Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2019Sep19

2008. Május 27., Kedd 18:09

Nemcsak a gyorsétel, de a gyorsalvás is káros

Írta:  inforadio.hu
Értékelés:
(2 szavazat)
Szakértők a gyorsételhez hasonlóan "gyorsalvásnak" nevezik a modern kor emberének alvási szokását: 8 helyett jó, ha 6 órát tölt alvással, kimerülten ébred, izomgörcsök gyötrik, és alvásidőben a pénz és a munka miatt stresszel. A kóros kialvatlanságnak komoly gazdasági következményei lehetnek - állítják brit szakértők.  

Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a britek negyede nem alszik jól, a rossz minőségű alvás (csakúgy, mint a rossz minőségű étel) pedig kimerültséghez vezethet, így nem tudnak hatékonyan dolgozni, vagyis összességében csökken a gazdaság termelékenysége.

A 4000 brit felnőtt alvási szokásait vizsgáló felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 21 százaléka alszik 8 órát, amennyi a szakértők szerint a normális lenne. Ezzel szemben 5-ből 1 vallotta azt, hogy kevesebb mint 5 órát tölt alvással.

Szakértők ezt a gyorsételekhez hasonlóan "gyorsalvásnak" nevezik: stressz, zajos szomszédok, pénzügyi gondok, a munkahelyen eltöltött hosszú órák a legfőbb okozói a kialvátlanság-járványnak a szigetországban. Ezekhez jöhet még az izomgörcs, a gyomorbántalmak és a kisgyerek is mint alvásrontó tényező.

A kutatók szerint a kialvatlanság olyan méreteket ölt Nagy-Britanniában, hogy az több millió font veszteséget jelent a gazdaságnak.

Ötórányi alvással túlélni a munkanapokat

A testnek minőségi alvásra van szüksége, hogy az ember mentálisan friss és képes legyen új dolgok megtanulására. Az alvást megzavaró tényezők (mint például a stressz vagy az izomgörcs) lehetetlenné teszik a minőségi alvást, és ez nagyon káros lehet a mindennapi életben, mert lehetetlenné válik, hogy az illető produktív legyen a munkájában és fenntartsa pozitív magatartását - vélik szakértők.

A felmérés becslése szerint 15 millió brit dolgozó szenved "gyorsalvásban", amit azzal próbálnak kompenzálni, hogy néhány napos szabadságot vesznek ki. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy 6 vagy annál kevesebb órát alszik naponta, míg 20 százalékuk kevesebb mint 5 órányi alvással éli túl a munkanapokat.

Munkával álmodnak


Kétharmadukat rendszeresen a stressz és az aggódás tartja ébren, és természetesen közülük legtöbbjük a pénz, valamint a munka miatt stresszel alvásidőben.

Sokan panaszkodtak arról, hogy még alvás közben sem tudnak menekülni a munka elől: a válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen álmodnak a munkájukról.

Összességében a megkérdezettek háromnegyede válaszolta azt, hogy kimerülten ébred, 10-ből 8-an panaszkodtak izomgörcsre, míg 43 százalék a zajos szomszédok miatt nem tud nyugodtan aludni. Sokan panaszkodtak hőhullámokra, hátfájásra, partnerük horkolására, gyomorégésre vagy gyerekük hangosságára és az utcáról beszűrődő zajokra.

Korábbi kutatások már bizonyították: a kevés alvás elhízáshoz is vezethet.

Forrás: inforadio.hu

 

Megjelent: 6562 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Mert megérdemeljük...

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.5%Austria 1.3%
Romania 5.4%Canada 1.1%
United States 3.9%Norway 0.6%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.6%Switzerland 0.3%
Sweden 2.1%Kuwait 0.3%
United Kingdom 2.1%Netherlands 0.3%
Slovakia 2.1%Australia 0.3%
Germany 1.8%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.1%

Today: 17
This Week: 1682
Last Week: 4655
This Month: 10995
Last Month: 18295
Total: 2148952

Belépés