20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 augusztus 21, kedd

Fehér fűzfa (Salix alba)

Szerző: többen

Ami talán váratlan ezzel a növénnyel kapcsolatban, hogy kisebb mennyiségben gyakorlatilag minden csúcstechnológiájú zsírégető termék elmaradhatatlan összetevője. A fehér fűz ugyanis megemeli az anyagcsere sebességét, tehát a szervezetet több kalória elégetésére serkenti. Fő hatása mégsem ebben rejlik, hanem abban, hogy roppant hatékony szinergikum, azaz képes jelentősen fokozni más zsírégető gyógynövények hatását is.

 A fehér fűz tehát gyorsítja a zsírégetést, erősíti a többi fogyasztó gyógynövény hatását, emellett még egy hasznos tulajdonsága van, ami fájdalomcsillapító hatásával függ össze: növeli az éhséggel szembeni tűrőképességet. 

Fehér fűzfa (Salix alba) egyéb elnevezése: Ezüstlevelű fűz, pimpófa kosárfűz, kányafa. A fűz vízparton, nedves helyeken növő, kétlaki, lombhullató, 20-25 m-es fa. Fiatal hajtásai hajlékonyak, emiatt a kosárfonás alapanyaga. Levelei lándzsa alakúak, fogazottak, selymesek. Barkavirágai tavasszal nyílnak.

Előfordulása: a föld északi féltekének szinte minden részén megtalálható. Kedveli a szárazföldi és a mediterrán éghajlatot. Kedvelt élőhelye a patakok, tavak partja, folyók árterei.

Hasznos rész: A fiatal ágak kérge és levele

Kémiai tulajdonság: A szalicin a májban szalicilsavvá alakul, ezért hatása tartós, hosszú időn át fennáll.

Gyűjtése, felhasználása: A fűzfa egy-két éves ágainak kérgét, friss hajtásait gyűjtjük, hasznosíthatjuk tavasztól őszig. A zöld kéreg ütögetésre könnyen elválik a fás résztől, így könnyebben lehántható A fűz tavaszi, telihold környéki kérge alkalmas leginkább a tárolásra, minden évben újat kell gyűjteni. A fűzfa kérgéből készíthetünk főzetet, tinktúrát, de poríthatjuk is külső felhasználás céljából. A friss hajtásokat pépessé őrölve pakolást is készíthetünk belőle.

íze: fanyar: 5, keseru: 4 savanyú. 2

Energetika: A szelet fokozza, a tüzet csökkenti, a vizet csökkenti
Általános ismertetés: hűtő vértisztító, enyhe véralvadásgátló, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, hurutszárító, összehúzó, fertőtlenítő, gombaölő, fájdalomcsillapító, enyhe nyugtató és zsigeri görcsoldó hatású. Emésztést fokozó, méregtelenítő.
Lélektani hatás: Csillapítja az indulatokat, a lelki hevültséget. Fékezi az érzelmi kitöréseket, a szerelmi tüzet, nyugtatja a szexuális vágyakat és tisztítja a hozzájuk fűződő gondolatvilágot, gátolja annak elfajulását. Hűti az akaratot, ezáltal nyugtatja a lelket és segíti annak elengedett állapotba jutását. A középkor kolostoraiban rendszeresen használták a nemi vágyak lelohasztása érdekében.

Alkalmazás: belsőleg:

- gyulladáscsökkentésre,
- láz- és fájdalomcsillapításra,
- reumára,
- gyomor és bélgyulladásra,
- menstruációs görcsökre,
- hasmenésre,
- vérrögképződés ellen,

Láz, influenza, reuma, fejfájás esetén

Teafőzet: 2-3 g kérget tegyen 1 csésze vízbe, forralja 10 percig, majd szűrje le. Napi adag: 1 csésze étkezés előtt fél órával.
Méhösszehúzódások, álmatlanság:
Teaforrázat: 5 g virágzatot tegyen 1 csésze forró vízbe és hagyja ázni 10 percig. Ezután szűrje le. Napi adag 1 csésze étkezések előtt fél órával. Ez a forrázat hatásosnak bizonyult álmatlanság esetén is, fogyasszunk el 1 csészével lefekvés előtt.

Szájöblögetőként főzete kúraszerűen alkalmazva megszünteti az ínygyulladást, fertőtleníti a szájüregi sebeket és gyorsítja gyógyulásukat. Normál esetnél, oldja a gyomorgörcsöt és erősíti a nyálkahártyát, szünteti a hányingert.
Csökkenti a belek esetleges hurutjait is, fokozza a perisztaltikus mozgásukat, de tónusukat oldja, ezért mondható, hogy a tápcsatornára nézve általánosan kedvező hatású, bár kiszáradt, lehult, legyengült állapotokban csak kiegészítokkel, melegítő, nedvesítő, tápláló, erősítő hatású növényekkel együtt adható. A belek gyulladásos, fertozött, fájdalmas tünetekkel együtt járó állapotaira kiváló. A bőr keléses, gyulladással, gombásodással megjelenő állapotait külsőleg és belsőleg egyaránt eredményesen kezelhetjük főzetének, tinktúrájának fogyasztásával, és belőle készült borogatással.

Teájának elkészítése és adagolása:

  • Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt.
  • 1 teáskanál szárított fűzfakérget 1 csésze forró vízzel leöntök, majd 20 percig állni hagyom. Akut fájdalmak esetén 5-9 csészével fogyasztok.

Alkalmazás: külsőleg:

- lábizzadásra,
- ekcémára,
- krónikus bőrbetegségekre,
- nedvedző sebekre,

Fekélyek, nehezen gyógyuló sebek, fagyás esetén:

 Borogatás: Teafőzet: 2-3 g kérget tegyen 1 csésze vízbe, forralja 10 percig, majd szűrje le és ezzel borogassuk az érintett testrészt naponta 2-3 alkalommal.

Az arcbőr tisztítására, kitágult pórusainak kezelésére, gyulladásainak kezelésére alkalmas.
A felszíni, esetleg elfertőződött sebeket nyugtatja, fertőtleníti, összehúzza a friss kéregből készített pakolás, vagy a borogatás lemosás főzetével. Külsőleg közepesen erős vérzéscsillapítóként használhatjuk.
Lábfürdoként is alkalmazható főzete lábgomba, illetve ekcéma esetén, emellett a láb izzadását is gátolja.
A szem gyulladásos állapotait szünteti, fertőzése, huzat, vagy fényirritáció okozta kötőhártya gyulladás kezelésére borogatásként használjuk főzetét.
A májban és a lépben lerakódott emésztetlen tápanyagokat, zsírokat kihajtja, a zsírmájat csökkenti, de hosszú távú rendszeres alkalmazása ártó hatású lehet.
Mint általános lázcsökkentő, mindenféle lázra nézve igen hatékony, bár sok esetben nem a láz kiváltó okát kezeli.
A reumás izületi gyulladások fájdalmas tüneteit is eredményesen csökkenthetjük főzetének fogyasztásával, fürdőként, illetve borogatásként, valamint tinktúráját bedörzsölő szerként alkalmazva a fájdalmas gyulladt izületi részeken.
Megtisztítja a vért a hevülést fokozó anyagoktól, vírusok, baktériumok melléktermékeitöl, gátolja ezek lázkeltő hatását, ezért influenzás, meghuléses és egyéb lázzal járó fertőzések esetén borban főzve igen javallt.
Kismértékben csökkenti a vérrögképzodést és egyéb lerakódások kialakulását a szív ereiben.
Az idegrendszerre nézve általános fájdalomcsillapító hatású, enyhén nyugtatja, és csökkenti görcseit, régebben a fogfájós, vagy fejfájós emberek fűzfakérget rágcsáltat panaszaik enyhítésére.
A légzőrendszer sebeit, tágulatait, vérköpéssel járó betegségeit borban főzve kezelhetjük vele, de asztmás tünetek, fulladásos állapotok jelenlétekor mellőzzük, mert a tüdohólyagokat összehúzza, így fokozza a káros tüneteket.
A méh izomzatát ellazítja, görcseit, valamint a vérzés erősségét csökkenti, ezért terhesség esetén használata tiltott.
A hüvely fertozése, fehér folyással, gombás fertőzéssel, égő érzéssel járó tünetei esetén főzetét eredményesen alkalmazhatjuk intim tus formájában.

Gyulladással járó hugyúti fertőzések esetén belsőleg alkalmazhatjuk enyhe vesemelegítőkkel, például petrezselyemmel együtt.

Ellenjavallt: Várandósság, gyomorfekély, asztma, cukorbetegség, véralvadási zavarok esetén. Asztmásoknál rohamot idézhet elő, gyomor és nyombélfekélynél vérzést okozhat. Bárányhimlő esetén nem javasolt az alkalmazása.

Figyelmeztetés: Nagy adagban a fűzfa kérge hányingert, hasmenést okozhat

FONTOS: Heves fájdalmakat nem csillapít

Érdekességek:

1. Fiatal, hajlékony ágait kosárfonáshoz használják, de cserzőanyagot és hordóabroncsot is készítettek belőle.
2. Angliában a viszonzatlan szerelem szimbóluma.
3. Fiatal szürke bimbója az egészséget, jólétet, életörömet szimbolizálja.
4. A középkorban szexuális vágycsökkentésre is használták.
5. Az emberi jóindulat és becsületesség jelképe. Aki hisz Istenben, és aki betartja parancsolatait, az olyan lesz, mint a vízparti fa. Sikeres lesz az életben. (Zsoltárok könyve 1,3)
6. „És nevekednek, mint fű között, és mint fűzfák vizek folyásinál.” (Ésaiás könyve, 44,4) Mivel a fűzfa kihajtásának üteme a növények között páratlan, ezért a jólétet szimbolizálja.
7. A sárga fűzfából (Salix vitellina) Bach-virágesszencia készül: segít a felelősségvállalásban és pozitív gondolkodásban.
8. A fűzfaág egyike a négy faágnak, amelyet a sátoros ünnephez alkalmaznak: gyümölcsfa, pálmafa, sűrű levelű fa, fűzfa. (Mózes, 23,40)


Felhasznált irodalom:
http://www.javas.hu/gyogyaszat/gyogynovenyek/feherfuz.htm
http://fitoterapiakalauz.hu/feher-fuzfa-salix-alba/
http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/feher-fuz-az-ehsegnel-is-nagyobb-ur-2091637
http://www.interherb.hu/lexikon-f-gy/feher-fz

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások