Print this page
2008 december 19, péntek

Árva Vince halálára és Geonczeol Gyula válasza

Szerző: vegyes

Árva Vince halálára és Geonczeol Gyula válasza

Nem nekrológot készülök írni... csupán megemlékezem valakiről és valamiről. S nem is valamiféle könnyeket kicsaló gondolatsort igyekszem papírra vetni. Csak arról beszélek, hogy Vince atya körül valami nem stimmel - nem stimmelt. És ez bosszant, kivált, amikor arra gondolok, hogy az egyházi sajtó - még a katolikus.hu is - úgy hallgat e nagyszerű ember haláláról, hogy az ember már-már hallja is a megkönnyebbült és korántsem keresztényi sóhajt e médiumok vezetőitől és irányítóitól: - "Na végre! Meghalt a vén bolond, aki csak zavarta a köreinket!"

Pedig Árva Vince nem tartozott a vén bolond kategóriába. Még akkor sem, ha élete alkonyán, a korábban és élete utolsó pillanatáig az elszenvedett súlyos terhektől és megpróbáltatásoktól - emberi, rendtársi aljaskodásoktól - olykor zavartnak tűnt. Mert

Árva Vince atya nem akart sokat, s hitt abban, hogy amit tett, amiért küzdött, az igaz és tiszta célért folytatott küzdelem volt. Nem akart sokat, de sokan nem akarták azt, amit ő szeretett volna: Ismét magyar szerzetesrendet kívánt teremteni a Pálos Rendből. Ugyanis Pálos Rend - minden ellenkező hírrel szemben - ma Magyarországon, magyar irányítás alatt és apostoli brevevel megerősítve nincs.

A lengyel rendet 1784-ban egy pápai decretum függetlenítette a magyar főhatóságtól, s így az egy másik renddé alakult, amelynek a magyar alapítású pálos rendhez sem jogi, sem más köze nem volt a továbbiakban. II. József rendelete után, 1786-ban pedig, a magyar Pálos rend jogilag megszűnt létezni. Vince atya tehát nem akart mást, mint azt, hogy az 1925-ben 700 esztendős Pálos Rendet a pápa - mint a történelem során annyi más rendet is, apostoli brevevel állítsa vissza magyarországi történelmi jogaiba. Hiszen a pálos rendet 1225-és 1250 között Boldog Özséb alapította a magyarság szent helyén, a Pilisben. 1262-ben IV. Orbán pápa is hivatalosan engedélyt adott Özsébnek, a rend működésére, de megbízta a veszprémi püspököt, hogy folyamatosan vizsgálja a rend működését. Az átfogó vizsgálat 1263-ban megtörtént. A történelem során a magyar alapítású, és egész európában a magyar rendi vezetéssel bíró pálosok számtalanszor megerősíttettek jogaikban és birtokaikban.

A mai lengyel pálosok nem tartoznak a magyar alapítású Pálos Rend kötelékébe 1784. december 3-a óta. Ekkor ugyanis Szaniszló Ágoston lengyel király kérésére VI. Pius pápa leválasztotta a lengyel tartományt a rend egészről, s önálló generálist bízott meg a kusztódia ügyivel. A generálist ettől kezdve a lengyelek önállóan, a rend többi részétől függetlenül választották meg nagykáptalani gyűléseiken.

Árva Vince atya, aki a kommunista diktatúra alatt is keményen harcolt a rend fennmaradásáért, majd visszaszerezte a Grottát, azaz a Gellérthegy oldalában lévő pálos kolostort, és barlang templomot, azzal vívta ki egyházi elöljáróinak haragját, hogy ellenkezésének adott hangot, amikor a rend reorganizációjának ügye szóba került. Vince atya ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a rendszerváltás után ne a korábban a magyar rendtől függetlenedett, és elszakadt lengyel kusztódiához csatolják a magyar Pálos Rendet, hanem az eredeti, II. József előtti szabályok és lét szerint alapíttassék az újjá. Mivel pedig Vince atya a magyarság és a magyar alapítás érvét sokszor felemlítette, az egyházi hatóságok teljesen ellehetetlenítették őt. Végül nemhogy a rend újjáalapítása nem történhetett meg, de arra vetemedett a lengyel vezetésű kusztódia, hogy Árva Vince atyát a magyar rendtársak és a magyar egyházi vezetés beleegyezésével kirúgta. Ebben azok a hazai rendtársak is nagy szerepet vállaltak, akik Vince atyával szemben a lengyelekhez húztak, s már a kezdetektől Árva Vince ellen hangolták a magyar rendi vagyonhoz ragaszkodó lengyel vezetést. Az esetről, azaz Vince atya embertelen, és keresztényietlen kirúgattatásáról az alábbi hír jelent meg az egyházi médiumokban:

P. Árva Vince elhagyta a Rendet...

A Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja a Vatikánban 2004. május 28-án kelt határozatával kinyilvánította, hogy P. Árva Vince nem tagja a Pálos Rendnek, szerzetesi fogadalmai alól felmentette, a rendi ruhát nem használhatja és a Rend nevében nem nyilatkozhat, egyúttal a Székesfehérvári Egyházmegyébe inkardinálta (egyházmegyei papi szolgálatba helyezte).

Nos, ma a Magyarok Világ Szövetsége vendégül látta a lengyel kusztódia magyar tagjait, s együtt ünnepelték a Pálos Rend régen elmúlt 700 éves évfordulóját. No, ezt nem értem. Közben pedig meghalt Árva Vince atya..., hogy amit a földön nem érhetett el, azért közbenjárhasson a Mennyekben.

A Pálos Rend egyetlen tagja halt meg most. Joggal mondhatjuk, hiszen ő abban a szellemben élt és harcolt, amely szellemiségben II. József előtt éltek a magyar pálosok. S ha Vince atya nem is kapta meg a pápától a rend újraszervezéséhez az engedélyt, és számtalan ostorcsapást kellett elviselnie, s kérése ellenére maradt a lengyelekhez tartozás kiszolgáltatottsága, és az elszakítottság a magyar rendtől, mégis elmondhatjuk: II. József óta volt egy igazi pálosunk... Egy és eddig egyetlen. Akinek a halála nem hír a magyar katolikus sajtóban, mert magyar rendet akart ismét a lengyel kusztódia helyett. Magyart! Boldog Özséb eredeti rendjét, amelyet már megtizedelt Szent István Veszprém alatt, majd a Budát elfoglaló török gyilkoltatott le, amelyet betiltott II. József, s most közvetve sokan megkövezték, ölték meg - egyháziak, rendtagok és világiak - Vince atyát is... az utolsó pálost. Igazolódni látszik mindebben a régi hagyomány, miszerint, Magyarország sorsa azonos a Pálos Rend sorsával... Ám, mint a Pálos Rendnek, úgy Magyarországnak is eljön a feltámadás ideje. Mostantól immár egy igazi magyar pálossal többen kérik erre az Urat a Mennyek országában is.

______________________

* * *

______________________

Egyetertek Stoffan Gyorgyel.

Megjegyeznek par dolgot:

II. Jozsef csaszar sosem koronaztatta meg magat, mert akkor ki kellett volna adnia a kiralyi hitlevelet, az Aranybullaval azonos erteku koronazasi dokumentumot, amiben megeskuszik arra, hogy az orszag torvenyeit betartja.

Ezert minden rendelete ervenytelen volt es azokat a Nemzet nemletezonek tekintette.

II. Jozsef halala elott minden rendeletet visszavonta, azok egyebkent sem voltak ervenyes torvenyek, azokat ha megkoronazott magyar kiralykent adta volna ki, az orszaggyulesnek ellen kellett volna jegyeznie ahhoz, hogy azok torvenyekke valjanak.

A Regi Magyar Kiralysag komoly allam volt, nem az a kupleraj, amit Solyom es tarsai muvelnek!!!

Talan mas is lehet a problema resze:

A PALOS Vagyon.

A palosok megalakulasat a rendszervaltas idejen az akkori esztergomi ersek azzal hagyta jova, hogy a magyar Palos rend nem koveteli a vagyont. Tehat azt a katolikus egyhaz megtartotta maganak.Ezt a palos atyaktol tudom.

A rendszervaltas utani esztergomi ersekek es ez a katolikus egyhaz Magyarorszagon azonban tobbek kozott nem koveti Mindszenthy hercegprimas es a tobbi magyar hercegprimas orokseget sem. Ezer eves hagyomanyt szakit meg arra valo hivatkozassal, hogy a "torvenyek eltoroltek" a Hercegprimasi rangot, tehat azt, hogy a mindenkori Esztergomi ersek egyben Hercegprimas es a Koronatanacs meghatarozo tagja, sorrendben a Kiralyt, vagy a Kormanyzot koveti, illetve a Nadort, ha az meg van valasztva.

KERDEZZUNK RA:

MILYEN TORVENYRE HIVATKOZIK AZ EGYHAZ es ebben legyunk KOVETKEZETESEK.

Ugyanis a Hercegprimasi rangot Mindszenthy Jozsef Hercegprimas letartoztatasat KOVETOEN torolte el Rakosi kormanya es szovjet titkosszolgalati gepezete, terrorja a Magyar Alkotmannyal egyetemben, amelyet SZOVJET "JOGGAL" Helyettesitettek.

ERRE A SZOVJET JOGRA ES A RAKOSISTA INTEZKEDESEKRE HIVATKOZVA NEM HASZNALJA MA AZ ESZTERGOMI ERSEK A HERCEGPRIMASI CIMET ES HIVATALT. Holott ez a rang ma az allamfoi rangot jelenti, mivel a Koronatanacs tagjai veszik at ezt a tisztet, amennyivben a fohatalomban az allamfo korlatozva van. Sorrendben tehat ma az ESZTERGOMI ERSEK, a HERCEGPRIMAS KOTELESSEGE LENNE A HAZAI FOLFORDULASNAK veget vetni azzal, hogy osszehivja a KORONATANACSOT. A Koronatanacs dolga a rendcsinalas a partokkal, Orszaggyulessel a valasztassal, a Kozigazgatasi Birosag helyreallitasa reven.

MEG kell kerdezni: Talan a Magyar Katolikus Egyhaz EGYETERT ESETLEG a RAKOSISTA SZOVJET JOGGAL, hogy azt meg ma is TISZTELETBEN tartja es ami miatt nem ervenyesiti a HERCEGPRIMASI RANGOT, tehat azt a cimet, ami miatt a MAGYAR ALKOTMANYOSSAG VEDELMEBEN Mindszenthy Jozsef HERCEGPRIMAS, Ersek vallalta a meghurcolast, bortont a halara itelest is MIVEL PONTOSAN ISMERTE TORTENELMI FELELOSSEGET.

Talan PELDAJA nem erdemli meg azt, hogy a mai Magyar Katolikus Egyhaz azt kovesse, vagy talan ez az egyhaz NEM vallalja Mindszenthy Jozsef HERCEGPRIMAS Esztergomi Erseket?????

Ha a Magyar Katolikus Egyhaz vallalna a felelosseget, amire az kotelezi, hogy Szent Istvan Palastja alatt erosodhetett meg es a mi miatt a kiralyi hatalom mellett a Vilagi hatalomban a Hercegprimasi cim reven az orszag letenek kerdeseiben is kotelezettseget KELLETT VALLALNIA azert cserebe, hogy az orszagban megerosodhetett? Talan elfelejtettek a Kotelesseguket az orszag es a nemzet irant

Ami a Palosokat illleti, tovabba: A szerzetesek Roma orszagutjain haladtak a Birodalomba BEFELE.

A Milanoi Ediktumban Konstantin csaszar 313-ban engedelyezte a keresztenyseget. O azonban szinkretikus birodalmi vallasban gondolkozott es reformer volt. Osszevonta a zoroaszteri Mithra, a kanaanita, hurri eredetu napkultusz es a keresztenyseg elemeit egy Birodalmi vallasba a Romai Katolikus, vagyis: Egyetemes Egyhazba.

A palosok azonban Remete Szent Pal, az elso kereszteny remete hagyomanyan alltak. Remete Szent Pal pedig joval megelozte Konstantin korat. 228-ban szuletett Egyiptomban es a Thebai sivatagban elte le eletet. Nem messze attol a helytol, ahol a Nag Hammadi iratokat talaltak, es amelyek a Holt tengeri tekercsekhez hasonloak. Mindketto azonban nem kanonizalt, oskereszteny, eredeti szovegek gyujtemenye, benne az "iker" testver, aki talan maga Jezus volt, Szent Tamas irataival. Marpedig Szent Tamas Keleten teritett a PARTUSOK Birodalmaban. A magyar palosok tehat az EREDETI kerezteny tanitas kovetoi voltak. Hitelesebbek, mint a Konstantini szinkretikus intezmenyei. Volt is baj miattuk eleg, az Arpadok es a papak kozott. Nem veletlen, hogy Roma nem akarja a magyarokat a Palosokat es kesernyesen elzarkozik, fut-fat tamogat csak nem minket. Ez romlasa egyik oka. A magyarok Palosok nekik "Versenytarsak", mint a Szent Gral. Csakhat a Magyar Torvenyek emlekezete torhetetlen. Nem fogott ki rajtuk Jozsef csaszar sem. Nagy Lajos kiraly kompromisszum volt, mert edesapja, Robert Karoly reven az Arpadok es a Szent Gral Meroving hagyomany egyesult az Anjou dinasztia altal. Nagy Lajos kiraly tehat Europa legrangosabb kiralyi csaladjaban szuletett, amit ha valaki, ugy a Romai Egyhaz papaja tudott a leginkabb. Lengyelorszagban Nagy Lajos kiraly reven terjedt el a Palos rend es a Lengyel Katolikus Egyhaz rossz szolgalatot tesz, mert nem lehet a Palos rendet bekeverni a Konstantini alapitas szerint. Amikor tehat Magyarorszagra a Palos rend visszaszarmazik, az az eredeti helyen lesz megint, es ahol Remete Szent Pal ereklyeit oriztek, mig a Trencseni varban azokat az osztrakok fol nem gyujtottak, nos poraiban is az eredeti rend az ELSO es a LEGOSIBB. Ezert abban a pillanatban, hogy a lengyelek Magyarorszagra visszahoztak az eredeti alapitast, ugy abban a pillanatban a magyar rend lett az ELSO es annak nem parancsolgathat SENKI.

Mint ahogy a Magyarok SZENT KORONAJAN sem kellene az eredeti ertekeket eltakarni, Nagy Konstantinra cserelgetni.

Amikor a Szent Korona elkeszult abban EGYSEGESEN MINDEN A HELYEN VOLT.

Hogy nem szakad le az EG.!!!!

Ezt tudta Arva Vince es ennek kell ervenyt szerezni. Lehet, ez a megmaradt MAGYAR Palosokon mulik. KELL, hogy VALLAJAK a KULDETESUKET!! Ok tobb, mint az intezmeny es fontosabbak, mert a FELELOSSEGUK NAGYOBB!!!

A magyarsagnak pedig meg kell tanulnia, hogy kovetkezetes lesz es SZAMONKERI az IGAZSAGOT MINDENKIN. A Palos renden es a HERCEGPRIMASOKON IS. Erre kell koncentralni es ENNEK KELL ERVENYT SZEREZNI.

EZ A MAGYAR MEGMARADAS ZALOGA

Geonczeol Gyula
Leva-Felvidek-Washington, D.C.,
2008. Dec. 17.

Eltárolt hozzászólások