékkel" 3 almának, vagy 3 fürt szőlőnek feleljen meg. Ami a gyümölcslé mennyiségét illeti, az egy 70 kilogramm testsúlyú egyén által elfogyasztott napi négy pohár üdítőnek felelt meg.

Az almában és a szőlőben nagyjából egyforma volt a fenolok tartalma, ugyanakkor a piros szőlőből nyert dzsúszban 2,5-szer magasabb volt e vegyületek koncentrációja. A vízivó hörcsögökhöz képest a gyümölcsöt, vagy dzsúszt fogyasztó állatoknál alacsonyabb volt a vér koleszterinszintje, esetükben kisebb volt az oxidatív stressz, s kevesebb lerakódást találtak az aortában. A legkifejezettebb érelmeszesedés-ellenes hatást a piros szőlő leve fejtette ki. Utána következett a piros szőlő gyümölcs formájában, az almalé, valamint az alma.

A kutatás arra enged következtetni, hogy az ételben lévő fenolok mennyisége egyenes arányban áll e vegyületek antioxidáns hatásával. A gyümölcsben lévő más antioxidánsok, olyanok, mint a C-vitamin, valamint a karotinoidok szintén erősítik egészségjavító hatását - mutattak rá a francia kutatók, akik eredményeiket a Molecular Nutrition and Food Research című szaklapban publikálták.

Forrás: ma.hu

Megjelent: 7512 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.2%Austria 1.4%
Romania 5.5%Canada 1.1%
United States 3.9%Norway 0.6%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.6%Switzerland 0.3%
Sweden 2.3%Kuwait 0.3%
Slovakia 2.1%Netherlands 0.3%
United Kingdom 2.1%Australia 0.3%
Germany 1.9%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.2%

Today: 350
This Week: 2243
Last Week: 4572
This Month: 13024
Last Month: 16784
Total: 2133270

Belépés