Print this page
2019 február 03, vasárnap

Lopakodva foglalják el a románok Székelyföldet

Szerző: Pintér M. Lajos

A stratégia fontos eleme a magyar intézmények, iskolák kinyírása. Sajnálatos, hogy a magyar elit egy része gazdasági paktumot kötött a románokkal, és feladta a nemzeti önvédelmet – hangzik a vészjósló figyelmeztetés.

Kísérletezik a magyarsággal a románság, pontosabban a marosvásárhelyi orvostudományi egyetem román szenátusa. A tűréshatárainkat tesztelik, és nem is középiskolás fokon – ezt állítja Szőke László, az Erdélyi Médiatér Egyesület tartalomigazgatója, aki az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége volt. Annak kapcsán kérdezték, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen diáktüntetések kezdődtek a magyarok számára hátrányos vizsgarend miatt. A hallgatók és oktatóik önálló magyar kart is követelnek.

Az egyetem román vezetése és a magyar tagozat képviselői között folytatott tárgyalások egyelőre eredménytelennek bizonyultak, de Szőke László ennél mélyebb, súlyosabb összefüggésekre is felhívta a figyelmet.

A szakember úgy fogalmazott, Marosvásárhely stratégiai hely az erdélyi magyarok számára.

Ezen a városon keresztül tudjuk nyomon követni, hogy mi fog történni Székelyfölddel, mi fog történni azokon az erdélyi magyar településeken, ahol a románság csendben, lopakodva többségbe kerül.

Most még nagyjából fele-fele az arány Marosvásárhelyen, de a többség lassan átbillen a románok felé. Ebben az értelemben le lehet mérni, ha nem figyelünk oda, és nem lesz kellőképpen éber a magyarság, mi lesz a sorsa Sepsiszentgyörgynek, Csíkszeredának, Székelyudvarhelynek és Gyergyószentmiklósnak – véli Szőke László.

Az Erdélyi Médiatér Egyesület tartalomigazgatója szerint

azok a (szórvány)települések élnek túl, ahol fenn tud maradi a magyar iskola- és intézményrendszer, mert ha az megszűnik, akkor minden eltolódik az egzisztenciális kérdések felé. Aki magyarul tanul, az maradhat magyar

– húzta alá.

Figyelmeztetett: ha nem tér magához a magyarság, az erdélyi magyar elit, akkor elveszhet Marosvásárhely, és akár kevesebb mint három évtized alatt megszűnhet Székelyföldön a magyar intézményrendszer.

„A magyar intézmények, a magyar nyelv leépítése kulcskérdés, hogy el lehessen foglalni egy települést, többségbe lehessen ott kerülni, le lehessen építeni a közösséget”

– vázolta a román stratégiát.

A magyarság a 24. órában van. Ebből a szempontból sajnálatosnak nevezte, hogy – Marosvásárhelyen is – bizonyos magyar és román gazdasági, politikai szereplők pénzügyi-anyagi szempontból összefonódtak, kvázi kiegyezést, gazdasági paktumot kötöttek, melynek oltárán feláldozzák a magyar (önvédelmi) érdekeket.

A magyar tagozatért tüntettek a hallgatók Marosvásárhelyen - Szőke László - ECHO TV →

Forrás: blogstar.hu

Beküldte: Antal Miklós