Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2017Apr27

2010. Július 18., Vasárnap 08:24

CSALÁNLEVES ÉS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Írta:  Tamáska Varga Ákos
Értékelés:
(1 szavazat)
A választópolgárt összezavarja a hatalmas választék. Ráadásul sokszor csalódnia kell, amikor belekóstol egy-egy menübe. Gyakran kiderül, hogy az étlapon beharangozott ízeket másképpen érzékeljük a valóságban. Az ígéretek tálcáját gyakran nagyon hamar üresnek találjuk. A megszorítások palackját meg még az előző párthatalom felejtette az asztalon.

 CSALÁNLEVES ÉS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Ebben az esszében nem talál konyhai recepteket az olvasó. Afféle analógiának szántam az őszi önkormányzati választások küszöbén. Íme a példázat:

Móricz Zsigmond Tragédia ( 1909 ) című novellájából ismerjük Kis Jánost, aki egész életében éhezett, mindig jó falatokra vágyott. Majd úgy alakult, hogy a Sarudy Pál lányának lakodalmán megpróbálta „kienni” gazdáját a vagyonából. Reszkető béllel, mohón állt neki a finomságoknak. A hirtelen jött, és sokféle nehéz étel megfeküdte az üres gyomrot, hősünk belehalt a habzsolásba.

A II. világháborúból hazatért harcosaink némelyikét is elérte e kegyetlen végzet. Az évekig csalánlevesen tengődő, összeszűkült gyomor nem tudta feldolgozni sem a túrós csuszát, sem a töltött káposztát: a lakoma halált okozott.

Valahogy így vagyunk ma a pártokkal. Belehalunk a sokféleségbe, kapkodjuk a fejünket jobbra és balra. Pedig mi akartuk, hogy így legyen, mi akartunk több pártot, választási lehetőséget. Hiszen ki voltunk éhezve. Évtizedekig vegetáltunk vagy szenvedtünk az egypártrendszer atyáskodó védőszárnyai alatt. Egypártrendszer: már maga a fogalom is ördögtől való. A párt szavunk a latin ’pars’ szóból ered, jelentése: rész, darab. Na, mármost: egy egészet minimum ketté kell osztani ahhoz, hogy részekről beszélhessünk. Kettőre, háromra, négyre. De semmiképpen sem huszon-harmincvalahányra. Ez már a ló másik oldala, amire szeretünk átesni olykor-olykor.

A társadalmi-politikai szerepléstől megfosztott, a szólásszabadság nélküli, a szabad véleménymondást tiltó cenzúrás világban egyre nőtt az éhség. Így aztán a rendszerváltás szabadnak gondolt klímájában sáskamódra szaporodtak/szaporodnak a pártok. Nyitva az éléskamra, nosza, mindenkinek jogában áll terített asztalt varázsolni. A választékban ígéretek, megoldások, javaslatok sokasága található. Egy átlagember számon sem igen tudja tartani őket.

Össznépi szórakozásnak, nemzeti játéknak tűnik a pártélet. Ha valakinek nem jut már hely elnökként, alelnökként, programigazgatóként, szóvivőként stb. a húsos fazék mellé kerülni, nincs semmi baj. Új pártot kell alakítani. Sokszínű a paletta, nincs még kihasználva minden árnyalat. Bonyolítja a helyzetet, hogy egy-egy párton belül sincs egység. Ilyenkor frakciókat, szekciókat alakítanak, különféle platformokat kreálnak csak úgy, desszertként.

A választópolgárt összezavarja a hatalmas választék. Ráadásul sokszor csalódnia kell, amikor belekóstol egy-egy menübe. Gyakran kiderül, hogy az étlapon beharangozott ízeket másképpen érzékeljük a valóságban. Az ígéretek tálcáját gyakran nagyon hamar üresnek találjuk. A megszorítások palackját meg még az előző párthatalom felejtette az asztalon. Nem baj, ebből is lehet, ebből is kell fogyasztani. Szóval kapkodjuk a fejünket ide-oda. Nem tudunk dönteni. A gazdag kínálattól halálos sebet kap akaratunk, választási képességünk.

Mi lehetne a megoldás? Tegyük félre a pártfüggőséget, és gondolkodjunk egyszerűen állampolgárként. Magyarországon magyarként és Miskolcon miskolciként. Meglátják egyszerű ez. Valójában nincs annyi probléma, és nincs annyi megoldás, mint amennyi a pártok és ígéretek száma.

Egy jó fogást látok: tisztességesen, becsületesen élni-dolgozni minden szinten. Ez biztos, hogy nem fogja megfeküdni a gyomrunkat.

2010. július 18.

Tamáska Varga Ákos


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Megjelent: 5024 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 238 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 68%Canada 1%
Romania 5.8%Serbia 0.8%
United States 5.2%Kuwait 0.4%
Russian Federation 3%Switzerland 0.4%
Germany 2.6%Czech Republic 0.2%
Ukraine 2.6%Australia 0.2%
Slovakia 2.2%Italy 0.2%
United Kingdom 1.7%France 0.2%
Austria 1.6%Netherlands 0.2%
Sweden 1.5%Belgium 0.1%

Today: 27
This Week: 2033
Last Week: 5419
This Month: 18854
Last Month: 25729
Total: 1498275

Belépés