Print this page
2016 május 06, péntek

A 22-es csapdája. -Orbán módra!

Szerző: Madarász László

Gondolom keveseknek tűnt fel Varga Mihály bejelentése, mely szerint Ő már nem számol azzal, hogy a legnagyobb hitelminősítők Magyarország besorolását a bóvli kategóriából eggyel magasabb osztályba sorolják! Azt viszont már bizonyára üdvözlendőnek tekinti mindenki, – szintén a pénzügyminiszter bejelentése után – egyes termékek ÁFA tartalma csökken a következő évben, egyúttal a költségvetés kiadási oldalának lazítására is sor kerül. Arra, hogy ezek a dolgok összefüggnek egymással, vélhetően kevesen tippelnek!

Jómagam nem vagyok közgazdász, sőt: az vagyok a legkevésbé, viszont próbálok nyitott szemmel járni, mely az általánossá vált katyvasz közepén talán nem kis dolog. Ugyanakkor polihisztor sem vagyok, tehát akár alaposan tévedhetek is! Ennek ellenére az alábbiakban megkísérlek némi magyarázatot adni, a nem propagált-, talán nem is publikus történések mögött meghúzódó gazdasági- és politikai tartalmak egyik-másik lehetőségére:

Orbán Viktor, az Európát ért migráns válság miatt, látszólag szembehelyezkedett Brüsszellel, ami a nyugati felületes gazdasági szereplők és magánszemélyek esetében úgy tudatosult: Magyarországon érdemes befektetni, legyen a befektetés akár ingatlan vásárlás, akár kis- vagy középvállalkozás. Magyarország tehát onnan, számukra egy olyan biztonságos helynek tűnik, ahol a megtakarításaik akkor is biztonságban vannak, ha Nyugat-Európát a migránsok felforgatják esetleg. Mondhatnánk azt, a patkányok hagyják el legkorábban a süllyedő hajót, de nem kifejezetten erről van szó, hanem a biztonság kereséséről, akkor is, ha ez, mint tudjuk- látjuk, csak porhintés miniszterelnökünktől! Ugyanakkor egyre nagyobb mértékben megjelenik itthon a külföldi nagyvállati tőke, mely csak részben hasonló okból hajlandó itt beruházni, vagy már meglévő termelő egységét bővíteni, még akkor is, ha bér jellegű kiadásai átmenetileg növekednek. E szándék mögött ugyanakkor az is meghúzódik: innen az orosz piacot sokkal hamarabban és könnyebben érheti el majd, mint pl. Németországból, hiszen a merkeli politika lesz várhatóan a legutolsó, mely kitart az USA érdekei, így a szankciók mellett. Viszont egy magyarorszgi bejegyzésű cég, már nem feltétlenül kell, hogy a merkeli irányvonalnak engedelmeskedjen. Mindezeket a folyamatokat látva megmozdult Hazánk irányába a rablótőke is, mely pl. a devizahitelesek kilakoltatásából, a földterületeket elvesztő mezőgazdasági üzemek- majdan megszűnni kényszerülő kis- és középvállalatok-, magán gazdaságok jóval áron aluli felvásárlásából akar hasznot húzni! Ez a rablótőke egyelőre csak cégeket alapít és lesben áll! Egyszóval Hazánkba oly mértékű tőke áramlik, ami a korábbi években elképzelhetetlen volt. Vagyis Magyarország fizetőeszköze a Forint egyre inkább fel fog értékelődni! A pénzügyminiszter ezt a folyamatot szándékozik fékezni az ÁFA csökkentéssel és a költségvetés kiadási oldalának emelésével, ugyanis a forint erősödése a kivitelre termelő cégek pénzügyi eredményét csökkenti.  Szerintem nem sok sikerrel teszi ezt, és ezt Ő is pontosan tudja. De mai „intézkedése” a későbbi történésekre pozitív hatással fog bírni Fidesz szempontból. Vagyis lesz majd utóbb mire hivatkozni narancsoséknak.

A beáramló tőke hatására:

    •   * Korábban a használt lakóingatlanok árai emelkedtek, amit a nem fizető devizahiteleseknek „belengetett” árverések sora átmenetileg mostanában csökkentett. A rablótőke a bankoktól meg fogja vásárolni az elárverezett ingatlanokat, és búsás haszonnal adja tovább külföldi magánszemélyeknek, akik úgy gondolják, Magyarországon biztonságban vannak.
    •   * A kis- és középvállalkozásoktól a külföldi tulajdonú tőkeerős társaságok el fogják szippantani a munkaerőt, nagyobb bért ígérve és adva, amit könnyen megtehetnek, hiszen tőkeerősek, és a jól- vagy viszonylag még képzett magyar munkaerő nagy része külföldön van. Ennek következménye az lehet, hogy ezek az általában magyar tulajdonban lévő kis- és középvállalkozások vagy bért emelnek, amit kigazdálkodni – a bért terhelő járulékok miatt – sem tudnak, vagy a bérfizetésükben egyre nagyobb szerepet kapnak, a zsebből zsebbe jutatott anyagiak. Bármelyik megoldást választják is, végül már értékesíteniük kell cégüket, mert vagy nem bírják a bérversenyt, vagy a NAV csap le rájuk. Nem csodálkoznék, hogy a vételre kiválasztott társaságok esetében, valakik – un. táskás emberek – jó tanácsokkal látják el az adóhatóságot, hogy ott pontosan tudják majd mit kell vizsgálni.
    •   * A földárverések nyertesei azzal fognak szembesülni, hogy a felvett, sokszor száz-milliós hiteleiket nem fogják tudni fizetni, sőt az általuk foglalkoztatott munkaerőt is elvesztik, miután rájuk száll a NAV! Hiszen a fekete jövedelmek juttatása pont ebben a körben a legmagasabbak. Amennyiben valaki közülük nem tartozik a „csókosok” közé, mint pl. Lőrinc barát, egy adóhatósági vizsgálatot követő büntetése után, már végkép nem tudja a munkaerőt piaci áron, legálisan megfizetni. Eddig felhalmozott értékeiket – beleértve a földjeiket is – eladni kényszerülnek majd. És vajon kik fogják azokat áron alul megvenni…?

Magyarország jobban teljesít! –hangzik a szlogen! Úgy van: látszólag! A fenti okok miatt a fizetőképes kereslet megnövekedett, ami viszi előre a gazdaságot és lehet áfát csökkenteni, növelni az állami kiadásokat. Viszont a rendszerben kódolva van az összeomlás! Talán nem most, de jövőre, vagy 2018. –ra szinte biztosan, feltéve, ha a migránsügy nem hoz addig drasztikus változást negatív irányban! A tőke hírtelen, szinte minden előzmény nélkül távozik majd az országból. Mögötte irtózatos munkanélküliség, és nyomor marad. A jövő húzóágazatának szánt kis- és középvállalkozások ugyanis már bezártak, vagy idegen kézbe kerültek és csak piacszerzési célt szolgálnak. Ez a “kódolás” egy eddig ismeretlen, aljas politikai irányt von – már  most is – maga után:

A hatalmon lévők által, a „csókosoknak” juttatott – valójában törvényesített lopásból származó – anyagiak miatt, a Fideszből kiábrándult szavazóknak meg fog felelni egy valódi nemzeti törekvésektől mentes Jobbik, tehát ők sokkal nagyobb arányban fognak átszavazni arra, mint amennyi nemzetben gondolkodó választópolgár hátrál ki mögüle. (Mert ők is sokan lesznek, de nem elegen!) Nem, még így sem fog többséget szerezni a parlamentben a Jobbik, de a „balodalinak” nevezett pártocskák, a narancsosokkal kiegészülve, hatalomra fogják segíteni csak azért, hogy a nemzeti erőket egyszer s mindenkorra lejárassák! Nincs az a kormányzóképes erő Hazánkban, aki a Fidesz által elrejtett aknákat semlegesíteni tudja! Ez Vona pártjának sem sikerülhet, tehát a Jobbik egy-két év kormányzás után megbukik! Mivel még akkor is „nemzeti erőnek” kiáltja ki magát, a valójában nemzetben gondolkodók is buknak! Vona Gábor ezt tudja! Azt is tudja, kik- és milyen eszközként, mire használják. Vállalta! Önként, hiszen ez a küldetése! Erre még rá is fog tenni egy lapáttal, melynek irányát egy anekdotával akarom szemléltetni:

A közkatonát az elöljárójával szemben tanúsított magatartása miatt, gatyára vetkőztetve egy fához kötik ki. Arra megy egy idős asszony, és kendőjével kezdi elhessegetni, a szerencsétlen vérét szívó szúnyoghadat, mire a katona:

    •   * Hagyja néném úgyis csak éhesebbek gyünnek!

Orbán Viktor a Jobbik bukása után „királyként” fog visszatérni! A megtévesztett magyar nép, képletesen szólva: akkor is királlyá választja őt a Duna jegén, ha a megmaradt valódi nemzeti erők – a Pilisnél – tonnaszám öntik a Dunába a sót, hogy az meg ne fagyjon Buda vára alatt!

Madarász László

Forrás: http://magaspart.hu/?p=688