20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 június 09, hétfő

Szülők figyelmébe / Maszajuki tanítványa

Szerző: Bóka László

 

Ma az oszteopáthiát leginkább a derék-, hát- és nyakfájás gyógymódjának tartják, de a közvélemény egyre inkább felismeri, hogy e műfaj sok más esetben is hasznos. Pl. állapotos nők, csecsemők és gyermekek kezelésére is kiváló.

gerincferdülésekMEDDŐSÉG, MENSTRUÁCIÓS FÁJDALOM

Kevesen tudják még a szakorvosok közül is, hogy a keresztcsont és a csípőlapát közötti ízületek (ilioszakrális ízület) blokkja vagyis mozgásbeszűkülése működés-, illetve érzékzavart okozhat a beidegzése alá eső területen. Ez a mozgásbeszűkülés nemcsak keresztcsonti fájdalmakat, isiászos tüneteket produkálhat, hanem - sokszor minden előzménytől mentesen - gátolja a méh megfelelő működését.

Erre a zavarra csak a görcsös menstruáció és az „indokolatlan" meddőség utalhat. A blokk megszüntetése után kb. egy hét elteltével áll vissza a méh normál funkciója. (Az ilioszakrális ízületek mozgásának biomechanikáját sajnos még mindig nem tanítják az akadémiai orvoslás egyetemein, pedig már az 1900-as évek elején ismerték.)

TERHESSÉGI IDŐSZAK

Állapotos nőknél a baba növekedésével egyenes arányban változik a szervezet statikája és lazulnak az ízületek. Nem ritka az olyan kismama, aki egyszerű sétája közben hirtelen jött keresztcsonti-háti fájdalomra panaszkodik, ami legtöbbször 1-2 napon belül spontán elmúlik (rosszabb esetben nem).

Ez a jelenség az ízületek kialakult hypermobilitására (túlmozgására) utal. A rosszabb eseteket figyelembe véve a kezelést az első 3 hónapban gond nélkül, a második 3 hónapban fokozott óvatossággal lehet végrehajtani. Az utolsó 3 hónapban teljesen felesleges bármilyen kezelés a medence-ízületek instabilitása miatt.

SZÜLÉS

Ahhoz, hogy a szülés a lehető legkönnyebben folyjon le, a medencének és a lumbális gerinc ízületeinek szabadon kell mozogniuk. A szülés automatikus folyamatát - mely alapvetően egy reflexsor - gátolhatja, ha az érintett ízületekben bármilyen korlátozás van. Hasonlóképpen befolyásolja a szülést a belső szervek működése, vagy ha a medencetájék izmainak tónusa nem olyan, mint kellene. Az ilyen lappangó bajokat fel lehet ismerni, és ki lehet kezelni.

A szülés során a baba fejére és testére nagy nyomás és feszültség nehezedik, amely egész gyermekkor során, akár felnőttkorig is a szövetekben marad. Különösen nagy nyomás nehezedik a felső nyakrészre, mikor a baba keresztülpréselődik a szülőcsatornán. Ez a terület igen fontos az idegrendszer szempontjából, s az újszülött képessége, hogy felemelje a fejét és szopjon, attól függ, hogy ez a szakasz szabadon tud-e mozogni.

A csecsemőknél figyeljenek a következő tünetekre:

- székrekedés vagy hasmenés (még az étkezési átállás előtt),
- nehezen eszik, vagy csak az egyik oldalról akar szopni (nyelési nehézség),
- rendszeresen csipás szemek, szemgyulladás nélkül,
- nyakizmok merevsége (ferde nyak),
- nem gennyes fülgyulladás,
- légzési nehézségek.

A fenti tüneteket mind okozhatja a születésből megmaradt, a baba fejében, illetve felső nyaki gerincnél lévő feszültség. A gyermekek a felnőttekhez képest igen érzékenyek, s ha fiatal korban korrigálják a feszültségeket, lehetővé teszik, hogy a gyermek képességei teljes mértékben kifejlődjenek. Ez a megelőző oszteopáth kezelés legjobb példája.

„Úgy dől meg a fa, ahogy meghajlik az ág". Sok felnőtt nem szenvedne bizonyos panaszoktól, - pl. asztma, koordinációs zavarok, fogproblémák, diszlexia, beszédproblémák, gerincferdülés, emésztési zavarok stb. - ha gyermekkorában megkapta volna a megfelelő oszteopáth kezelést.

Az anyukákat szülés után másfél-két hónap múlva szoktuk „összerakni", minthogy a teljes tágulást követően az ízületi felszínek ritkán illeszkednek vissza az eredeti helyzetükbe, így évekig tartó derék-háti fájdalmakat okoznak az esetek 60%-ában.

EPIDURÁLIS SZÜLÉS

Kismamák körében egyre népszerűbb a fájdalommentes szülés néven ismert eljárás.
Jó tudni: az epidurális érzéstelenítést alhasi, illetve alsó végtagi műtétek esetére találták fel, olyankorra, mikor altatást alkalmazni valamilyen okból veszélyes lehet. Ezzel az érzéstelenítéssel valóban fájdalommentes lehet a szülés, de felfigyeltek már arra, hogy az e módszerrel szült nők gyermekeinél rendkívül sok a tüdő- és veseproblémával küszködő (asztmás, kruppos, gyenge veséjű, folyamatosan bepisilő stb.).

A keleti orvoslás a maga nézetével érdekes összefüggéseket tár fel:

Az érzéstelenítés hatására az anya válaszreakciói megszűnnek, kapcsolata megszakad a gyermekével.
Ennek hatására a gyermek először megijed, majd félni kezd. Minél hosszabb ideig nincs kapcsolata anyjával, annál mélyebb és tartósabb lesz a félelem.

Márpedig „köztudomású", hogy az ijedtség a tüdőket, a félelem a veséket károsítja, mint pszichés tényező. Akár ez az elmélet is megállja a helyét, a tényeket figyelembe véve.

JÁR A BABA...

Szülők kedvenc elfoglaltsága, hogy szeretik eldönteni, gyerekük mikor járóképes és mekkora távot kell tudnia megtenni akkor is, ha a gyerek egyáltalán nem is tud még járni. Ennek mielőbbi elérésére két kezét megfogva járatják.
Nos, ha az a cél, hogy minél tartósabb és nagyobb ívű gerincferdülést, csontfejlődési zavart produkáljunk a gyereknél, s hogy az egyensúlyozó képessége minél később alakuljon ki, akkor a módszer tökéletes.

Normális esetben, normális emberek megvárják, míg gyermekük megerősödik annyira, hogy önerőből képes lesz ülni, majd járni is. Így nem járnak úgy, mint az a kertész, aki - hogy facsemetéi gyorsabban terebélyesedjenek, - minden nap eggyel több követ kötött az ágaira, míg végül a facsemete törzse eltörött.

SERDÜLŐKORI GERINCFERDÜLÉS

A gerincferdülés (scoliosis) a gerinc oldalirányú görbülete, ami lányoknál gyakoribb, mint a fiúknál. Lehet (1) veleszületett (csontok vagy izmok fejlődési rendellenességei), (2) szerzett (fizikai illetve lelki sérülés következtében kialakult), (3) növekedésből adódó.
Ez esetben arról az egyszerű tényről van szó, hogy a csontok gyorsabban nőnek, mint a szalagok, amik több ízületi részen futnak át. Serdülőkorban e szalagok növekedési "késése" miatt a csigolyáknál kényszerhelyzet alakul ki, melynek tünetei:

állva: hátulról nézve az egyik váll kissé alacsonyabban van, mint a másik - a bőr redőzöttsége nem szimmetrikus,

előrehajlásnál: asszimetria észlelhető, a gerincoszlop féloldalra dőlése illetve ún. "bordapúp",

fekve: az egyik láb hosszabb a másiknál (ki kell szűrni az anatómiai lábhossz különbséget, amit egy mérőszalaggal - lemérve a csontok hosszát - megtehetünk). A lábhossz különbség akár 4 cm is lehet!

Egyéb tünetek: nyak- fejfájás, látásromlás, hallás- és egyensúlyzavarok, hátfájdalom, közérzetromlás, kedvtelenség.
A gerincferdülést fokozhatja a rossz testtartás, gyenge izomzat. Az osteopath kezelésekkel az esetek 75%-ában teljesen megszüntethetők a serdülőkori gerincferdülések.

www.csontmester.hu

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maszajuki tanítványa

Bóka László mesternél, aki húsz éve csontkovács, és mintegy tizenötezer embert kezelt

Bóka László újvidéki csontkovácsnak húsz évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy sportolt, erős nyaki fájdalmai jelentkeztek. Az orvosok megpróbáltak rajta gerincferdülések2segíteni, de a fájdalom nem múlt, sőt már azt is mondták neki, hogy betegsége bénuláshoz is vezethet.

- Ekkor egy szarajevói csontkovácstól, Vjekoslav Grgićtől, aki Londonban tanulta az oszteoterápiát, kértem segítséget. Egy kezeléssel megoldotta a bajomat. Érdekelni kezdett a dolog és beiratkoztam egy belgrádi tanfolyamra, amelyet Maszajuki világhírű japán tartott. Sajnos néhány évvel ezelőtt autóbalesetben meghalt. Én a Yumeiho masszázsterápiát alkalmazom. Egy ideig Magyarországon, Győrött dolgoztam egy masszőrközpontban, ahol kizárólag ezzel a terápiával kezeltek. Természetesen folyamatosan más módszereket is elsajátítottam, így praktizálásom alatt az ember állapotától függően több módszert is használok. Például, ha a beteg állapota súlyos, ha izmai nagyon meg vannak merevedve, akkor a csontkovácsolást kombinálom a masszázzsal.

- Mit jelent a Yumeiho?

- Olyan komplex, ízületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egésztesti-gyúrás, amelynek célja a test szimmetriájának, és ezzel a harmonikus működésének fenntartása vagy visszaállítása.

A terápia célja, hogy az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi testet ismét szimmetrizáljuk, ezáltal az öngyógyító erőket aktiváljuk és a betegségeket megelőzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítsük. Az elmozdulásokat az izomzat megpróbálja kiegyenlíteni, feszít, ezért elfárad és fájni kezd. Ezeket az izmokat ellazítjuk és az ízületek kis segítséggel helyre ugranak. Ez a módszer abból indul ki, hogy a betegségek fő okozója a csípőcsont félrecsúszása. Megállapított tény, hogy az emberek 95 százalékánál jelen van a csípőcsont-félrecsúszás, kinél kisebb kinél nagyobb mértékben. Azt is megállapították, hogy minden másodikos általános iskolás gyereknek gerincferdülése van. Ezt a ferdülést a csípőcsont félrecsúszása okozza, ami már a szülés közben igen gyakran megtörténik.

- Ezek szerint már a csecsemőket is kezelni kellene?

- Hát, egészen pici babát még nem, de egyéves kortól már lehet. Én 4-5 éves gyerekeknél kezdem, kisebbekkel nem foglalkozom. Egyébként időnként minden embernek fel kellene keresnie a csontkovácsot. Miért?

- Azért, mert szinte minden embernek bizonyos mértékben kimozdul a csípője. Elsősorban ezt kell kezelni, de nagyon fontos az izmok fellazítása is. Tapasztalatból mondom, hogy az emberek túlnyomó többsége akkor keresi fel a csontkovácsot, ha már fájdalmat érez. Ilyenkor már leginkább komolyabb terápia szükséges.
- Egy-egy kezelés meddig tart?

- Ha csak klasszikus csontkovácsolást kell alkalmazni, akkor néhány percig, a Yumeiko legalább fél órát követel. Vannak emberek, akik olyan állapotban vannak, hogy néhány kezelés után rendbe jönnek, vannak azonban olyan állapotban levő betegek is, akiket évekig kell kezelni. Mondok egy példát. Ha egy jó egészségnek örvendő ember rosszul emel fel egy terhet és becsípődik a gerincizma, ezt percek alatt kigyógyíthatjuk, de ha ez az izombecsípődés gyakran előfordul, azaz már krónikussá válik, ebben az esetben már komolyabb kezelés szükséges.

- Bárki foglalkozhat csontkovácsolással?

- Bárkiből lehet csontkovács. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában például egyetemen tanítják ezt az ősi mesterséget, a kiropraktikát, máshol, mint például Japánban apáról fiúra száll a mesterség, más országokban, mint például nálunk, tanfolyamon sajátítható el. Én magam is már tizenöt éve tartok tanfolyamokat. Ezek három hónapos alaptanfolyamok, csupán a tanfolyam nem elegendő ahhoz, hogy jó csontkovács legyen az ember. Gyakorlat során válhat azzá. Jómagam már húsz éve foglalkozom ezzel a szakmával, dolgoztam Magyarországon, Szerbiában, Montenegróban. Ezekben az országokban tanítottam is. Tapasztalatom, hogy tíz tanítványból két-három válik jó csontkováccsá, mert nem gyakorolják a mesterséget. Én ez a két évtized alatt mintegy hatvanezer terápiát végeztem, mintegy tizenötezer embert kezeltem. Természetesen a csontkovácsnak ismernie kell az anatómiát. Persze nem olyan szinten, amilyen szinten az orvosoknak, de az alapokat meg kell tanulni. Több ezer fogás létezik, ebből ha valaki több százat elsajátít, már kiváló csontkovács lehet belőle.

- Ha valakit érdekel a csontkovácsolás, mint mesterség, esetleg segítségre szorul, hogyan találhatja meg?

- Itt, Újvidéken a Garuda Személyfejlesztési Központban vagy a 064-20-52-52-2-es telefonon.

Fotó: Dávid Csilla

Bóka László: Minden másodikos általános iskolás gyereknek gerincferdülése van. Ezt a ferdülést a csípőcsont félrecsúszása okozza, ami már a szülés közben igen gyakran megtörténik

A mester munka közben (csont2.jpg)




 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások