20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 június 28, csütörtök

A szemvidítófű orvosi (Euphrasia rostkoviana)

Szerző:

Szemvidítófű az Euphrasia név a görög Euphrosyne szóból származik, ami boldogságot jelent. Az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény nem csak a szemre van jó hatással, a növényt használó személy jókedvű és boldog is lesz.

A szemvidítófű (Euphrasia rostkoviana Hayne) terápiás szempontból az egyik legértékesebb gyógynövény, ha a szemben túlerőltetés miatt megváltozott érzékelési folyamat zajlik és ennek következményeként kimerültségi állapot lép fel.

Hol él:

E szép nevű növény a tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozik. Megtalálható a hegy- és dombvidékeken, kedveli a nyirkos erdőket, réteket. Egyéves növény.

Hogyan gyűjtsük?
Gyógyászati célokra a növény felső, virágos hajtását használják. Gyűjtési ideje június-július. A szemvidítófűből a föld feletti virágos részeket hasznosítják, amelyeket a virágzás idején, júliusban vagy augusztusban gyűjtenek be.

Küllemi leírás:

Maximum 40 cm magasra megnövő egynyári növény. Szára alacsony, 10-21 cm, bokrosan elágazó. Levelei keresztben átellenesek, az alsók ék alakúak, a felsok széles-tojásdadok oldalukon három-hat hegyes fog vanApró virágai füzérirányban tömörülnek. Pártája fehér vagy lilás színű, az alsó ajak cimpái kicsípettek, sárga folt, valamint lilás színű csíkok figyelhetők meg rajta. A felső ajak visszahajló, és rövidebb az alsónál. Tátogatók családjába tartozik, virágja ennek megfelelo, tarkázott fehér, pártája kb 1 cm. Egész nyáron át virágzik.

Mit tartalmaz:

iridoid-glikozidokat (eufrozid, aukubin, katalpol), flavonoidokat, lignánokat, cseranyagot, keseruanyagot. A szemvidítófű nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, ami különösen fontos hatóanyag a szemnek, és kisebb mennyiségben B-komplex, D- és E-vitamint, valamint vasat, szilíciumot, jódot, rezet, és cinket is.
Megelőzi a gyulladt szem állandó és kellemetlen nedvedzését, és a fényre túlérzékeny szemen is képes segíteni. Gyorsan gyógyítja a kötőhártya-gyulladást, szemhéjgyulladást, a szem fáradtságából eredő gyulladást és más kisebb irritációiból eredő problémákat is.

Mire alkalmazható:

Hatásos szer a szemünk védelmére. Forrázatát valóban "szemgyengeség" esetén, borogatásként lehet használni, emellett teája gyomor- és bélfekély esetén jótékony hatású. A sokat vitatott homeopátiában is használják ezt a gyógyfüvet, természetesen hígított hatóanyagú golyócska formájában, szintén szemviszketésre és pollenallergiára: Euphrasia officinalis néven kerül forgalomba.

A szemvidítófű a szem problémái mellett jó még gyomorhurutra savtúltengés ellen. Megszünteti a belekben kialakuló pangást, és az ezzel járó puffadást.
A hőemelkedéssel járó meghűlések, köhögés, hörgőgyulladás, arcüreg-, illetve mellhártyagyulladás esetén belsőleg, valamint torokgyulladásnál toroköblögetőnek, gargarizálónak is használhatjuk.

Az idegrendszerre erősítő és nyugtató hatással van, hatékonyan fokozza a rövid és a hosszú távú memóriát, így csökkenti a feledékenységet. Felületi sebfertőtlenítő, zsíros, korpás fejbőr eredményesen kezelhetünk tinktúrájával.

A szemvidítófüvet tartalmazó készítmények a kötőhártyán hatva felfrissülést eredményeznek.
Bizonyos szembetegségeknél kiváló gyógyír, így például árpa vagy kötőhártya gyulladás esetén. A fáradt szemek pihentetésére, megnyugtatására külsőleg használhatjuk a borogatást. A szemvidító füvet tartalmazó homeopátiás készítményeket a szem kötőhártya gyulladása és szénanátha esetén javasolják.
A fáradt szemek pihentetésére a szemvidítófű langyos főzetét használjuk borogatásként

Teáját annak is ajánlják, aki gyomor- és bélbántalmakban szenved. Közismert fertőtlenítő hatása. Az orvosi szemvidító füvet a népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák.

A szemvidítófű antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti a sejtfalakat és a szem nyálkahártyáját, ezzel erősítve és javítva a keringést. Gazdag A és C vitaminban, csersav tartalma pedig csökkenti a gyulladás tüneteit.
Képes csökkenteni a fokozott váladék és könnytermelés, valamint a fertőzés kialakulásának esélyeit, melyek az allergia, a megfázás és a felső légúti hurut velejárói.
Tisztítja a vért, ezért stimulálja az egészséges májműködést is.

Jó hatással van a virágzó növényekkel szembeni túlérzékenység, a szénanátha kezelésében és az allergia által kiváltott tünetek enyhítésében. A szemvidítófüves frissítő a fáradt szemek, kimerült szemhéjak jótevője.
Csillapítja, nyugtatja a fáradt kivörösödött, égő szemhéjakat, lelohasztja a duzzanatokat sőt, tannintartalma miatt még a megereszkedett bőrt is erősíti!

Hogyan használjuk?
Ha belsőleg használjuk, akkor egy evőkanál füvet leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta háromszor igyunk egy bögrével.

Szemlemosóhoz: 1 teáskanál gyógynövényt kell szórnunk egy csészényi vízbe, majd fel kell forralnunk a keveréket.
Ha a szemvidítófüves kezelése ellenére pár nap alatt nem múlik jelentősen a szemviszketés, akkor menjünk orvoshoz. Előfordulhat például, hogy valamilyen idegen test, például fém vagy egyéb apró darabka kerül a szembe, ami orvosi ellátást igényel és nem orvosolható borogatással. Ha viszont túl sok időt töltünk a számítógép előtt, és emiatt szárad ki és viszket a szemünk, arra tökéletes a szemvidítófű

Árpa ellen

Árpa és kötőhártya-gyulladás ellen külsőleg, borogatás formájában alkalmazhatod a növényt. Forralj fel 3 dl vizet, szórj bele két-három teáskanál - gyógynövényboltokban kapható - szemvidítófüvet. A forrázatot tíz perc után szűrd le, és hagyd kihűlni. Áztass bele két vattapamacsot, és helyezd őket a csukott szemhéjakra. Ismételd a műveletet naponta két-három alkalommal. Ha a növény homeopátiás változatát választod, Euphrasia néven keresd a gyógyszertárakban.

Puffadásra

A szemvidítófű megszünteti a belekben kialakuló pangást, valamint az azzal együtt járó puffadást. Alkalmazhatod a gyógynövényt savtúltengés és gyomorrontás esetén is. Fogyaszd tea formájában: ugyanúgy készítheted, mint az árpa elleni borogatást, de nem kell megvárnod, amíg kihűl, melegen is ihatod, egy kevés mézzel ízesítve. Napi két-három csészét fogyaszthatsz.

Köhögés ellen

Megfázás, köhögés esetén a szemvidítófű tinktúráját érdemes bevetned, melyet gyógynövényboltokban vásárolhatsz meg. Öt csepp tinktúrát keverj el egy pohár vízben vagy langyos teában - napi két-három alkalommal fogyaszthatod, míg el nem múlnak a tüneteid.


Felhasznált irodalom:
http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/63806-hatasos-szer-a-szemunk-vedelmere:-a-szemviditofu.html
http://latasjavitas.network.hu/blog/latasjavitas-hirei/ragyogova-teszi-tekintetunk-a-szemviditofu
http://www.femina.hu/egeszseg/szemviditofu_igy_hasznald_a_gyogyhatasu_novenyt_arpa_puffadas_es_kohoges_ellen
http://www.50plusz.hu/topics/gyogynovenytar/herbs/Szemviditofu_orvosi?id=101

 

Hozzászólás  

#1 Gyógyulás témakörMandala75 2022-02-03 21:23
Lila színnel gyógyulás - >
"a lényeg: át kell érezni, látni jó legbelül a lilát, és látható lesz, hatalmas ereje van a gyakorlatnak- sokszor kell megcsinálni"

Leírás ebben a facebook bejegyzésben:
Judit Demján-Antal, 2022.jan.29.:

www.facebook.com/photo/?fbid=3209598189297403&set=a.1707659439491293

***
Másik cikk:
Gyógyulást segítő gyógynövények:
Bíbor Kasvirág:
magyarmegmaradasert.hu/.../1924-a-b%C3%ADborkasvir%C3%A1g-echinacea

***

Gyógyulást segítheti (ehhez nem értek),
de hátha valakinek pont erre van szüksége:

Hullámgenetika:

a DNS vonzza az információt,
és továbbítja azt a sejteknek és a tudatnak, egy olyan funkciót, amelyet a tudósok a fizikai test internetének tekintenek,
de sokkal fejlettebbnek, mint a számítógépek internetét.
Ez a felfedezés ahhoz a meggyőződéshez vezet, hogy a DNS rendelkezik valamivel, amit tér- és dimenzióközi telepátiának nevezhetünk. Más szóval, a DNS nyitott a kommunikációra, és fogékony rá.
A DNS-en keresztül történő információfogadással és -átvitellel kapcsolatos kutatások olyan jelenségeket magyaráznak, mint a tisztánlátás, az intuíció, a spontán gyógyulás és az öngyógyítás és mások.
2. DNS átprogramozás az elmén és a szavakon keresztül.
Garjajev csoportja azt is felfedezte, hogy a DNS-nek saját nyelve van, amely egyfajta nyelvtani szintaxist tartalmaz, hasonlóan az emberi nyelv nyelvtanához, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy a DNS befolyásolható az elme és a hang által kibocsátott szavakkal, ami megerősíti az affirmációs technikák, a hipnózis (vagy önhipnózis) és a pozitív vizualizáció hatékonyságát.

Forrás cikk:
www.facebook.com/photo/?fbid=4948885825176860&set=gm.1601732193508952

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások