Print this page
2008 május 22, csütörtök

Az alattomos elektroszmog

Szerző: astronet.hu

 

Az elektroszmog kifejezés találóan foglalja össze a ránk ható elektromágneses sugárzásokat, hiszen a láthatatlan köd mindig és mindenütt körülvesz minket. A mobiltelefonok, a számítástechnikai eszközök, az elektromos készülékek és a villamos vezetékek észrevétlenül támadnak. Sajnos ma már tény, hogy az elektromágneses sugárzás árt az egészségnek.

Egyelőre nem is tudhatjuk, milyen hatásai lesznek például a túlzott mobiltelefon-használatnak, hisz a mobil nagyjából tíz éve került a mindennapjainkba. Az elektroszmog okozta testi és lelki problémáink tipikusan XXI. századi betegségnek számítanak. Egyelőre megússzuk némi fejfájással, alvászavarral, vérnyomásproblémával, de ha nem változtatunk életvitelünkön, hamarosan súlyosabb betegségek is felüthetik fejüket.

Hogyan csökkenthető a sugárzást?

Persze manapság nélkülözhetetlenek a számítógépek és a mobiltelefonok, így az elektromágneses sugárzást kiiktatni nem tudjuk, csupán csökkenthetjük. Kerüljük az elektromos berendezések együttes használatát, és használjunk korszerű elektromos készülékeket, amelyek már minimalizálják az elektromos és a mágneses kisugárzást.
Az okos felhasználó utánajár, mennyire szembarát a megvásárolandó monitor, milyen frekvencián működik a legújabb mobil, és amikor lehetséges, távol tartja magát ezektől a szerkezetektől. Hasznos a nem állandóan üzemelő elektromos berendezések, vagyis a televízió, kávéfőző, mikrohullámú sütő, fénymásoló, stb. teljes áramtalanítsa, amikor épp nem használjuk őket. Ily módon nem keletkezik szükségtelen elektromágneses mező.

A nyugodt alvás érdekében

A hálószobában minimalizáljuk az elektromos és a mágneses készülékeket. Az ágyakat célszerű minimum kétméternyire elhelyezni az elektroszmog-gyanús berendezésektől. Jó tudni azt is, hogy az elektromágneses sugárzás keresztülhatol a falakon, a mennyezeten és a padlózaton is, így a hatáscsökkentés csupán nagyobb távolság alkalmazásával, vagy különböző árnyékoló anyagokkal érhető el. Ilyen például a fémfólia, vagy a matrac alá helyezhető speciális védőlepedő. Az is ajánlatos, hogy az ágyak minimum egy méter távolságban legyenek a fűtő- és vízvezetékektől. Az ilyen csöveken keresztül ugyanis tranziens áramok haladnak keresztül, amelyek a cső környezetében váltakozó mágneses mezőt hoznak létre.

Forrás: astronet.hu

Témánkhoz kapcsolódó csatolás.