Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2019Oct20

2009. Január 25., Vasárnap 12:51

Morzsoltka készítése kenyérsütéshez

Írta:  ?
Értékelés:
(7 szavazat)
Régóta keresgélek a neten egy olyan módszer után, amellyel mindig egyenletes minőségű kenyeret lehet sütni. Sok helyütt olvastam már a szárított kovászmagról.

 

A mozsoltka készítének egy kis története van

Nagyanyáink régen kovászmagot használtak, elvettek egy kisebb darabot a megkelt kenyértésztából, és azt használták fel a következőhöz. A nedves kovászmag idővel túlérik, bomlik és csökken az erjesztőképessége. Ezért ha csak sokára sütöttek újra kenyeret, akkor megszárították, és úgy tárolták. Így tovább eláll. Ez a módszer nagyon megtetszett. Mivel sehol sem találtam meg a pontos készítésének leírását, ezért a több helyről kigyűjtött irodalom alapján született meg a saját verzióm.

A megkelt kenyértésztából elveszek egy zsemlényi darabot (kb 10dkg)

Ezt kisebb darabokra csipkedem, és az aprítóba (kávédaráló vagy mozsár is jó) rakom 4 ek búzakorpához:

Darabosra:
jól összekeverem, míg tarhonya nagyságú darabokra szét nem esik. Kicsit még tapadós volt, ezért 2 ek búzakorpát még hozzátettem:

Finomra őrölve
Ugyanúgy, mint az előbb, csak lisztet is teszek bele. Annyit, hogy poralakú legyen. Így kevesebb időt kell áztatni sütés előtt. A darabost is porrá lehet őrölni szárítás után.

Pár órát hagyni kell érni, ezután megszárítom (télen a fűtőtesten, nyáron a napon, vagy egész egyszerűen alacsony hőfokon, max 50*C légkeveréssel a sütőben), és így tárolom szellős helyen a sütésig. Ez a mennyiség kb 4-5 db 80dkg lisztből készült kenyérhez elég.

Sütés előtt langyos vízbe áztatom, és úgy használom fel. 80 dkg lisztből készült kenyérhez 2,5 dl langyos vízbe egy szűk maroknyi darabos morzsoltkát teszek, ezt egész éjjel állni hagyom. Ha hirtelen akarok sütni, akkor gyorsan megőrlöm a morzsoltkát, és 4dl vízben áztatom kb 15 percig. Ha nagyon finomra van őrölve, akkor azonnal is fel lehet használni. Megmértem, szűk maréknyi = kb 2 ek :)

* a morzsoltka mennyiségét apránként megpróbálom kikísérletezgetni, hogy mennyi az a max mennyiség, amit elbír még a tészta. A következő kenyeremnél 3,5 ek-al tettem bele, és ennyivel is nagyon szép lett.

A következő adag morzsoltkám jó erősre sikeredett. A tésztán is látszott. Nagyon vigyázni kellett, hogy el ne kovászolódjon. Ezért a következő kenyeremnél előzőleg beáztattam langyos vízbe, majd sűrű szitán leszűrtem, és csak a levét használtam fel a kovászhoz. Ezentúl is be fogom áztatni. Most csak kb fél órát ázott, de a következőt egész éjjel fogom hagyni.

* * *
Másik módszer szerint előbb megerjesztjük az elvett tésztadarabot. Szobahőrmérsékelten pár órát (hogy kellemes savanykás illata legyen), hűtőben akár 2-3 napot is érlelhetjük. Ezután keverjük, daráljuk össze a búzakorpával. És így szárítsuk meg.

Megjelent: 5934 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.7%Austria 1.3%
Romania 5.4%Canada 1.1%
United States 4%Norway 0.7%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.7%Kuwait 0.3%
United Kingdom 2.1%Switzerland 0.3%
Slovakia 2.1%Netherlands 0.3%
Sweden 1.9%Australia 0.3%
Germany 1.8%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.1%

Today: 75
This Week: 3384
Last Week: 3748
This Month: 10726
Last Month: 17173
Total: 2166458

Belépés