20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

Print this page
2012 október 27, szombat

Írország volt Atlantisz?

Szerző: Ismeretlen

Atlantisz, az elsüllyedt, páratlan gazdagságú birodalom elhelyezkedéséről számtalan teória született már: van, aki Gibraltárnál, mások Ciprusnál, megint mások dél-spanyolország partjainál gyanították. Egy svéd földrajztudós most új teóriával rukkolt elő: úgy véli, Atlantisz tulajdonképpen Írország.

 

A rejtélyes civilizáció után kutatókat Platón görög filozófus, időszámításunk előtt 360-ban született írásai ejtették rabul: leírásai alapján Atlantisz mesésen gazdag, természeti kincsekben páratlan, fejlett civilizációjú sziget volt, amely természeti csapás következtében tűnt el a Föld színéről.

Hogy utópiáról, vagy valóban létező szigetről van-e szó, nem derül ki egyértelműen Platón írásaiból. Két évezredes rejtély, hogy valóban létezett-e, és ha igen, hol helyezkedett el. Egyes teóriák szerint Kuba partjainak közelében kell keresni, mások szerint az Atlanti óceán vagy a Földközi-tenger egyik szigete volt. Van, aki úgy véli, hogy a Gibraltártól nyugatra eső Spartel szigeténél terült el valaha a birodalom, mások Ciprusnál gyanítják.

A földrajzi jellemzők Írországra illenek

Platón leírásai alapján Atlantisz egy óriási sziget volt, nagyobb, mint Kisázsia és Líbia együttvéve. Héraklész oszlopain (Gibraltári-szoros) túl feküdt, egy kisebb szigetekből álló szigetvilág alatt. Platón leírásaiból tudjuk azt is, hogy Atlantisz síkság volt, amelyet hegyek öveztek.

A svéd Ulf Erlingsson földrajztudós most megjelenő könyvében azt állítja, hogy a Platón által adott földrajzi jellemzés szinte pontosan ráillik Írországra. „Csodálkozom, hogy ez eddig senkinek sem szúrt szemet, szinte hihetetlen” – nyilatkozta a tudós a Reuters hírügynökségnek.

Platón leírásainak megfelelően Írország is 480 kilométer hosszú és 320 kilométer széles, és közepénél szélesebb. Csakúgy, mint Atlantiszt, a középső sík részt itt is hegyek övezik. A svéd geográfus áttanulmányozta a világ ötven legnagyobb szigetét, ám csak egyet talált, amelynek középső része síkság lett volna – Írországot.

Erlingsson úgy véli, hogy az Atlantisz elsüllyedéséről szóló legenda születését az Északi-tengerben, Anglia északkeleti partjaitól körülbelül 100 kilométerre található Dogger Bank homokzátony elsüllyedése táplálta. A feltételezések szerint Dogger Bankot óriási árhullámok radírozták le a Föld színéről időszámításunk előtt 6100-ban.

„Úgy vélem, hogy a mítosz maga Írországból ered, ahol Dogger Bank esete 3000 éven keresztül megőrződött, és a történet összekeveredhetett Atlantisz történetével” – véli a svéd földrajztudós.

Erlingsson szerint Atlantisz Platón által említett templomai a Dublintól északra fekvő ismert ír temetkezési helyeknek, Newgrange-nek és Knowth-nak felelnek meg. Atlantisz központja pedig Tarában, az ír királyok székhelyén volt.

Erlingsson könyvében, amely "Atlantis from a Geographer's Perspective: Mapping the Fairy Land" címen jelenik meg, a földrajzi tények alapján úgy véli, 99, 98 százalék, hogy Írország volt Atlantisz.

Forrás: http://www.ng.hu/Civilizacio/2004/08/Irorszag_volt_Atlantisz

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások