Print this page
2013 augusztus 02, péntek

Macskakarom (Uncaria Tomentosa)

Szerző: ismeretlen

A Macskakarom gyulladásgátló és ödémacsökkentő jótékony hatással vannak a gyomorfekélyre, daganatokra és ízületi gyulladásokra. Serkenti a fagociták muködését, ily módon növelve az immunrendszer védekező mechanizmusának hatékonyságát

Napjainkban, amikor egyre nagyobb az érdeklődés az egészségügyi problémák és azok megoldásai iránt, a Macskakarom a gyógyító módszerek egész tárházát kínálja. Ez a gyógynövény, jelenleg igen nagy érdeklődésnek örvend egészségügyi körökben és rövid idő alatt hatalmas mérető lett rá a kereslet világszerte, mivel meggyőző hírnevet vívott ki magának a daganat-, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival. Jelenleg Európa-szerte alkalmazzák különböző betegségek ellen:

    • Arcüreggyulladás
    • Ízületi Gyulladások
    • Reuma

A Macskakarom felbukkanása mondhatni, hogy épp időszeru volt. Sokan érzik úgy, hogy új és egyre végzetesebb vírusok ütik fel a fejüket, és hogy a túlságosan is sok gyógyszert fogyasztó szervezetünk sokkal kiszolgáltatottabb a fertőzések, ezért a gyógynövénykezelés egyre inkább népszeruvé válik. Mindannyian szeretnénk tudni, hogy miként

    • csökkenthetjük a rákos megbetegedések kockázatát
    • védekezhetünk különböző mérgek és toxinok ellen
    • erősíthetjük immunrendszerünket, hogy hatásosabban küzdjön a vírusok és bakteriális betegségek ellen, amelyeken a gyógyszeres kezelés nem segít.
    • lehet megelőzni a korai öregedést, a degeneratív betegségeket, az ízületi fájdalmat, a szívbetegséget vagy az agyvérzést.

Már a legtöbb ember tudja, hogy sokkal kevésbé kívánatos dolog kezelni egy már meglévő betegséget, mint hogy immunrendszerünket kellőképp erősítve megelőzzük azt. Egy megerősített, egészséges immunrendszer képes felvenni a harcot, egy egész hadseregnyi betegség felett. Egyértelmu, hogy minden olyan természetes gyógyszer hatalmas érdeklődést kelt, amely egyszerre erősíti az immunrendszert és hatásos antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként is hat. A Macskakarom bebizonyította, hogy erélyesen fel tud lépni a betegségek ellen. Tudományos körökben úgy bukkant fel, mint a „botanikus kincs."

Közismert nevei

  • Macskakarom (Uncaria Tomentosa, Gmel. Rubiaceae)
  • Una de Gato, Paraguayo, Garabato, Una de Gavilan, Sólyomkarom

MEGJEGYZÉS: Az Uncaria Guinensis szintén beletartozik a Macskakarom, vagyis az Una de Gato (spanyolul) nemzetségébe. Egy régebbi nemzetsége ennek a fajnak az Ourouparia nevet hordozta, de ez a név ma már hivatalosan nem elfogadott.

Mi az, amit a szedésével elérhetsz?

Jobb immunműködés
A Macskakarom gyulladásgátló és ödémacsökkentő jótékony hatással vannak a gyomorfekélyre, daganatokra és ízületi gyulladásokra. Serkenti a fagociták muködését, ily módon növelve az immunrendszer védekező mechanizmusának hatékonyságát
Egészséges ízületek
A Macskakarmot eredetileg ízületi gyulladás, gyomorhurut, ellen alkalmazták. A krónikus ízületi gyulladás egyik természetes ellenszere.
Egészséges vastagbél
Újabb kutatások bíztató eredményeket ígérnek a macskakarom vastagbél-gyulladás kezelésében történő felhasználására.

* Jogi okok miatt nem írhatjuk azt, hogy egyes rákfajták kezelésében is hatásos lenne, de ez irányba is folynak kutatások.

Az Uncarianak sok fajtája van, többek közt:

    • uncaria attenuata, uncaria bernaysii, uncaria calophylla,
    • uncaria elliptica, uncaria ferrea DC, uncaria gambir,
    • uncaria guianensis, uncaria kawakamii, uncaria orientalis,
    • uncaria pteropoda, uncaria rhyncophylla
    • Az Uncaria nemzetségének több faja is előfordul a természetben, több mint harminc. Egyes perui tudósok szerint a Tomentosa faj (Macskakarom) a legígéretesebb közülük, mint gyógyszer. Az Uncaria guianensist gyakran összekeverik az Uncaria Tomentosával.

A növény részei

Az elsődleges gyógyító tulajdonságok a kúszónövény belső kérgében, az ehető háncsrészben fedezhetők fel, bár az indiánok a növény gyökerét és leveleit is felhasználják.

Aktív vegyületei:

oxindol alkaloidák (pteropodin, izopteropodin, speciofillin, unkarin, mikrafillin, izomitrafillin), nitrogén-oxid, rhynokofillin, karbolin alkaloidák, hirusztin N-oxid triterpének, polifenolok, fitoszterolok (sztigmaszterol, campszterol). A Rubicae család, amihez a Macskakarom is tartozik, gazdag triterpén-szaponinokban. Fitokémiai tanulmányok folytán a gyökérfaltól izolálták a fő alkaloidot, az izoteropodint. Ezen felül olasz és perui tudósok még sok más vegyületet fedeztek fel a Macskakaromban, köztük a proanthocyanidin-t, ami egy már közismerten erős antioxidáns.

Farmakológiai hatás:

Az Uncaria Tomentosa alkaloidákban gazdag növény. Az alkaloidák sokrendu fiziológiai hatása ismert az emberi szervezetre. Ezek a nitrogéntartalmú szerves vegyületek a savakat sókká képesek alakítani, és ezért igen sok gyógyszernek hatóanyagai. A Macskakarom gyulladásgátló és ödémacsökkentő glikozidjai jótékony hatással vannak a gyomorfekélyre, daganatokra és ízületi gyulladásokra. E növény kivonatai citosztatikus és fogamzásgátló hatással is bírnak. Növényvegytani tanulmányok során számos alkaloidát sikerült a Macskakaromból elkülöníteni, melyek serkentik a fagociták muködését, ily módon növelve az immunrendszer védekező mechanizmusának hatékonyságát. A Nápolyi Egyetem laboratóriumában három új kinonsav-glikozidot izoláltak az Uncaria Tomentosa kérgéből. E vegyületek némelyike egyértelmuen vírus-ellenes, valamint jelentős gyulladásgátló hatást mutat. A növényből kivont oxindol alkaloidáknak kimutathatóak voltak bizonyos, a sejtfalon megjelenő anti-leukémiás hatásai, ami azzal kecsegtet, hogy a növény szerepet kaphat a fehérvéruség gyógyításában is.

MEGJEGYZÉS: A növénynek három féle variánsa van éghajlat szerint: a mélyvörös színu a meleg, páradús környezethez, a szürkésfehér a huvös, száraz körülményekhez alkalmazkodik, a sárgásbarna pedig valahol a kettő között fordul elő. A gyökér alkaloid tartalma és a kéreg színe között nem találtak semmilyen összefüggést. Különböző időszakokban learatott növényeknek viszont eltér az alkaloid tartalmuk.

A megcélzott hatáskörök:

immunrendszer, bélmuködés, szívérrendszer.

A növény hagyományos, törzsi alkalmazásai:

Az amazonaszi indiánok sokféle és érdekes módon alkalmazzák a Macskakarmot. A leveleit fejfájás ellen használják. Hideg és meleg főzeteket vagy teákat készítenek az influenza és ehhez hasonló fertőzések ellen, és lázcsillapító fürdőben is helyet kap a növény. Gargarizáló folyadékként is rendszeresen használják. A főzött, aprított kérgét a kötések alá helyezik. A kúszónövényt gyakran feldarabolják kemény fából készült mozsártörőkkel, majd órákon át ázni hagyják. Olykor a szárított leveleket, kérget elszívják, vagy felszippantják.

A Macskakarom kiszerelései manapság:

    • Kiszárítva, finomra őrölve, általában zselatin kapszulában kapható
    • Tabletta formájában
    • Főzetekben, teában
    • Oldatban vagy kivonatban, amelyek szintén zselatin kapszulákba zárhatók

Biztonsági tájékoztató:

Európai kutatások azt mutatják, hogy az Uncaria Tomentosa méregtartalma még nagyobb dózis esetében is rendkívül csekély. Mindazonáltal itt szükséges megemlíteni, hogy a Macskakarom fogyasztása nem ajánlott terhes nőknek, sem pedig azoknak, akik szervátültetésen estek át. Egyes embereknél hasmenést, vagy emésztési zavarokat okozhat.

Uncaria Tomentosa: Egy növény kampós karmokkal

Ez a kúszónövény, leginkább az Amazonas előhegységeiben és folyópartján terem, és igen hosszú időre van szüksége a növekedéshez, érettséghez. Nem ritka, hogy a Macskakarom több mint húsz év alatt éri el teljes méretét, ami elérheti akár a 30 méter hosszúságot is. A Macskakarom vagy Una de Gato sokat sejtető nevét onnan kapta, hogy a tüskék, amelyek befedik a növényt, nagyon hasonlítanak a macska karmaira. Ezek a szívós, vastag karmok teszik lehetővé, hogy a növény fel tudjon kúszni a fákra, ahol több fény éri mint az esőerdők lombfüggönnyel takart, árnyékos talajszintjén. E kúszónövénynek sárgás vagy fehér virágai párban teremnek, egymással szemben helyezkednek el a száron. A virága kicsi, illatos, és könnyen megtermékenyíthető. Az eleinte zöld és puha tekervényes kocsánylevelek egy idő után keménnyé válnak, kampókká alakulva. Bár a levelei szépek és fényesek, a hegyes, görbe, karom-szeru tüskék hatásosan távol tartják a "betolakodókat". A Macskakarom begyujtése alatt egyedül a kéreg lehántását értjük. A gyökerekre külön vigyáznak, hogy megőrizzék a növény szaporodási készségét. Feltétlenül gondolni kell arra is, hogy az esőerdő sokszínu és értékes növényvilágát őrizni és védeni kell.

A perui törvény a Macskakarom gyujtésére

A Macskakarom iránti igény nagymértékben megemelkedett az utóbbi években. Világszerte olyan nagy számban igénylik, hogy ha így megy tovább, az Uncariá-nak mindkét fajtája öt éven belül teljesen kihal. Ez a növény nem több, mint 10%-át teszi ki a természetes erdők talajnövényzetének. A perui kormány fontos lépéseket tett azirányban hogy bebiztosítsa, hogy az Uncaria Tomentosa nem lesz áldozata a gondatlan begyujtésnek. A perui törvényhozás betiltotta az Uncaria Tomentosa és az Uncaria guianensis begyujtését. Ez a törvény nem okozott hátrányt a botanikus kutatóknak, mivel a kéreg tartalmazza minden gyógyító tulajdonságát a gyógynövénynek. A felhasználható kéreg mindkét faj esetében visszanő, és folyamatosan újra felépíti magát. Viszont ha a növény gyökereit elvágják vagy megcsonkítják, az biztosan elpusztul.

A Macskakarom funkciói

A Macskakarmot eredetileg ízületi gyulladás, gyomorhurut, ellen alkalmazták. Jelenleg több betegség enyhítésében is szerepet játszhat. Ilyenek a: vírusos és gyulladásos megbetegedések, számos bél- és gyomor rendellenesség, ízületi gyulladások, Crohn-kór, fekélyek, gasztritisz, paraziták, divertikulózis, köhögés, a ráknak különböző fajtái, bélérzékenység szindróma, herpesz, allergiák, farkasbőr, cukorbetegség, PMS, hypoglycemia, bursitis vagy a reuma. Jelenleg az európai kutatások a növénynek leginkább azokat a részeit igyekeznek elkülöníteni, amik képesek kezelni az AIDS-et és a rákot.

A Macskakarom elsődleges felhasználásai

    • Allergiák
    • Ízületi gyulladás
    • Bursitis (nyáktömlőgyulladás)
    • Rák
    • Kandida (erjesztő fertőzések)
    • Kemoterápia
    • Krónikus fáradtság szindróma
    • Cirrózis
    • Crohn-kór
    • Ödéma (vizenyő)
    • Női-hormon ingadozás
    • Fibromialgia
    • Köhögéscsillapítás
    • Hormonális zavarok
    • Gyulladás
    • Bélzavarok
    • Immunrendszer
    • Lupus (bőrfarkas)
    • Paraziták
    • PMS
    • Sugárzárkezelés vagy fertőzés
    • Toxikus mérgezés
    • Fekélyek
    • Vírusos fertőzések (Influenza, légúti fertőzések)

Bélmuködés-zavarok és a Macskakarom

Amikor Dr. Brent Davis a Macskakarmot „az úttörő”-nek nevezte el, igazából a növény teljes béltisztító tulajdonságára gondolt. A vastagbél egészsége az egész test egészségének fontos meghatározója. Más szóval a vastagbél helytelen muködése sok betegségnek ad helyet. Az orvosi rendelők eddig jóformán figyelmen kívül hagyták a vastagbél szerepét a betegségek forrásaként. Ma már folyamatos kutatás alatt áll a vastagbél, hogy mik az előnyei annak, ha tiszta és muködőképes állapotban van. A mell-betegségek egyértelmuen összefüggésben vannak a nyugati étkezési szokásokkal, és a bél-rendellenességgel. Kölcsönhatás van a mellnedvben fellelhető sejti eltérés és a bélmozgás ritmusa között. Ez az asszociáció valószínuleg a bélrendszerben található bakteriális flórának köszönhető, amely a vastagbél tartalmát, a különböző megemészthető anyagokat toxikus anyaggá alakítja át, mely karcinogén, vagy mutagén is. Dr. Davis erősen javasolta a Macskakarmot a különböző bélbetegségek, leginkább a fertőzőek ellen. Szinte biztos benne, hogy az Uncaria Tomentosa el tud bánni valamennyi bélbetegséggel, még azokkal is, amelyekre eddig semmiféle gyógymód nem használt. Tegyük hozzá, hogy a hasznos baktériumok szerepét a bélben nem szabad túlhangsúlyozni. A legtöbb bélbetegséget a jótékony flóra elpusztulása okozza. Amikor a bélben található flóra nincs tökéletes egyensúlyban az immunrendszerre is hatással lehet. 1992-ben Dr. Davis így nyilatkozott : A bélrendszer mikroflórájának elpusztulása egy gyakori probléma, és azzal a lehetőséggel jár, hogy alapjaiban megszakít számos metabolikus utat, amely eltérő és egészségtelen tüneteket eredményez. A Macskakarom egy világszínvonalú gyógynövény, melyben elég erő rejlik ahhoz, hogy visszafordítsa és felszámolja a már mélyen meggyökerezett kórokozókat, ezáltal meggyorsítva a gyógyulás folyamatát.

A vastagbél toxin tartalma által előidézett bél-rendellenességek:

  • Vastagbélgyulladás
  • Vastagbélrák
  • Szorulás
  • Crohn-kór
  • Hasmenés és széllökés
  • Divertikulózis
  • Bélérzékenység szindróma
  • Puffadás

Dr. Davis állítja, hogy a Macskakarom rendkívül hatékonyan tudja tisztítani a teljes bélrendszert és valóban segít helyrehozni a jótékony baktériumokat. A peruiak generációkon keresztül megbíztak a Macskakarom gyulladásgátló tulajdonságaiban. Mindenféle ízületi gyulladásra és reumára alkalmazták, tradíció szerint. Klinikai kutatások útján bebizonyosodott, hogy a Macskakarom birtokában van bizonyos gyulladáscsökkentő tulajdonságoknak. A növényben talált szterolok enyhítették a mesterségesen stimulált daganatokat patkányok lábain. Egy teszt- és egy kontrollcsoporton öt órán keresztül óránként ellenőrizték a kísérleti állatok lábán lévő daganatokat. Sikerült kimutatni a növényi szterolok gátló hatását.

A Macskakarom immunrendszer-erősítő hatása:

Az olyan elsöprő betegségek, mint az AIDS vagy a húsevő vírusok, hatalmas sajtó-visszhangot váltottak ki az elmúlt években. Bár legtöbben nem érezzük magukat fenyegetve ezek által a vírusok által, lehet hogy immunrendszerünk gyengébb, mint amilyen valójában lehetne. Legtöbben csak rohanunk orvostól orvosig, küzdünk a magunk végtelen hosszúnak tunő fertőzések listájával, melyben szinte biztos helyet kap a megfázás, a nátha, a torokfájás, fülfájás, lábgomba, gombás fertőzések, krónikus fáradtság szindróma, herpesz, vastagbélgyulladás, stb. stb. stb.. Az immunrendszerünk a magunk kis beépített védelmi rendszere, amit optimális, muködőképes állapotban kell tartani. A fertőző mikroorganizmusok és karcinogének mindenhol ott vannak, keringenek körülöttünk. Az immunrendszerünk úgy van kitalálva, hogy leküzdje, vagy semlegesítse az egészségünkre törő baktériumokat, vírusokat, gombákat és rákos sejteket. Egy egészséges immunrendszer hihetetlenül jól tud harcolni betegségek ellen és a fertőzés tartózkodási idejét minimálisra csökkenti a testben. Ha védelmi rendszerünket még inkább megerősítjük bizonyos gyógynövényekkel, a vitaminok és antioxidánsok hatása a szervezetben hosszabb életu lesz. Hagyomány szerint az Uncaria Tomentosá-t Dél-Amerikában mindig is olyan rendellenességekre használták, amelyek így vagy úgy összefüggésben vannak az immunrendszerrel. A folyadékkromatográfia módszerével Gerhard Laus- és Dietmar Keplingernek sikerült felismerni és izolálni hat különböző oxindol alkaloidát a növényből. Keplinger két szabadalmat kapott ezekre az immun-stimuláló tulajdonságokra. A szabadalom szerint immunológiai szempontból a legaktívabb az izopteropodin az alkaloidák közül. A Keplinger által vezetett klinikai kutatások során rájöttek, hogy a Macskakaromban négy olyan alkaloida található, amely nagy hatást gyakorol a fagocitózisra. A fagocitózis az a folyamat, melyben a fehérvérsejtek (makrofágok) megtámadják, és gyakorlatilag megemésztik a fertőző organizmusokat és idegen sejteket. A Nápolyi Egyetem elvégzett egy kutatást, melyből kiderült, hogy a Macskakarom alkaloidák tényleg "észrevehetően elősegítik a fagocitózis folyamatát". A növény kérgét összegyujtötték, kielemezték, és mintákat küldtek az egyetem herbárium részlegébe. A három alkaloidák új kinon-sav alkaloidák voltak. Ezeket a vegyületeket kémiai úton analizálták.

Macskakarom a rák ellen

Az európai orvosok jelenleg is kutatják és használják a Macskakarmot többféle rák ellen. Lehet, hogy a növény anti-karcinogén tulajdonságai miatt szállítják azt a hatalmas mennyiségu Macskakarmot Európa országaiba? A Macskakarom kétféleképpen tudja csökkenteni a rák kockázatát: Vagy antioxidánsként viselkedik vagy elpusztítja az útjába kerülő karcinogén anyagokat, amelyek rákos sejteket hoznának létre. Tudományos kutatások révén megállapították, hogy a Macskakarom célpontja a sejti mutáció, mint például amikor leukémiás sejteknél legátolja a további fejlődést. Egy osztrák kutatás bebizonyította az Uncaria Tomentosá-ról, hogy a benne lévő oxindol alkaloidáknak valóban van anti-leukémiás hatásuk. A kolometrikus próba csak egy kísérlet volt a sok közül, és kimutatta, hogy mindegyik oxindol alkaloida meggátolja bizonyos leukémiás sejtek fejlődését, egy kivételével. Érdekes módon a leukémiás sejtek aktivitása gátolva lett, de a csontvelőre semmilyen hatást nem gyakorolt. Tehát a vegyület különbséget tud tenni a leukémiás sejtek és a normális sejtek között.

A Macskakarom antioxidáns hatása

Közismert tény, hogy legtöbben nem éljük meg azt a kort, amire potenciálisan képesek lennénk. Köszönhető ez a szabad gyököknek, amelyek pusztítják a sejtszerkezetünket. Sokan meg fogunk halni koravénen valamely degeneratív betegség miatt. A szabad gyökök nem mások, mint instabil szerkezető molekulák, melyek komoly veszélyt jelentenek az egészséges szerves szövetekre azáltal, hogy véletlenszeruen megtámadnak sejttelepeket. Maga az oxigén belégzése is létrehoz reaktív kémiai elemeket, melyeket szabad gyököknek nevezünk. És hogy még rosszabb legyen a helyzet, generációnk nagy mértékben ki van téve az egészségsorvasztó környezetszennyezésnek, így a szabad gyökök száma a kritikus szint fölé is emelkedhet. Sokan levonták a következtetést, hogy az Uncaria kivonatoknak számos jótékony alkotóeleme van, melyek elpusztítják a szabad gyököket. A polifenolok, triterpének és növényi szteroidok mind adnak valamit a Macskakarom antioxidáns képességeihez. A növényből izolált anyagok képesek meggátolni sejtekben a mutációt, ami például a tumorok forrása. Ezt a mutációgátló képességet olasz kutatók fedezték fel 1992-ben, a Miláni Egyetemen. A dohányzás az egyik legjellemzőbb forrása az oxidatív stressznek, amit szabad gyökök millióinak kieresztése okoz. A kutatók vizes, alkoholos infúzión át Macskakarmot adtak olyan embereknek, akik dohányoznak. "Mind az egészséges (nemdohányzó), mind a dohányzóktól vettünk vizeletmintát a kezelés előtt, közben, és után. Amíg a nemdohányzók vizelete nem mutatott semmiféle mutagén hajlamot, a dohányzók vizeletében meglehetősen lecsökkent a mutagén aktivitás, és még a kezelés után nyolc napig ezen a szinten maradt. Az olasz csoport levonta a konklúziót, hogy "Ez a növény a dohányzók- és a nemdohányzókon is demonstrálta hatékonyságát, és bizonyára egy erős antioxidánssal van itt dolgunk." Hogy rendesen értékelni tudjuk ennek a kísérletnek a jelentőségét, az embernek tisztában kell lennie a dohányfüst veszélyeivel. Még a passzív dohányosok is, akik közvetlen formában szívják a füstöt, ki vannak téve a dohányzás veszélyeinek. "A dohányzóké általánosságban egy olyan csoport, akik igen komoly valószínuséggel kaphatnak rákot vagy szívrohamot. Letüdőznek potenciálisan ártalmas szabad gyököket, amelyek a dohányból származnak. Lehetséges hogy a megnövelt antioxidáns bevétel segítene legyőzni a már okozott kárt a dohányosokban, ezáltal csökkentve az olyan betegségek kockázatát, mint a szívkoszorúér elzáródás és a rák.

A szív-érrendszeri betegségek és a Macskakarom

Becslések szerint népességünk több mint 50%-a előbb-utóbb szenvedni fog valamilyen szívbetegségtől. A gondos diétáink és az egészséges életmód betartása valamilyen szinten javított a szívünk egészségén is, de sajnos általánosságban mindez semmit nem változtatott a kardiovaszkuláris betegségek előfordulási arányán. Sok tényező lehet felelős a szívbetegségekért, többek közt az, hogy ki vagyunk téve oxindoloknak. A Macskakarom elpusztítja a szabad gyököket, amelyek rendszeresen megtámadják az érfalakat. Az érfalak sérülése könnyen utat enged a magas vérnyomásnak és a szívbetegségeknek, és még halált is okozhat, szívroham vagy szívinfarktus által. Bár a koleszterinszint és a zsírfogyasztás jelentősen hozzájárulnak a szívbetegségekhez, a vér surusödő tendenciája szintén mérvadó. A Macskakarom meggátolja a vérrög képződését. A vérkeringést serkenti és csökkenti az ér falán lerakódó plakkot.

Összegzés

A Macskakarom végső soron egy csodanövény. Tudományos kutatások bizonyították be gyógyhatásait. Igazából nem is csak korunk betegségeit lehet gyógyítani vele, hanem a betegségmegelőző hatása is könnyen kamatoztatható. Ideje az egész világgal megosztani, amit a perui indiánok generációkon át ismertek, ha győzni akarunk a betegségek felett, és egészségesek akarunk maradni.

A Macskakarom története dióhéjban:

Az Una de Gato, vagyis Macskakarom egy fásszárú kúszónövény, ami az Amazonasz-menti esőerdő egzotikus dzsungeleiben és fennsíkjain őshonos. Ez a suru, trópusi esőerdő jóformán 2.3 millió négyzetmérföldnyi területet terít be és több növény- és állatfajnak ad otthont, mint bármely más ökoszisztéma a földön. Becslések szerint az innen származó különböző növények száma faj szerint valahol 35 és 80 ezer között becsülhető. Még a legkiválóbb botanikusok is csak korlátozott ismeretekkel rendelkeznek az Amazonas-menti esőerdők gyógynövényeit illetően, ezért mindig izgalmas kaland rábukkanni egy rendhagyóan bioaktív növényre. A növényvegytankutatók (Fitokemikusok) különleges és egyedi gyógyhatású vegyületek valóságos tárházát fedezték itt fel. Ez a terület számtalan csodálatos gyógynövénnyel gazdagította az emberiséget, de a valódi haszna ezeknek még szinte teljesen kiaknázatlan. A perui népi gyógyászat tisztelete és megőrzése tette lehetővé a Macskakarom újra felfedezését. Könnyen lehet, hogy a Macskakarom az Amazonas menti erdők egyik leghatékonyabb gyógynövénye. A bizonyítékok erősen azt sugallják, hogy alkaloid és vegyi tartalma miatt kiérdemelheti a 21. század Csodanövénye címet.


Forrás: http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=124

Beküldte: Begovits László