20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

1999 november 30, kedd

Az anyai ölelés csökkenti a babák fájdalmát

Szerző: gondola.hu

Az anyai ölelés a kisbabák természetes fájdalomcsillapítója - állítják kutatásaik eredményére hivatkozva kanadai tudósok. A koraszülöttek ugyanis még a fájdalmas orvosi beavatkozást is jobban viselik, ha közben a bőrük hozzáér az édesanyjukéhoz.

Az ölelés nem csupán a fájdalmat enyhíti a babáknál, de segít nekik abban is, hogy gyorsabban meggyógyuljanak - állítják a montreali McGill Egyetem kutatói. Felfedezésük megerősíti az anyai érintés erejéről szóló régi hitet, de arra is lehetőséget ad, hogy segítsen elviselni a fájdalmat azoknak a babáknak, akik még túl kicsik ahhoz, hogy fájdalomcsillapítót kapjanak.

A kutatók a babák fizikai reakcióit, arckifejezését, szívverését és a vér oxigénszintjét vizsgálták 61 koraszülöttnél vérvétel közben; az ilyen kicsi gyereknek a sarkából vesznek vért.

A BMC Pediatrics című szaklapban beszámoltak arról, hogy a fájdalom akár a felére is lecsökkent, ha a babákat vérvétel közben az édesanyjuk tartotta a karjában. Ilyenkor a babák reakciói három percen belül ismét normálissá váltak - miközben a többiek ilyenkor még mindig érezték a fájdalmat.

A vizsgálatban résztvevő babák 28-31 hétre születtek, és a vérvétel előtt 15 perccel vette őket az édesanyjuk az ölébe, és ott is maradtak végig a vérvétel alatt.

A fájdalomreakciókat a vérvétel előtt, alatt és után is mérték - harminc másodpercenként. Az eredményeket pedig összevetették azoknak a babáknak a reakciójával, akiket nem vettek ki az inkubátorból vérvétel közben.

A kutatás eredménye azt is jelenti, hogy az édesanyákat nem szabadna távol tartani a koraszülött osztályoktól, éppen ellenkezőleg: bíztatni kellene arra, hogy minél közelebbi kapcsolatban maradjanak a kicsikkel.

Azt ugyanis már korábban felismerték, hogy a szoros testi kapcsolat javítja a koraszülöttek szívműködését, normális szinten tartja a testhőmérsékletüket.

Forrás:gondola.hu

 

 

Hozzászólás  

#1 anikogyorgyi 2011-11-09 10:10
Ez nagyon jó cikk, az ölelés a felnőtteknél is hasonló pozitív dolgokat eredményez, régebben olvastam egy kutatást, szintén a Babákról és az Anyukákról, mikor az Anyuka puszilgatja a Babát, több információ is "átmegy" a Babától, és ami a csodálatos, ha a Babában oda nem illő baktérium van, az Anyuka szervezete képes antibiotikumot előállítani, és szoptatás közben így gyógyítja is a Babát, értelem szerűen azok a Babák, akiket az Anyuka szoptat, gyorsabban gyógyulnak, és az ellenálló képességük is jobb lesz, mint akik rögtön gyógyszert kapnak, akármi történik !

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások