Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2019Oct20

2014. December 22., Hétfő 19:44

Összefoglaló Kishantosról

Írta:  Rodics Katalin
Értékelés:
(6 szavazat)
Úgy éreztem, eljött az idő, hogy újra összefoglaljam, hogy mi is történt, történik Kishantossal. - Az első és legfontosabb, hogy Kishantos él, működik. Még akkor is, ha termőterületeit jogtalanul elrabolták, és ha időszakosan is, de tönkretették.

A sajtóból bizonyára Ön is értesült róla, hogy az ősz folyamán több alkalommal is gyomirtó szerrel permetezték le a 21 éve vegyszert nem látott, termékeny földeket. Eközben a Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkára a Parlamentben azonnali kérdésre többször is azt állította, nem vegyszereznek Kishantoson. Ezzel szemben szemtanúk, filmfelvételek, laboreredmények bizonyították a glifozát többszöri kiszórását a területekre. A glifozát nevű gyomirtó szer a legutóbbi kutatások szerint nagy valószínűséggel az emberekben is torzfejlődést okoz, a vizekbe jutva pedig az ottani élővilágot is pusztítja.

Ma 12 különböző bírósági per zajlik Kishantossal kapcsolatban – mivel mind a hatóságok, mind az „új nyertesek” rengeteg szabálytalanságot követtek el, amelyeket külön-külön kellett jogi úton megtámadni. Ezek során egymásnak ellentmondó ítéletek is születtek. Sőt az egyik fő perben első fokon a bírónő azt a döntést hozta, hogy a bíróság pályázatok ügyében nem dönthet. Természetesen a pereket folytatjuk, hiszen, ha a bíróságok továbbra is elhárítják a döntés felelősségét, akkor ez azt jelenti, hogy ma nincs jogorvoslati lehetőség Magyarországon, ez pedig már alkotmányossági kérdéseket is felvet.

kishantos

Hogy jó híreket is mondjak, Kishantos a megmaradt, saját tulajdonában lévő 1 hektáros területén elkezdte vegyszermentes zöldségek termelését. Működik a vidékfejlesztési központ is, amely szeptemberben például egy, a fenntarthatóságról szóló, nagy nemzetközi konferenciának adott otthont. A Greenpeace minden rendelkezésére álló erőszakmentes eszközével segíti, támogatja Kishantost, amely mára már szimbólummá vált. A jogállamiságért, a demokráciáért, a helyi közösségek fennmaradásáért, egészséges élelmiszer-előállításunkért folytatott tisztességes harc szimbólumává.

Köszönettel:
Rodics Katalin
Greenpeace Magyarország

Ui. Szeretne örömet szerezni a kishantosiaknak e nagyon nehéz év végén? Akkor arra kérem, hogy szavazzon Az év agrárembere szavazáson biogazdálkodás kategóriában Bolye Ferencre, a kishantosi biogazdaság ügyvezetőjére! Regisztráció után kétóránként lehet szavazni – és érdemes is, mert Feri bácsinak jó esélye van!

Beküldte: Kunavar

Megjelent: 1677 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.7%Austria 1.3%
Romania 5.4%Canada 1.1%
United States 4%Norway 0.7%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.7%Switzerland 0.3%
United Kingdom 2.1%Kuwait 0.3%
Slovakia 2.1%Netherlands 0.3%
Sweden 1.9%Australia 0.3%
Germany 1.8%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.1%

Today: 313
This Week: 3622
Last Week: 3748
This Month: 10964
Last Month: 17173
Total: 2166696

Belépés