Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

P2018Nov16

2008. Augusztus 08., Péntek 07:08

Miért halnak korábban a férfiak?!

Írta:  Körlevél
Értékelés:
(4 szavazat)
A fejlett országokban a nők átlagosan 5-10 évvel élnek tovább a férfiaknál, a 100 év felettieknek pedig a 85 százaléka nő - állítja Tom Perls, a bostoni egyetem professzora, aki a miértre adja meg a választ.

A szív- és érrendszeri problémák későbbi megjelenése az egyik oka annak, hogy a nők tovább élnek - állítja Tom Perls, a bostoni egyetem kutatója, aki arra a kérdésre adja meg a választ, hogy a nők miért élnek tovább a férfiaknál.

A gyengébbik nemnél a szívinfarktus vagy a stroke általában csak a hetvenes-nyolcvanas éveikben válik fenyegető veszéllyé - tíz évvel később, mint a férfiaknál.

A késés oka a szakértő szerint az, hogy a nők a férfiakhoz képest a menstruáció miatt vashiányosok. A vas fontos szerepet játszik azoknál a sejteknél, amelyek szabadgyököket termelnek - ezek (belopakodva a sejtmembránokba és a DNS-be) öregítik a sejteket.

A nők hosszú életének másik titka az lehet, hogy nekik két X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak az Y mellett csak egy. Amikor a sejtek károsodnak és öregedésnek indulnak, választhatnak a két kromoszóma közül, így a nők sejtjeit a másik X kromoszómában található génvariáció jobban meg tudja védeni.

Tom Perl azonban arra nem tud magyarázattal szolgálni, hogy néhány férfi látványosan roncsolja magát, iszik és dohányzik, mégis száz évig él. A szakértő szerint nekik valószínűleg különleges génvariációik vannak.

Mások azonban mindent jól csinálnak, de csak hetven-nyolcvan évig élnek- nekik valószínűleg olyan génvariánsaik vannak, amelyek hajlamossá teszik őket a betegségekre.

Tesztoszteron vihar, depresszió, káros szenvedélyek

Tom Perls további okokat is felsorol arra, miért halnak meg korábban a férfiak. Késő tinédzserkorukban, húszas éveik elején átesnek az úgynevezett "tesztoszteron viharon". A hormon szintje igen magas lehet ebben az életszakaszban, és ez veszélyes magatartáshoz vezethet: sok alkoholt isznak, agresszívek, nem kötik be a biztonsági övet. Ezek eredménye a magasabb halálozási arány.

A halálozás magasabb mértékének lehet az oka az is, hogy a depresszióban szenvedő férfiak közül többen halnak meg, és ha öngyilkosságot kísérelnek meg, nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül is nekik.

Végül a professzor három pontban foglalja össze a címben feltett kérdésre adott válaszát: a férfiak többet dohányoznak, többet esznek, és rosszabbul kezelik a stresszt.


 

Megjelent: 2833 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. Július 31., Vasárnap 07:15

Hozzászólások  

 
Boróka
#2 A sírás elfojtása is káros.Boróka 2014-02-26 21:50
A korábbi halálozás másik oka lehet férfiak esetében az a nevelési elv, miszerint férfinak nem szabad sírnia. Ez pedig a könnyekkel távozható méreganyagok visszamaradását és felgyülemlését jelenti, ami szintén betegségi kockázat.
Idézet
 
 
Boróka
#1 Nesze semmi, fogd meg jól!Boróka 2014-02-26 08:34
A professzor széles körben vizsgálódva tesz érvényes megállapításokat, végül egy bulvármagazin szintjére szabott következtetéssel zár.
Idézet:
a férfiak többet dohányoznak, többet esznek, és rosszabbul kezelik a stresszt.
Pedig korábban megállapítja, hogy az XX kontra XY kromoszómaképlet önmagában is magyarázatot ad a kérdésre. Megállapít társadalmi jelenségeket, de megkerüli a két nem szerepében meglévő különbség elemzését, illetve az ebből vonható következtetést.
A nők szerepe ugyanis a fogantatástól a halálig tart, az élet teljességét felölelve, míg a férfiak szerepe pedig az élet védelme -- lenne egy normálisan működő társadalomban. Ebből pedig automatikusan következik, hogy adott esetben az élet -- mások életének védelme a férfiak esetében elsőbbséget élvez a saját élet védelménél, ami ebben a rendszerben feláldozható, feláldozandó! A férfiak ezzel -- tudat alatt -- tisztában vannak, de a megvalósítás már nem kap szerepet, mert a társadalmi követelmények már ezt nem engedik meg.
Mivel modern társadalmunkban ez a szereposztás egyre kevésbé működik, ennek is betudható a férfiak magasabb halálozási arányát kiváltó társadalmi jelenségek megjelenése és hatása.
Nem a következményt kellene megszüntetni, hanem az okokat azzal, hogy a biológiailag meghatározott szerepek betöltését segíti a társadalom megvalósulni!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 219 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.5%Serbia 1.1%
Romania 5.3%Canada 1%
United States 4.4%Switzerland 0.4%
Russian Federation 3.4%France 0.4%
Ukraine 2.8%Australia 0.3%
Sweden 2.5%Netherlands 0.3%
Germany 2.4%Belgium 0.2%
United Kingdom 2.1%Italy 0.2%
Slovakia 2%Spain 0.1%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 252
This Week: 2784
Last Week: 4185
This Month: 9395
Last Month: 20291
Total: 1956754

Belépés