Print this page
2008 november 07, péntek

Elpusztították Zsolna Árpád-kori vármaradványait

Szerző: Szentkoronaradio

A májusban feltárt várnak nem sokáig örülhettek a történészek, mivel már júliusban a tót hatóságok döntésére a legbarbárabb módon az utolsó kődarabig elpusztították a leletet. Mindezt csak azért, hogy mielőbb folytatni lehessen a város központjában a plázaépítést.  

 

Akadályozta a plázaépítést a régészeti szenzáció, ezért elpusztították a leletet a tótok.
A barbár pusztítás Zsolnán

Régészeti szenzáció színhelye volt idén tavasszal a felvidéki Zsolna városa.

A Jozef Hosso vezette régészeti kutatócsoport az elveszettnek hitt zsolnai várat találta meg a város központjában - írja a szerdán piacra került számában a Várak, kastélyok, templomok című történelmi folyóirat. A lap beszámol arról is, hogy Zsolna korai várának helyét ezidáig nem ismertük, a szakirodalom is csak találgatta az egykori Árpád-kori vár fekvését. Pedig a rejtélyes erősség jól ismert több oklevélből és korabeli dokumentumból.

A feltárt várA feltárt vár

A májusban feltárt várnak nem sokáig örülhettek a történészek, mivel már júliusban a tót hatóságok döntésére a legbarbárabb módon az utolsó kődarabig elpusztították a leletet. Mindezt csak azért, hogy mielőbb folytatni lehessen a város központjában a plázaépítést. Pedig számos javaslat is született a romok konzerválására, illetve a teljes feltárásra. Ugyancsak lerombolták a vártorony romjainak a közelében található barokk kori műemlék parókiaépületet.


Zsolna polgármestere volt egyébként a soviniszta Ján Slota, aki egyszerűen elzálogosította a gondjaira bízott várost.
A SME szerint Slota 1992-ben az önkormányzat tudta nélkül a város nevében jótállást vállalt egy magánvállalkozó által felvett 50 milliós hitelért. A vállalkozó ennek fejében egy befejezetlenül álló zsolnai áruház felépítését ígérte, ez azonban nem történt meg.
Az egykor ötvenmillió koronás hitel ez év áprilisában már közel kétszázmillióra rúgott.
Slota a jogi előírások ellenére a képviselő-testület megkérdezése és jóváhagyása nélkül írta alá a váltót.

(Transpost, Szent Korona Rádió)

 http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2008_10_16_elpusztitottak-zsolna-arpad-kori-varmaradvanyait