20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 január 30, szerda

Temerinben (is) folytatódnak a magyar-verések

Szerző: Halász Gyula és mások.

A VajdaságMa délvidéki hírportál hétfőn adott hírt arról, hogy vasárnap hajnalban Temerinben ismét bántalmaztak két magyar fiatalt. A fiatalok egy szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy hat ismeretlen személyből álló csoport, amelynek tagjai - a sértettek elmondása szerint - hirtelen visszafordultak, és rájuk támadtak. Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben "a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven" - írja a hírportál. A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett. Ötven méterre a verés helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. Egy újabb magyar fiatal sérült meg, orrtörést szenvedett, két társa pedig könnyebb sérülésekkel megúszta a verést.

Újabb temerini magyarverés

 

"A magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven"

A rendőrség azonosította a temerini verekedés két gyanúsítottját
Egy hatfős csoport támadt rá két magyar fiatalemberre – A verekedés közben a szerbül beszélő támadók az áldozatokat nemzeti alapon szidalmazták

Vasárnapra virradó éjszaka Temerinben, a JNH utcában megvertek két magyar fiatalembert. A fiatalok egy szórakozóhelyről tartottak hazafelé, amikor hat ismeretlen személy megtámadta őket. Nem hivatalos információk szerint, az egyik fiatalt a földre teperték, összerugdosták, eltörték az orrcsontját, míg a másikat üveggel fejbe vágták. A verekedés közben a szerbül beszélő támadók az áldozatokat nemzeti alapon szidalmazták. Nem hivatalos információk alapján azt is megtudtuk, hogy az egyik áldozat német vagy magyar állampolgár. A 021 Rádió értesülései szerint az újvidéki rendőrség hétfőn azonosította a vasárnap hajnali temerini verekedés két gyanúsítottját.
Az incidens egyik áldozata, aki nevét nem kívánta közölni, elmondta a Magyar Szónak, hogy vasárnap hajnali fél kettőkor történt a támadás.

– A társaság két csoportban hagyta el a szórakozóhelyet, az úton haladtunk, amikor a kb. 50 méterre előttünk haladókra rátámadtak, mert magyarul beszéltek. Az egyik fiatalembert leteperték a földre és összerugdosták, a másikat pedig fejbe verték. Mi gyorsan odaszaladtunk, utolértük őket, majd ökölcsata következett, de a támadók – úgy tűnt – eliszkoltak. Hirtelen valami megütött oldalról, nem emlékszem pontosan, mi lehetett, de mint később kiderült, az orrom eltört, és a szemem is bedagadt – mesélte az incidens egyik áldozata, aki csak másnap reggel nyolc órakor ért haza a kórházból. Hozzátette, másnap beidézték a temerini rendőrségre barátaival együtt, majd miután nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, az újvidéki rendőrségre mentek, ahol szembesítésen vettek részt.

– A rendőrségtől még nem kaptunk hivatalos közleményt a verekedéssel kapcsolatban, egyelőre csak nem hivatalos információkat közölhetek. Az incidensre szombat éjjel fél kettőkor került sor a JNH és a Makszim Gorkij utcában. A verekedésben kilencen vettek részt, sajnos ketten komolyabban megsérültek, az egyik áldozatnak súlyosak a sérülései. Keddre összehívtuk a község biztonsági tanácsát, ott lesznek a rendőrség képviselői is, ekkor valószínű mi is többet tudunk majd az incidensről. Azt hallottuk, hogy két támadót már kézre kerített a rendőrség, és reméljük a többieket is megtalálják, hogy megtudjuk mi volt az igazi oka a verekedésnek. Abban reménykedünk, hogy nem nemzeti alapon történt a támadás, habár az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ebben az esetben sajnos erről van szó. Mindenesetre, meg kell várni a rendőrségi nyomozást, amely még folyamatban van. A temerini önkormányzat elítél mindenfajta incidenst, főleg a nemzeti alapon történteket. Arra kérném a médiát, ne kavarjon túl nagy port az üggyel kapcsolatban, mert az senkinek sem jó – mondta Temerin polgármestere.

A temerini rendőrségen nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, azt mondták próbálkozzunk az újvidéki rendőrségen, ott viszont nem sikerült elérni a sajtószóvivőt.

A VMDP közleményt adott ki az incidenssel kapcsolatban, amelyben arra mutatnak rá, hogy a verekedés a már jól ismert forgatókönyv alapján készült.

Csorba Béla körzeti elnök elmondta a lapunknak, hogy miután a magyar ügyekben összehangolt pszichológiai háború kezdődött a szerb sajtó egy részében, a hamis információkra épített, kódolt üzenetek azonnal meghallgatásra találtak.

 Egy nappal az incidens előtt, az Október 23. utca sarkán egy magyarellenes felirat jelent meg a szokásos szöveggel: Halál a magyarokra.

– A verekedésen kívül, még egy nem kívánatos esemény történt Temerinben. Egy nappal az incidens előtt, az Október 23. utca sarkán egy magyarellenes felirat jelent meg a szokásos szöveggel: Halál a magyarokra. Ádám István, a helyi közösség elnöke feljelentést tett a rendőrségen az üggyel kapcsolatban – magyarázta Csorba.

Tudomása szerint három fiatalt vertek meg, az egyiket különös brutalitással összerugdosták.

– Olyan információkat hallottam az üggyel kapcsolatban, igaz nem hivatalosak, hogy sajnos, az ügyész nem tekinti ezt etnikai motiváltságú kilengésnek, de személy szerint ezen nem lepődtem meg – magyarázta Csorba.

A Magyar Remény Mozgalom is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben határozottan elítéli az incidenst, és a bűnösök mihamarabbi kézre kerítését követeli.

A rendőrség vizsgálja, hogy etnikai incidensről van-e szó

Mint már tegnap este hírül adtuk, az újvidéki rendőrség őrizetbe vett két személyt, akik a gyanú szerint részt vettek a minapi temerini verekedésben. Az újvidéki rendőrség közleménye szerint őrizetbe vették a helybeli, 21 éves M. Z.-t és a 19 éves N. B.-t, akik ellen feljelentést is tettek.
A két gyanúsított fiatalember január 27-én feltehetően részt vett abban a verekedésben, amelyben három másik temerini fiatal sérült meg, teszi hozzá a közlemény.
A vasárnap, hajnali fél kettő körül történt incidensben egy fiú súlyosabb, kettő pedig könnyebb sérülést szenvedett.

Készült a következö források nyomán:

http://www.magyarszo.com/hu/1864/kozelet_bunugy/91307/A-rend%C5%91rs%C3%A9g-azonos%C3%ADtotta-a-temerini-vereked%C3%A9s-k%C3%A9t-gyan%C3%BAs%C3%ADtottj%C3%A1t.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14817/Orizetben-a-temerini-verekedes-gyanusitottjai.html

http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/159646/1/kulfold/Temerini_magyarveres_azonositottak_a_ket_gyanusitottat


Magyar fiatalokra támadtak Óbecsén

Vasárnapra virradó éjszaka 2013-02-03 Óbecse központjában magyar fiatalokra támadt rá egy szerbül beszélő fiatalokból álló csoport. A Vajdaság Ma értesülései szerint egy fiúkból és lányokból álló magyar társaság a városközpontban beszélgetett, amikor verbálisan beléjük kötött egy számukra ismeretlenekből álló csoport. A fiatalok nem reagáltak a provokációra, és a kötekedők odébbálltak. Később azonban ugyanez a csoport visszatért, és immár számbelileg megerősödve támadt rá a magyar fiatalokra. A támadás alkalmával nemzeti hovatartozásukat emlegetve sértegették őket. Ketten sérültek meg, egyiküknek a fején szakad fel a bőr és kisebb agyrázkódást szenvedett, társának pedig bal szeme környéke dagadt fel. Őket az óbecsei egészségházban látták el. A verekedésnek a rendőrség vetett véget, a helyszínen igazoltatta a résztvevőket - állítja egy szemtanú, aki neve elhallgatását kérte. Hivatalos rendőrségi közlemény még nem jelent meg az esettel kapcsolatban.

Pénteken 2013-02-01 Temerinben történt ismét egy incidens. A város központjában levő piactéren egy férfi rátámadt egy magyar nőre és fiára, akiket szerb nyelven többek között nemzeti alapon sértegetett több tanú előtt. Ennek az incidensnek is a rendőrség vetett véget. A körülmények arra utalnak, hogy az esetnek személyes okai vannak, mivel a támadó és a sértett szomszédok. Az ügy várhatólag a bíróságon folytatódik. (VajMa)

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások