Print this page
2019 szeptember 27, péntek

"Nincs klímavészhelyzet"

Szerző: vadhajtasok.hu

Több mint ötszáz tudós és klímaszakértő írta alá az ENSZ főtitkárának küldött „Európai Klímanyilatkozatot", amelyben fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy nincs globális felmelegedés, és Földünk jövőbeni sorsát inkább tudományos, mintsem politikai kérdésként kellene kezelni.

Több mint ötszáz tudós üzeni az ENSZ-nek: nincs klímavészhelyzet

Amíg a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg a jelenleg is zajló klímacsúcson kéri az ENSZ tagjait, hogy ne vegyék el a jövőjét, és foglalkozzanak a klímaváltozás okozta problémákkal, több mint ötszáz tudós és szakértő arra kéri António Guterres főtitkárt: ne hagyják, hogy az általános hisztéria beárnyékolja a valós adatokat.

Az aláíró szakértők legnagyobb gondja, hogy a klímaváltozás kérdése sokkal inkább politikai viták színtere, és választási kampányok alapja, mint valós, a társadalmunkat érintő probléma.

A nyilatkozatban több ponton is kitérnek arra, miért alaptalanok a globális felmelegedéssel való riogatások.

A globális felmelegedés nem okozott természeti katasztrófákat

„Semmi statisztikai bizonyíték sincs arra, hogy a globális felmelegedés miatt több vagy pusztítóbb hurrikán, árvíz, kiszáradás vagy hasonló természeti katasztrófa alakult volna ki"

– írják. Ugyanakkor a szén-dioxid csökkentési eljárások épp annyira károsak, mint amennyire drágák. A szélturbinák rengeteg madár és denevér pusztulását okozták, a pálmaolaj-ültetvények csökkentik az esőerdő biodiverzitását.

Egy másik pontban a szén-dioxid fontos szerepéről írnak.

A szén-dioxid növényi táplálék, a földi élet alapja

A szén-dioxid nem szennyező anyag, hanem elengedhetetlen a földi élethez. A fotoszintézis egy áldás. A magasabb szén-dioxid tartalom jót tesz a természetnek, mivel zöldebbé teszi a Földet: a levegőben lévő plusz szén-dioxid elősegítette a globális növényi biomassza növekedését. Ez a mezőgazdaság számára is jó, mivel világszerte növeli a terméshozamot.

Levelük végén a tudóscsoport nagykövetei kérik a főtitkárt, hogy 2020 elején rendezzenek egy vitaestet, mindkét oldalon világhírű tudósok részvételével. Erre azért is van szükség, hogy mindkét oldal tudományosan megalapozott véleménye meghallgattasson, a klímaváltozás kérdését végre a helyén kezeljük, és ne hagyjuk, hogy bárki is személyes érdekeket vigyen az érvelésbe.

A nyilatkozatot aláíró személyek között szerepelnek amerikai, kanadai, brit, olasz, de még francia tudósok és professzorok is.

Forrás: vadhajtasok.hu