Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2019Oct16

1999. November 30., Kedd 01:00

Az anyai ölelés csökkenti a babák fájdalmát

Írta:  gondola.hu
Értékelés:
(4 szavazat)
Az anyai ölelés a kisbabák természetes fájdalomcsillapítója - állítják kutatásaik eredményére hivatkozva kanadai tudósok. A koraszülöttek ugyanis még a fájdalmas orvosi beavatkozást is jobban viselik, ha közben a bőrük hozzáér az édesanyjukéhoz.

Az ölelés nem csupán a fájdalmat enyhíti a babáknál, de segít nekik abban is, hogy gyorsabban meggyógyuljanak - állítják a montreali McGill Egyetem kutatói. Felfedezésük megerősíti az anyai érintés erejéről szóló régi hitet, de arra is lehetőséget ad, hogy segítsen elviselni a fájdalmat azoknak a babáknak, akik még túl kicsik ahhoz, hogy fájdalomcsillapítót kapjanak.

A kutatók a babák fizikai reakcióit, arckifejezését, szívverését és a vér oxigénszintjét vizsgálták 61 koraszülöttnél vérvétel közben; az ilyen kicsi gyereknek a sarkából vesznek vért.

A BMC Pediatrics című szaklapban beszámoltak arról, hogy a fájdalom akár a felére is lecsökkent, ha a babákat vérvétel közben az édesanyjuk tartotta a karjában. Ilyenkor a babák reakciói három percen belül ismét normálissá váltak - miközben a többiek ilyenkor még mindig érezték a fájdalmat.

A vizsgálatban résztvevő babák 28-31 hétre születtek, és a vérvétel előtt 15 perccel vette őket az édesanyjuk az ölébe, és ott is maradtak végig a vérvétel alatt.

A fájdalomreakciókat a vérvétel előtt, alatt és után is mérték - harminc másodpercenként. Az eredményeket pedig összevetették azoknak a babáknak a reakciójával, akiket nem vettek ki az inkubátorból vérvétel közben.

A kutatás eredménye azt is jelenti, hogy az édesanyákat nem szabadna távol tartani a koraszülött osztályoktól, éppen ellenkezőleg: bíztatni kellene arra, hogy minél közelebbi kapcsolatban maradjanak a kicsikkel.

Azt ugyanis már korábban felismerték, hogy a szoros testi kapcsolat javítja a koraszülöttek szívműködését, normális szinten tartja a testhőmérsékletüket.

Forrás:gondola.hu

 

 

Megjelent: 2032 alkalommal

Hozzászólások  

 
anikogyorgyi
#1 anikogyorgyi 2011-11-09 10:10
Ez nagyon jó cikk, az ölelés a felnőtteknél is hasonló pozitív dolgokat eredményez, régebben olvastam egy kutatást, szintén a Babákról és az Anyukákról, mikor az Anyuka puszilgatja a Babát, több információ is "átmegy" a Babától, és ami a csodálatos, ha a Babában oda nem illő baktérium van, az Anyuka szervezete képes antibiotikumot előállítani, és szoptatás közben így gyógyítja is a Babát, értelem szerűen azok a Babák, akiket az Anyuka szoptat, gyorsabban gyógyulnak, és az ellenálló képességük is jobb lesz, mint akik rögtön gyógyszert kapnak, akármi történik !
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.6%Austria 1.3%
Romania 5.4%Canada 1.1%
United States 4%Norway 0.7%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Ukraine 2.6%Kuwait 0.3%
United Kingdom 2.1%Switzerland 0.3%
Slovakia 2.1%Netherlands 0.3%
Sweden 2%Australia 0.3%
Germany 1.8%Italy 0.2%
Serbia 1.4%Spain 0.1%

Today: 264
This Week: 1320
Last Week: 3748
This Month: 8662
Last Month: 17509
Total: 2164394

Belépés