20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 február 19, vasárnap

Amit nagymamáink a kutyákról tudtak

Szerző: Stefan Siman

A különféle statisztikák kimutatásai szerint a kutyatartók egyre több pénzt adnak ki kutyáik egészséges tartására, táplálkozására, gyógyítása és terápiájára. Sok esetben indokolatlanul. Ennek oka elsősorban a hiányzó tapasztalatoknak, és nem utolsósorban az egyre attraktívabb és ezáltal meggyőzőnek ható reklámok hatásának köszönhető.

 

Az ember és kutya

Az ember és kutya több ezer éves kapcsolata során - különösen a szabad természetből tapasztalatokat merítő és a kutyát munkájuk során használó emberek (vadász, pásztor, földművelő, állattenyésztő) körében - mindig is megvolt a törekvés arra, hogy a kertben, erdőben termő vagy a háztartásban előforduló növényeket, termékeket fölhasználják kutyáik egészségi vagy más problémáinak megoldásához. Évtizedekkel ezelőtt a városi kutyatartók is gyakorta alkalmaztak az élet egyéb területén bevált egyszerű és természetes módszereket kutyáik esetében. Sok gyógynövényt, receptet, ötletet, amit nagymamáink még tudtak és használtak, de az utóbbi évtizedekben a modernnek mondott kutyatartás egy kissé elfelejtett, a mai kor kutyatartói is jól hasznosíthatnának.

"Azt hiszem, még etetni sem tudják tisztességesen. Nézd csak a szőrét. Ugye, mennyivel csúnyább, mint volt? Talán jót tenne neki, ha egy kis lenmagot áztatnánk az ivóvizébe. Mert én ezt tenném egy kutyával, ha fényét veszti a szőrzete, Ugye, apám?"
"Milyen sovány ez a kutya! Adjatok neki minden ebédhez egy kis marhamájat!"
"Valami nem tetszik nekem ezen a kutyán. Adjunk neki minden reggel egy pohár tejet, és ha szereti, keverjünk bele egy tojássárgáját is!"
"Ejnye, ejnye, nem elég piros a foghúsa. Talán jót tenne neki mindennap egy kanál csukamájolaj. Attól megerősödik!"   - Eric Knight: Lassie hazatér

Bolha és tetű

Évtizedekkel ezelőtt nem voltak tele a boltok polcai különféle parazitairtó, illetve ezek távoltartását célzó készítményekkel. A lelkiismeretes kutyatartók azonban már akkor is megpróbáltak védekezni az emberre, kutyára és a kutyával közösségben élő más állatokra sem veszélytelen paraziták ellen.

Az 1 : 2 arányban összekevert almaecet és víz az egyik leghatékonyabb bolhairtó szer. Ami még külön figyelemreméltó, hogy olcsóbb, mint a gyári készítmények, és nem tartalmaz esetlegesen káros kémiai anyagokat. A dél-európai országok kutyatartói tradicionálisan használják erre a célra a különféle aromatikus illóolajokat. Bevált recept, hogy 1 evőkanál olívaolajhoz 2-3 csepp levendula- és eukaliptuszolajat kevernek, és időnként ezzel bedörzsölik a kutya nyakát, hajlatait, hasát.

A mai, korszerű technológiával gyártott bolha és tetű elleni nyakörvek szintén a régi tapasztalatokhoz, ősi receptekhez nyúlnak vissza. Akinek kedve van, maga is elkészítheti. A kutyanyakának átmérőjéhez illő, nedvszívó, nem muszálas textilzsebkendőt vagy kendőt 12 órán keresztül az alábbi folyadékba kell áztatni: 2-3 csepp levendulaolajat (vagy friss levendulát), fél teáskanál kakukkfüvet (ha van, akkor frisset!), 1 kávéskanál édesköményt, 1-2 gerezd apróra vágott, összenyomott fokhagymát,1 teáskanál tiszta alkoholt (vagy vodkát) annyi szénsavmentes ásványvízben kell összekeverni, hogy a kendőt ellepje. A nedves kendőt kiszárítva, lazán a nyakörv mellé, a kutya nyakára kötve, hetekig védettség biztosítható a nemkívánatos élősködők ellen.

Fürdetés

Különféle kutyasamponokból, fürdető- és illatosítószerekből sem volt korábban ekkora, szinte áttekinthetetlen választék és kínálat, mint manapság. A kutyák viszont akkor is piszkosak lettek, különösen az őszi-téli időszakban. Házilag könnyen elkészíthető a következő fürdetőszer, amellyel a kutya csapzott és piszkos szőrzetét helyre lehet hozni, és még a kellemetlen illat is elmarad.

Egy pár rozmaringágat egy liter tiszta, szurt almalébe kell áztatni 40-60 percig. Az első mosáshoz ezt a folyadékot kell használni, lehetőleg 5-10 percig a szőrzetet jól átitatva, majd tiszta, langyos vízzel jól kimosni, ha a kutyatűri, lezuhanyozni. (A mennyiség kisméretű kutyára értendő, egy bernáthegyinek nem elegendő az 1 liternyi mennyiség!)

Gyakori probléma, hogy a kutya (szőre/bőre) valamilyen oknál fogva kellemetlen szagú, és a szokásos fürdetés, tisztítás, kefélés, fésülés után sem múlik el a bűz teljesen, vagy legalábbis annyira, amennyire a gazdi szeretné. Ilyen esetekben jól bevált módszer, ha a kutya fürdetővizébe nem illatos, habzó fürdetőszert, hanem 1-2 pohár paradicsomlevet, egy késhegynyi vaníliáscukrot vagy 1-2 csöpp vaníliaaromát keverünk el, majd 1-5 perc várakozás után alaposan, bő vízzel a kutyust leöblítjük. Idős kutyatartók szerint a paradicsomos fürdő minden bűzt megszüntet.

Csaláncsípés

Rövid szőrű, kistermetű kutyák némelyike érzékenyen reagál a csaláncsípésre, és erősen vakarni, nyalni, rágni kezdi a viszkető testrészét, vagy sok esetben az érintett felületen megpróbálja kitépni a szőrét. Egy marék friss petrezselyemlevelet egy pohár tejfölben jól össze kell keverni, és időnként ezzel az érintett testrészt bedörzsölni. A kutyák különbözően reagálnak: némelyik imádja a tejfölt, és igyekszik olyan gyorsan, ahogyan csak lehet, lenyalni, míg mások teljesen közömbösen reagálnak, és szinte élvezik a viszketési tünet elmúlását.

Falánk, habzsolva evő kutya

Némely kutya, függetlenül attól, hogy mennyire éhes, mit kap enni és mikor evett utoljára, gyorsan, kapkodva eszik. Ennek egyik hátránya, hogy sok levegőt kapkod be, a másik, hogy nem rágja meg megfelelően az ételt. Mind a kettő rossz hatással van az emésztésre. A kutya etetőedényének a közepére egy akkora méretű követ kell tenni, amit a kutya véletlenül sem tud a szájába venni és lenyelni. Ez arra kényszeríti a kutyát, hogy a szájával, fejével a követ körbe-körbe kerülgetve egyen az edényből, tehát nem tudja olyan gyorsan a szájával kiszedni az ételt, mint egyébként tehetné.

Pásztorok és állattartással foglalkozó kutyatartók (Portugáliában, Svájcban és Görögországban egyaránt) minden nap 1 teáskanálnyi kecsketejből készült joghurtot tesznek a kutya ételére, hogy a kutya lassabban egyen. Dél-olaszországi pásztorok a narancsérés időszakában egy fél narancs levét nyomják rá a kutya ételére, hogy a kutya ne egyen falánk módon gyorsan. Az észak-európai kutyatartók között közismert, hogy a falánk kutya ételére egy nagyon kevés frissen reszelt tormát szórnak, aminek erős illatanyaga lassabb evésre kényszeríti az állatot. (Kérdéses, hogy ez a módszer a városi kutyák száraztápja esetében is hatékony lehet-e...)

Sovány, étvágytalan kutya

Némelyik kutyatartónak az jelent gondot, hogy kutyája sovány, a bordái kilátszanak, és az állat étvágytalanul fintorog mindenfajta táplálékra. Miután egy alapos állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a kutya soványságának, étvágytalanságának nincs semmilyen szervi oka, és a táplálék minőségének változtatása sem hozott eredményt, sok kutyatulajdonos szerint segít a következő recept.

Egy marék zabpelyhet tejbe beáztatva 12 óráig, szobahőmérsékleten állni kell hagyni, majd egy kevés friss tejet és egy csipetnyi sót hozzáadni, és összekeverni. Az így előkészített tápot a kutya szokásos tápláléka mellett, 12 órás időeltéréssel etetni. ugyancsak jól bevált étvágyjavító módszer a kutya szervezetébe jutó zsírsav mennyiségének emelése. Ezért a megszokott táplálékot minden etetésnél egy teáskanálnyi étolajjal kell meglocsolni.

Az etetőedény tisztántartása

Egészségügyi, bakteriológiai, higiéniai szempontokra hangsúlyt fektető tenyésztők és kutyatartók között a régi időkben többféle módszer is használatos volt a kutyák edényeinek tisztántartására - már abban az időben is, amikor nem léteztek modern fertőtlenítő- és mosószerek, és nem volt a konyhákban mosogatógép. Az egyik bevált módszer volt, hogy hetente egy alkalommal az etető- és itatóedényt éjszakára a kutyától jól elzárt helyen 1 liter víz, 2 dl ecet és 1 evőkanál só keverékébe beáztatták, majd utána tiszta vízzel alaposan kimosták. A másik, gyorsabb tisztító- és fertőtlenítőmódszer volt, hogy sütőporhoz annyi vizet kevertek, hogy krémszerű anyaggá váljon. Ezzel az edény belsejét bekenték, 5-10 percig rajta hagyták, majd vízzel alaposan kiöblítették.

Esővizet iszik a kutya

Sok kutya előszeretettel iszik összegyűjtött esővizet, vagy egy-egy zivatar után kilefetyeli az udvarra, erkélyre kitett vagy kint felejtett edényből, mélyedésből, kerti dísztóból, virágcserép-alátétből az esővizet. A gazdik ilyenkor aggódva teszi föl a kérdést: eléggé tiszta-e az esővíz vagy valamilyen fertőzést kaphat a kutya?

Egyszerű módszer ennek ellenőrzésére, hogy a vízből egy tiszta üvegpohárba mintát kell venni, egy kockacukrot beledobni, és meleg helyen egész éjszaka lefedve állni hagyni. Ha a pohárban a víz reggelre tiszta marad, akkor a kutya nyugodtan ihatja, ha azonban zavarossá, tejszerűvé válik, tanácsosabb a kutyát eltiltani az esővíz ivásától.

Hasmenés, emésztési zavar, székrekedés

A kutya hasmenésének észlelése után a legelső intézkedésként 24 órán keresztül koplalókúrát ajánlott végezni. Természetesen a legtöbb esetben a kutya "jelez" a szokásos etetési időpontban; ilyenkor 1-2 kanál joghurttal kell kicsit megnyugtatni, amely már eleve jó hatással van a belekben fölborult baktériumflóra-állapot ismételten normálisra való helyreállítására.

A 24 órás koplalás után ajánlatos 1-2 napig csak főtt rizs, kevés főtt és zsírmentes csirke- vagy pulykahús, valamint 1-2 evőkanál sovány tehéntúró keverékével etetni a kutyát, mielőtt ismét a szokásos táplálékát kapná. Ez a fajta koplaló- és diétakúra az esetek nagy részében megszünteti a kutyahasmenését. Régi kutyás könyvekben még föllehetők azok a tanácsok is, amelyek hasmenés esetén a kutyaszokásos ételéhez 2-3 evőkanál gesztenyepürének vagy 1 teáskanál citromlének a hozzákeverését ajánlották. Ha 2-3 nap elteltével nem enyhül a hasmenés, vagy a kutyaállapota romlik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert ez esetben már biztosra vehető, hogy nem a táplálék vagy az ivóvíz változása a kiváltó ok!

Emésztési problémák esetén jól bevált módszer, hogy főtt tojásfehérjét apróra összetörve ásványvízzel kell pépesre összekeverni, és 2-3 napig ebből naponta egy kanálnyit adni a kutyának, a normál étkezése előtt legalább egy órával.

Emésztési rendellenesség az is, ha a kutyának székrekedése van. Erre az esetre különféle trükköket ismernek a tapasztalt kutyatartók. Vannak, akik naponta egy apróra összevágott fügét kevernek a kutyatáplálékába, mások 2-3 szem diót reszelnek a kutyatápra, megint mások naponta 2-3 alkalommal sárgabarack-befőttet etetnek a kutyájukkal. Ha azonban a kutya 48 órán túlmenően nem ürített bélsárt, akkor semmivel nem szabad tovább próbálkozni: azonnali állatorvosi vizsgálat és beavatkozás szükséges!

A kölyökkutya a saját ürülékét eszi

Az, hogy a kölykök ürülékét az anyaállat eltakarítja, természetes, higiéniai szempontból hasznos jelenség. Amikor azonban a kölykök, fiatal kutyák a saját, vagy testvéreik ürüléküket próbálgatják fölszedni és megenni, az már nem a legjobb, legkellemesebb és -higiénikusabb dolgok közé tartozik. Erre a jelenségre szintén egymástól földrajzilag eltérő módszerek alakultak ki az elmúlt évszázadok során.

A déli országok kutyatartói között elterjedt, hogy ilyen esetekben 2-3 hétig apróra darabolt ananászt kevernek a kutya ételébe. Megfigyeléseik szerint az emésztés után az ananász a kutyák számára kellemetlen szaganyagokat tartalmaz, és ezért érhető el a kívánt hatás. A tengerpartokon élő kutyatenyésztők azon időszakban, amikor a kutyakölykök az anyatejről a szilárd táplálékra térnek át, nyers heringdarabokat és egy késhegynyi reszelt szerecsendiót kevernek a kutyák ételébe, ezzel elejét veszik, hogy a falka tagjai érdeklődést mutassanak egymás ürüléke iránt.

Szemgyulladás vagy a szem környéke vörös

Amikor a kutyaszeme huzatot kapott, esetleg por vagy homok került a szemébe, amitől gyulladás kezdeti tünetei jelentkeznek, hatásos lehet a következő, házilag könnyen és gyorsan elkészíthető szer. Egy teáskanálnyi olívaolajat és egy csésze hideg fekete teát jól össze kell keverni. Egy vattacsomót belemártva a kutya szemét, illetve annak környékét ezzel kell naponta többször lemosni. Fontos, hogy mindig új, tiszta vattacsomót használjunk!

Kiszáradt, repedezett tappancs

Ez a probléma különösen a téli időszakot követően (főleg a városi, sózott utcákon járó kutyák esetén) jelentkezik. A tappancsoknak gyógyszertárban kapható glicerinnel való bedörzsölése nagyon gyorsan segít. Szánhúzó-kutyások sokáig titkos receptként kezelték, hogy a kutyáik tappancsát kifőzött krumplihéj tömény levével borogatták, a tartós és kemény igénybevétel okozta apró sérülések gyors regenerálása érdekében. Lótenyésztők, lovas sportban járatos kutyatartók - korábban és jelenleg is - a kutyáik tappancsának kezelésére, ápolására a lóistállókban lévő pataápoló-kenőcsöket és -szereket használják, nagyon jó eredménnyel.

Megduzzadt, dagadt végbélmirigy

Ha a kutya - annak ellenére, hogy rendszeresen, hathónaponként féregtelenítve van - feltűnően sokat ül, a fenekét a földhöz dörzsöli, és időnként megpróbálja a saját faroktövét harapni, rágni, ezek annak a jelei, hogy végbélmirigye kezdeti gyulladás szakaszban van. Boglárka, vagy más néven gólyahír gyökerét kell ilyenkor összegyűjteni, megmosni és megszárítani, majd nagyon apróra összedarabolni. Ebből egy teáskanálnyit egy bögrében forró vízzel leforrázva, majd lehűtve olyan folyadékot kapunk, amellyel a kutya végbéltájékát naponta többször lemosva a végbélmirigy duzzadtsága, gyulladása, a kutya számára kellemetlen érzés csökkenthető.


Stefan Siman
Dipl. állatterapeuta, kutyatréner
Az illusztrációkat kaptuk a Mai Manó házban
(1065 Budapest-Terézváros Nagymező utca 20.)

Forrás: http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=4324

Beküldte: anikogyorgyi


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

Hozzászólás  

+3 #1 Szemtanu 2012-02-19 14:40
Hasznos cikk
En Puli tenyesztessel foglalkozom, es ahogy az csaladi orvosomat probalom kerulni, ugy az allatorvost is. A kutyaim csak az allamilag kotelezo veszetseg elleni oltast kapjak, es azt is csak minden harmadik evben. A YouTub-on lattam egy kisfilmet, Californiaban keszult egy allatorvosi konferencian. Ott arra tanitottak az orvosokat hogy hogyan csalhatnak ki minnel tobb penzt a paciens gazdijabol. Tobbek kozt kulombozo oltasok beadasaval, egessegtelen de egessegesnek feltuntetett etelekkel, kozmetikai szerekkel. Az en kutyaim mar 7-8 hetes koruktol igazi csontot ragnak es nem gumit, nyers hust kapnak naponta es a szaritott ennivalojuk gabona Rizs, arpa, kukorica) mentes. Es ha szuletes napot akarunk unnepelni akkor nem torta szeletet kapnak hanem nyers hust amihez evezredek ota vannak hozzaszokva. Aki kutyat tart az kutya modjara kell gondolkozzon. At kell gondolni hogy mihez is voltak ezek a kis baratok hozzaszokva evezredeken keresztul. Nem hinnem hogy a magyar pasztorok (Puli eseteben) evezredekkel ezelott gumi csontot vettek a kutyaiknak.

Ha valaki meg ugy tartja hogy nehez es koltseges egessegesen taplalni egy kutyat, akkor az ne is tartson ebet, de semmilyen mas alatot a haznal.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások