Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2018Aug15

2008. Június 25., Szerda 20:32

Életünk a Tiszával, a Tiszáért

Írta:  Miskolci Magdolna
Értékelés:
(3 szavazat)
Koalíció a folyóért elnevezéssel nemzetközi öko-tanácskozást tartottak Magyarkanizsán  

Az elmúlt hétvégén a Tisza játszotta a főszerepet Magyarkanizsán, és nemcsak az utózöngéiben is szépséges virágzásával, hanem azért is, mert a Községi Idegenforgalmi Szervezet és a Tisza Club Környezetvédelmi Egyesület Koalíció a folyóért elnevezéssel nemzetközi konferenciát szervezett.
A konferenciát szombaton tartották meg a Nagy József Regionális Kreatív Műhelyben. A vendégeket Bálint Zoltán, a Tisza Klub elnöke köszöntötte, majd a Tiszavirágzás című kisfilm megtekintését követően Varnyú Ernő tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárhelyettes a bevezetőjében a Tartományi Nagyberuházási Alap azon törekvéseit is ismertette, amelyek a Tisza és a Duna mentének fejlesztését célozzák.

 

Siniąa Pejić, a szerbiai gazdasági és vidékfejlesztési miniszter tanácsosa az ökoturizmus fenntartható fejlődéséről tartott tanulságos előadásában kifejtette: a legfontosabb, hogy a lakosság úgy fogadja el az ökoturizmust, mint a jobb élet lehetőségét.

Pálinkás József, a Regionális Egészségturizmus Klaszter (REK) igazgatója a klaszter működéséről, jelentőségéről beszélt, Búzás Erika, a Tisza Menti Vízművek fejlesztési osztályának vezetője pedig a szennyvízelvezetés környezeti fontosságáról. Nagy érdeklődést keltett Koza Andor és Aleksandar Boroąđevi prezentációja a bevezetés előtt álló online idegenforgalmi szervizről, valamint Jasmin Sadikovićnak, a Zöld Eszék civil szervezet elnökének a beszámolója a horvátországi, Eszék és Kopács környéki falusi turizmus fejlődéséről, akárcsak Körmöci Károly leköszönő polgármester ismertetője a magyarkanizsai önkormányzat turisztikai törekvéseiről.
Délután a belgrádi Marsija zenekar adott csodálatos, vízi helyett árnyékkoncertet, ugyanis a nagy hőség elől a strand árnyas fái alá kellett menekülni. Majd este a Vigma vendéglőben szóltak a tiszai dalok.

Vasárnap Én és a Tisza címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Vigmában, művészek, közéleti személyiségek, környezetvédők, a folyó barátainak részvételével. Bálint Zoltán itt úgy fogalmazta meg a rendezvénysorozat célját (folytatódik ugyanis a program, többek között szakértők bevonásával), hogy erőt adjon a kezdeményezés a közösségnek a folyó védelmére, az ökoturizmus kiépítésére. Körmöci Károly gazdasági szemszögből beszélt a folyó kínálta lehetőségekről, Bicskei Zoltán, Tolnai Ottó és Nagy József inkább a művészi érzékenység felől közelítették meg a témát. Josip Lepeą, Pósa Károly, dr. Körmöczi László és dr. Ágoston Ferenc arra hívták fel a figyelmet, hogy az iskolákat bevonva kell megismertetni, megszerettetni a folyót a gyerekekkel.
Nemcsak személyes élmények hangzottak el, hanem konkrét ötletek, javaslatok is, többek között Nagy József hiányolta a Tisza részletes topográfiáját, Körmöczi László szerint pedig követelni kell az Európai Uniótól, hogy a folyó mentén mindenütt épüljenek szennyvíztisztítók. A rendezvények summázásaként Bálint Zoltán leszögezte: az eszmecserék rámutattak arra, hogy sok a tennivaló, de biztató a cselekvő szándék.
M. M.
Vízi helyett árnyékkoncertet adott a Marsija

Fotó: Miskolci Magdolna

 

Megjelent: 5946 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 199 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.8%Serbia 1%
Romania 5.2%Canada 1%
United States 4.5%France 0.4%
Russian Federation 3.4%Switzerland 0.4%
Ukraine 2.8%Australia 0.4%
Germany 2.6%Netherlands 0.2%
Sweden 2.2%Belgium 0.2%
United Kingdom 2.1%Italy 0.2%
Slovakia 2.1%Poland 0.1%
Austria 1.3%Spain 0.1%

Today: 187
This Week: 1650
Last Week: 4431
This Month: 9481
Last Month: 26388
Total: 1896629

Belépés