Print this page
2008 május 13, kedd

Elfogadott, ha a nők isznak - egyre több is az alkoholista köztük

Szerző: STOP

Ahogy egyre elfogadottabbá vált a nők számára az alkoholfogyasztás, úgy egyre többen lettek alkoholfüggők. Mivel a nők érzékenyebbek az alkohol hatásaira - mert magasabb véralkoholszint alakul ki náluk hasonló mennyiségű alkoholtól- így nagyobb a valószínűsége a függővé válásnak is

Újabb kutatási adatok szerint az alkoholfogyasztási szokások jelentősen megváltoztak az utóbbi évtizedekben. Az alkoholfüggőség már egyáltalán nem csak a férfiak körében gyakori: a felmérések szerint főként az Egyesült Államokban a második világháború után született fehér és latin-amerikai nőknél tapasztalható az alkoholfogyasztás mértékének jelentős emelkedése.

A mostani kutatás során a Washingtoni Egyetem orvosi karának kutatói két korábbi, 1991-92-ben és 2001-2002-ben végzett felmérés eredményeit használták fel. "Megfigyeléseink szerint a második világháború után született nők között jóval kisebb arányban fordulnak elő absztinensek, és jóval nagyobb arányban alkoholfüggők, mint az ezt megelőző években - nyilatkozta Richard A. Grucza, az egyetem epidemiológusa, a kutatás vezetője - Férfiak esetében ugyanakkor az absztinensek/alkoholfüggők aránya nem változott jelentősen."

"A legvalószínűbb magyarázat a jelenségre a nők alkoholfogyasztásának szociálisan elfogadottá válása. Ahogy egyre elfogadottabbá vált a nők számára az alkoholfogyasztás, úgy egyre többen lettek alkoholfüggők. Mivel a nők érzékenyebbek az alkohol hatásaira - mert magasabb véralkoholszint alakul ki náluk hasonló mennyiségű alkoholtól- így nagyobb a valószínűsége a függővé válásnak is - írja a MediPress.

A társadalomban beállt változások miatt a nők helyzete is megváltozott. Szabadon gyakorolhatták az addig csak férfiaknak 'engedélyezett' magatartásformákat, így az alkoholfogyasztást is" - tette hozzá Dr. Grucza.

A kutatók szerint szükség lenne a külön nők számára készült prevenciós programok kidolgozására, amelyek segítségével talán csökkenthetnék a nők alkoholfogyasztását. "Nagyon fontos, hogy a nők megértsék, eltérő anyagcseréjük miatt az alkohol bizonyos szempontból sokkal nagyobb veszélyt jelent rájuk nézve, mint a férfiakra - nyilatkozta Dr. Grucza - Megfelelő megelőző programok segítségével talán sikerülhetne megállítani a mostani romló tendenciát."

 STOP