20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 február 20, szerda

Az égből jön a segítség ennek a településnek

Szerző: Molnár Ágnes

Hőgyész | Jelentős megtakarítást várnak a napkollektoroktól, napelemektől Hőgyészen. A megspórolt pénzt hasonló jellegű településfejlesztési beruházásokra fordítja majd a község.

Hőgyész | Jelentős megtakarítástHőgyész Komoly előrelépést sikerült elkönyvelnie Hőgyésznek az energiafelhasználás, és ezzel együtt a rezsicsökkentés terén. Ebben egy infrastruktúrafejlesztésre irányuló pályázat volt a község segítségére, melyben az óvoda, iskola és egyéb közintézmények is érintettek. A támogatás a megújuló energiákra épült, a villanyszámlák mérséklése érdekében napelemeket, a melegvíz gazdaságos előállítása okán pedig napkollektorokat szereltek fel a közintézményekre.

Botta György polgármester elmondta, a beruházás teljes költsége közel 60 millió forint, melyből a településre eső önerő mintegy 9 millióra rúg. Kitért arra is, hogy a szükséges önerőt már az év folyamán kifizették, de szerencsére sikerült találniuk egy alapítványi pályázati felhívást, mely környezetbarát technológiák alkalmazását segíti elő. Szoták Dániellel, az önkormányzat műszaki szakemberével készítették el a pályázatot, amelyen a teljes önerőt sikerült elnyernie Hőgyésznek. A 8,7 millió forint már decemberben megérkezett az önkormányzat számlájára, így ez a környezet- és pénztárcabarát beruházás gyakorlatilag ingyen valósult meg.

A rendszer keretein belül pedig még egy digitális kijelző táblát is beépítették az önkormányzatnál. Ez az eszköz laikusok számára is érthetően mutatja az épületre felszerelt napelemek beüzemelése óta történt összes, illetve az adott napi villamosenergia termelést is. Ez pedig az érdekesség mellett ahhoz is hozzájárulhat, hogy mind többen gondolkodjanak el az ilyen fejlesztések hasznosságán.

Botta György polgármester arról is beszélt, hogy ez a beruházás nagyon is jól jött a községnek, hiszen ennek köszönhetően az óvoda, az iskola és az önkormányzat villany- és gáz számlái a következő évek során jelentős mértékben csökkennek. Hiszen a szükséges villamos energiát a napelemek, a meleg vizet pedig a napkollektorok biztosítják. A polgármester még hozzátette, az így megtakarított pénzt további hasonló jellegű megtakarításokat elősegítő, településfejlesztési beruházásokra szeretnék visszaforgatni.

Boza Ferenc, Miszla polgármestere is üdvözli a Hőgyészen megvalósult, környezetbarát technológiát, ám sajnálattal mondta, hogy a hozzájuk hasonló kistelepüléseken egyelőre nincs hasonló pályázati lehetőség. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a szennyvíz illetve ivóvízminőség-javító támogatásokhoz hasonlóan idővel lesznek majd kiírva pályázatok mikrotérségek számára. – Amint erre lehetőség lenne, akkor 5-10 falu is összefoghatna a fejlesztés érdekében – mondta. Boza Ferenc hozzátette, nagyon fontosnak tartja a megújuló energiák használatát, hiszen hamarosan fel fogjuk emészteni a Földben lévő tartalékokat, így mielőbb ebbe az irányba kell elindulnunk.

A komposztálás fogalma sem ismeretlen már

Hőgyészen komolyan veszik a környezetvédelmet, a megújuló energiaforrások hasznosítását. Nemrégiben például komposztálást népszerűsítő mintaprojekt is megvalósult a településen, melynek során 500 darab 600 literes műanyag komposztáló ládát osztottak ki ingyen a lakosságnak. Ebben az újnak számító foglalatosságban sem hagyták magukra a helyieket, hiszen a komposztálás folyamatát, valamint az ehhez szükséges eszközök használatát csoportfoglalkozásokon mutatták meg a résztvevőknek.

Nagy előrelépést jelenthet egy biciklitároló is

A környezetvédelemhez az autó használat mérséklése is hozzájárul. A biciklizés népszerűsítése érdekében két 48 férőhelyes kerékpártárolót alakítottak ki, hogy minél többen pattanjanak két kerékre. Az uniós pályázat a gyerekek egészséges testi fejlődését is elősegíti, és arra ösztönzi a fiatalokat, felnőtteket, hogy kerékpárral járjanak iskolába illetve dolgozni. Botta György polgármester szerint fontos, hogy a környezetvédelemre és az egészséges életmódra nevelés minél fiatalabb életkorban kezdődjön.

Forrás: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/az-egbol-jon-a-segitseg-ennek-a-telepulesnek-483704

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások