Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

H2018Dec10

2014. Szeptember 21., Vasárnap 09:48

Svédországban a hulladék 99%-át újrahasznosítják

Írta:  FM
Értékelés:
(4 szavazat)
A hulladék 99%-át újrahasznosítják Svédországban, a maradékból pedig energiát állítanak elő - Újrahasznosítási forradalom zajlik Svédországban, aminek köszönhetően a háztartási hulladék kevesebb, mint egy százaléka végzi a szemétégetőben. A megdöbbentő arány ellenére azonban a skandinávok külföldről is importálnak hulladékot. Hogy miért? Azért, hogy energiát állíthassanak elő belőle.

Nem mindennap hallunk olyat, hogy egy ország a határon túlról hozatja be a hulladékot, olyan hatékonyan működik az újrahasznosítási rendszere. Márpedig a mindenben élen járó svédeknél ez a helyzet: többek között Nagy-Britannia, Olaszország, Norvégia és Írország összesen 800 ezer tonnányi szemetével eteti az éhes hőerőműveket.

Természetesen nem a semmiért gyűjtik össze más államok kidobott szemetét. A gyakorlat annak a kiváló "hulladék-politikának" a része, amelynek két alappillére van: az újrahasznosítás és az égetés. Svédország nem csak arra képes, hogy drámaian alacsonyan tartsa az égetőkbe kerülő háztartási hulladék mennyiségét (ez az a bizonyos 1%), hanem arra is, hogy a megsemmisített szemétből energiát állítson elő - utóbbit a kemencékben elporladó szemétből származó gőz segítségével teszi. 

A svédországi szemétlerakat

Ezért éri meg Svédországnak - sok európai országgal ellentétben - az, hogy rengeteg hulladékot hozat be, majd a kevéske sajátja mellett azt is megsemmisíti. Az égetést érintő magas adók és betartandó szabályok miatt Norvégia például inkább szabadulni akar a szemetétől.

Irigylésre méltó, hogy a közel 133 ezer lakost számláló Helsingborgban egy égető elegendő energiát termel ahhoz, hogy ellássa a háztartások 40%-át, ha pedig egész Svédországot nézzük, akkor azt mondhatjuk: a kidobált szemét 950 ezer otthon számára fűtést, 260 ezer számára pedig elektromos áramot biztosít

Importing garbage for energy is good business for Sweden from Sweden on Vimeo.

Mielőtt a szemetet elszállítanák az égetőkbe, a háztartások, vállalkozások (vagy bárki, aki hulladékot termel) megszűrik, átválogatják azt, külön a papírt, külön az organikus szemetet, és így tovább. Érdekes adalék a történethez, hogy a svéd törvény kimondja, a gyártókat terheli minden olyan költség, amely a szemét elszállításához, újrahasznosításához, összegyűjtéséhez kapcsolódik. Ha egy akármilyen vállalkozás például eladja az üveges üdítőit, akkor az ő felelőssége, hogy finanszírozza a fent említett folyamatokat.

Egy svéd újrahasznosítási cég, a Returpack adatai szerint évi 1,5 billió üveget és konzervet gyűjtenek össze - ami nem újrahasznosítható, az mehet az égetőbe.

videó

Természetesen az "égető-akciónak" is vannak ellenzői. Egyes szakemberek azt mondják, a folyamat minden, csak nem "zöld", hiszen még több szennyeződést bocsát a levegőbe. A svédek viszont az égetésnek egy olyan verzióját használják, ami alacsony kibocsátással dolgozik: a toxikus gázok, a légkörbe kerülő nehézfémek, valamint a hidrogén-klorid és kéndioxid mennyiségét szinte a nullára csökkentették.

Kérdés persze, hogy ha most 99%-on áll az újrahasznosítási ráta, akkor mikor érheti el a 100 %-ot. Állítólag addig, amíg a vállalatok nem hagynak fel az olyan termékek gyártásával, amiket nem lehet se újrahasznosítani, se elégetni, a maximális teljesítmény csak álom marad. Azok az árucikkek ugyanis, amelyek csempét, porcelánt, szigetelőszalagot, azbesztet vagy más hasonló anyagot tartalmaznak, nem égethetőek el biztonságosan; szemétlerakóhelyeken lehet őket gyűjteni.

Forrás:  Pozitív Nap  huffingtonpost.com

Ajánlotta Pencz István 

Megjelent: 1549 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 231 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.6%Serbia 1.2%
Romania 5.2%Canada 1%
United States 4.4%France 0.4%
Russian Federation 3.4%Switzerland 0.4%
Ukraine 2.8%Australia 0.4%
Sweden 2.6%Netherlands 0.3%
Germany 2.3%Belgium 0.2%
United Kingdom 2.1%Italy 0.1%
Slovakia 2%Spain 0.1%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 408
This Week: 408
Last Week: 4369
This Month: 6128
Last Month: 18416
Total: 1971367

Belépés