Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2018Jul15

2008. Szeptember 30., Kedd 22:28

A délvidékiek 1966-ig világelsők voltak öngyilkosságban.´

Írta:  Tamáska Péter
Értékelés:
(2 szavazat)
Trianon, szlovákiai kitelepítés, délvidéki és erdélyi mészárlások, a gulág, 1956 – puszta látleletek a kívülálló nyugat-európai számára. Fatális tévedés a közép-európai ellentétek megoldását rábízni az unió természetes integráló szerepére, amit a szlovák szorításból ügyesen kibújt a csehek – akik országukat Európa szívének képzelik – nálunk sokkal könnyebben elfogadhatnak.

 

A délvidékiek 1966-ig világelsők voltak öngyilkosságban.´

Látlelet

Minden nemzetnek megvan a maga szenvedéstörténete. Ennek enyhítésére született egy ellenmítosz a népek természettől adódó jó együttéléséről. A probléma a politikusokkal van, akik viszályt keltenek. Ám a dolog nem ilyen egyszerű.

Szomszédainknál kisebbségi sorban lenni gyakran embert próbáló vállalkozás. A délvidéki magyarok az 1945-ös népirtás sokkja után egészen 1966-ig világelsők voltak öngyilkosságban. A kétnyelvű iskolák sem a jó szomszédságot erősítik, hanem a beolvadást. Az amerikaiak értetlenkednek: mért nem tetszik az itteni kisebbségeknek az etnikai olvasztótégely? Nem akarják tudni, hogy a hatóságok milyen bámulatosan fürgék az anyanyelvű oktatás szűkítésében azokban a járásokban, amelyekben a kisebbség alkotja a többséget. Durvaságuk aligha ösztönző az amerikai példa követésére, a természetes integrációra. S nem csak a hivatalnok, de a kisember is hajlamos a durvaságra. Hadd idézzek egy martini (Turócszentmárton) szlovák asszonyt, aki az őt kérdező szociológusnak – miképp vélekedik a magyarokról – azt válaszolta: "Közvetlenül semmi gondom velük, de ha például az apám labdarúgó-mérkőzést néz, és még ha a magyarok nem is ellenünk játszanak, de vesztenek, megjegyzi, hogy úgy kell nekik, a hunoknak!" (Igaz, már leszoktunk arról, hogy a huj, huj, hajrá!-val biztassuk a mieinket, de még mindig keleti eredetünket olvassák a fejünkre.)

Szenvedéstörténeteink – Trianon, szlovákiai kitelepítés, délvidéki és erdélyi mészárlások, a gulág, 1956 – puszta látleletek a kívülálló nyugat-európai számára. Fatális tévedés a közép-európai ellentétek megoldását rábízni az unió természetes integráló szerepére, amit a szlovák szorításból ügyesen kibújt a csehek – akik országukat Európa szívének képzelik – nálunk sokkal könnyebben elfogadhatnak. Václav Havel szerint a földrésznek olyan esélyei vannak kisebb és kevésbé hatalmas részei felemelésére, mint eddig soha: épülő katedrálisnak nevezte Európát. Mi inkább Bethlen István gróf már 1921-ben megfogalmazott diagnózisára hivatkozhatnánk, hogy Közép-
Európa beteg. Azaz ma is karanténban vagyunk egy katedrális közepén.

Az események ráadásul rávilágítanak a magyar társadalom végletes kettészakítottságára: nemrégiben a Lánchídon boldogan vonultak a privatizáció kegyeltjei, a Szabadság téren pedig a szovjet emlékművet védő rendőrökkel ("szolgákkal") csaptak össze dühös fiataljaink. S hogy ne a társadalmi igazságtalanságokról essék szó, a kormány propagandája a jogos elégedetlenséget elkendőzve rasszizmusként, fasiszta veszélyként, katedrális rombolásaként adhatja el mindezt Brüsszelnek. Nemzetbiztonsági szolgálataink az utcai harcok fejlesztése körül szerzett érdemeik jutalmául megérdemelnék a fatalapzaton álló munkásőr szobrát. Közeledik október 23., amelyet a hatalmi arrogancia fog ugyanolyan dühösen szép ünneppé emelni, mint március 15.-ét Kádár alatt.

Tamáska Péter, történész

Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=153408

Megjelent: 2280 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 187 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.7%Canada 1%
Romania 5.3%Serbia 1%
United States 4.5%Switzerland 0.4%
Russian Federation 3.2%Australia 0.4%
Ukraine 2.7%France 0.4%
Germany 2.7%Netherlands 0.2%
Sweden 2.2%Italy 0.2%
United Kingdom 2.1%Belgium 0.2%
Slovakia 2.1%Poland 0.1%
Austria 1.2%Spain 0.1%

Today: 832
This Week: 832
Last Week: 5553
This Month: 12741
Last Month: 27891
Total: 1874302

Belépés