20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 november 11, péntek

A nap, amikor összeomlik a gazdaság

Szerző: Internetről

Óriási valószínűséget, 65 százalékos esélyt ad annak az Exclusive Analysis elemző cég, hogy a november 23-26. közötti napokban bankválság robban ki a Európában, miután Görögország csődbe megy, és a pénzügyi összeomlás azonnal továbbgyűrűzik az olasz bankrendszerre - ismerteti a világgazdasági kockázatok elemzésére szakosodott intézet elemzését a CNBC, melyet a Napi Gazdaság idéz.

A szakértők szerint napról napra kisebb a valószínűsége annak, hogy az EU vezetői átküzdik magukat az adósságválság mocsarán, és világos menetrendet vázolnak fel a helyzet rendezésére. A forgatókönyv azzal indul, hogy az USA, Nagy-Britannia és a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) megtagadják, hogy külön forrást biztosítsanak az eurózóna válságkezeléséhez az IMF mellett létrehozandó alapon keresztül.

A második lépésben a portugál és a görög kormány összeomlik, mivel a politikai erők nem tudnak megállapodni az egyre erősebb szociális elégedetlenséget okozó válságkezelés következő lépésein. Összességében a kormányok csődbe mennek adósságuk kezelhetetlensége miatt, a bankok pedig állami adósaik bedőlése miatt, ami európai szintű bankválsághoz vezet - írják az Eclusive Analysis elemzői..

Baljós jelek

Mint beszámoltunk róla, ma délelőtt pánikközeli hangulat alakult ki a deviza- és kötvénypiacokon, esésbe fordultak az európai részvényindexek is. Az ismét felerősödő aggodalmak oka az Olaszországgal kapcsolatos bizonytalanság. Az olasz államfő, Silvio Berlusconi tegnap ígéretet tett arra, hogy az adóssághelyzet rendezése és a növekedés beindítása érdekében tervezett reformlépések elfogadása után lemond pozíciójáról. A bejelentést a piacok előbb kedvezően fogadták: a tengerentúli tőzsdék tegnap még 1 százalék körüli pluszokkal zártak. Ma reggel azonban már mindenkit az érdekelt, hogy mi lesz Berlusconi lemondása után, s ismét az aggodalmak kerültek előtérbe: az olasz kötvényhozamok rekordmagasságba emelkedtek, a 10 éves átlépte a 7 százalékot.

A kedvezőtlen környezetben szenvednek a hazai eszközök is. A forint az euróval szemben 11 órára 311,2 forintig drágult, amely új két és fél éves csúcsnak számít. A svájci frank jegyzése 252,67 forintig emelkedett, a dollár kurzusa pedig 227,5 forinton tetőzött.

Recesszió, depresszió, defláció

A Fitch mai elemzésében kiemelte: meredeken romlik az európai kötvénypiaci szereplők hangulata, az idei harmadik negyedévben ugyanis ennek a befektetői körnek a 40 százaléka, a második negyedévben pedig alig 21 százaléka számolt kettős mélypontú recesszióval. A Fitch legújabb, negyedik negyedévi felmérése szerint azonban az európai piacokon aktív kötvényalap-kezelőknek ezúttal már a 70 százaléka nevezte "nagynak" az újabb recesszió kockázatát.

A Capital Economics közgazdászai legutóbbi elemzésükben közölték, hogy véleményük szerint az adósságtörlesztési átstrukturálás önmagában nem kezelné az adósságválsággal küszködő euróövezeti tagországok alapvető versenyképességi hiányát. A cég szerint az eurózónán belül olyan szélesre nyílt a versenyképességi rés, hogy bezárása egy évtizedig vagy még tovább tartó gazdasági depresszióval és deflációval járna a perifériális országokban.

Mindezek alapján ezeknek az országoknak a gazdasági problémáit csak az oldhatná meg, ha elhagynák az eurót - vélekedtek az elemzők.

Hozzászólás  

#9 ÖREG SALOMO 2012-05-06 12:52
EZ A PARAZITA FERGES FAJ HOVA TESZI A LABAT
OTT CSAK A KIN SZENVEDES GYÖTRELEM HALAL MARAD UTANNA:
#8 Ithaka 2012-02-19 21:50
Velem együtt elvagytok keseredve! de én idönként felrázom magam, és örülök annak, hogy a jóslatokban / Gipsy King A cigány Király jövendölései /-amit tizenötévóta nem adtak ki mégegyszer, elözöleg is nagyon kevésszámban, ami hirtelen elfogyott a kevésnek szánt üzletben . Második / Mark Thurston- Edgar Cayce, jövendölései a XXI. századra /
Minden bejött eddig az Öregcigány utólsó jóslata ez volt ami ebben az évvégén fog bekövetkezni, hogy a nagy mozgató összeomlik mert nem emberséges és nincs stratégiája. a Cayce joslataiban is benne vannak mindezek, de tovább taglalja a meglátásait ( a ciontársadalom a gonoszságáért Isten leláncolja egy sötét verem legmélyére ezerévig! ! hogy még a hangjukat sem tudják hallatni, ezerévig békehonol az öreg Gaija földanyánkon, az emberek boldogok lesznek !! A cionok 100-évre betervezték a másnépek gyilkolását, az élelmek amit az üzletekben kapunk mind lassan ölö mérgekkel fertözöttek, (pld) SÓ ! amit a gyogyszertárban akartam vásárolni és azt a válaszk kaptam, hogy az utóbbi idöben kaptak egy körlevelet, hogy nem adhassák ki mert az a só az gyógyszer alapanyag, ezelött nem számitott annak. Nehogy elterjedjen a mérgezett só az emberek tudatába. A pénzvilág is rohamosan befog dölni, minden bank ugyjár mint a dominó sor, egy megkezdi és sodorja az egészet a végéig. A cion (szabadkömüves páholy)-mindég túlkapatta magát a telhetettlenségükért II.RAMSZESZ is azért üzte ki öket a népe közül a pusztába, (Egyiptomból), mert nemtudták fékezni kabzsiságukat. Azó ta is folytatják a szenvedélyes gyilkolásukat. Arcodba vigyorog, nyájaskod, de ugyan akkor a hátadba döfi a metcökést, hogy ájultan rogyol össze azonnal, ö meg mintaki jólvégezte dolgát elsomfordál onnan ! 8)
+1 #7 TellWili 2012-01-31 16:58
A válságot a munka és a pénz szétválasztása okozza úgy vélem.
Tartósan nem tartható fenn az az állapot, hogy egy réteg ingyen dolgozik, amíg mások elosztják és elfogyasztják azt, amihez erkölcs szerint semmi joguk nem lenne.
Magunkat úgy védhetjük, ha próbálunk függetlenedni és megszervezni ökonómiai önellátásunkat csekkek és hivatalnokok nélkül,szigorúan csak a család berkein belül.
Akik pedig tovább haladnak az Arisztotelész által is óvott krematisztika útján, azok pedig egyék azt, amit főztek.
#6 Sándor 2012-01-31 10:29
Nálamnál jobban senki nem várja ennek a jelenlegi pénzvilágnak az összeomlását, de legyünk egy kicsit objektívek...
Cui prodest? ( Kinek az érdeke? ) Bizonyára nem a pénzvilágot mozgató és ezáltal hatalmat gyakorlók érdeke. Miért is lenne? A végső cél az egész ( értsd: a teljes földgolyó összes országa a legkisebb szigetet is beleértve ) világ fölötti teljes, globális feltételektől mentes hatalom megszerzése ( lásd: Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei ). Ezekután elmondhatjuk, hogy két út lehetséges, az egyikbe belepusztulunk, a másikba belehalunk, úgy nagyvonalakban. De mivel a nemzetünk küldetése nem a halál, ezért biztosan maradni fog valahol, talán itt, talán a világon máshol egy maroknyi csoport, akik tovább viszik a világról tudható valódi igazságot. Az előző két halálos eset: az első a nyílt ellenkezés, ami egyenlő a forradalommal. Ez nyilván nagyon véres lenne és eleve nem nyerhető meg (pl.:2006.10.23. ). A második verzió, hogy tulajdonképpen tűrjük tovább ezt a helyzetet, ebben az esetben lassan lúgoznak ki bennünket. Folytatódik a magyarság minden területeni irtása: egészségügy, történelem, politika, média, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mi lesz ennek a vége? Hát nem tudom...csak azt, hogy életben kell maradni. Ha meghalnánk, akkor a világnak is vége lenne előbb-utóbb.
#5 rekabea 2011-12-02 20:49
Jaj, csak omlana már végre össze az egész pénzvilág !!
Arra már biztosan felébrednének azok akik még mindig alszanak.
Akkor feltörnének megint az igaz emberi értékek, Isten törvényei.
#4 anikogyorgyi 2011-12-01 18:08
Idézet - viczkó tibor:
Mindenki élvezze ezt a jelenlegi Földi életet,ezt a csodát
ameddig lehet! Emberhez méltó módon!
A jövő bizonytalan és tragikus,senki ne számítson békére
a kocka már el van vetve.


Tibor, ennyire nem lehetsz borúlátó, ha el van vetve a kocka, ha nem !
Ébresztő !
#3 viczkó tibor 2011-11-15 14:10
Mindenki élvezze ezt a jelenlegi Földi életet,ezt a csodát
ameddig lehet! Emberhez méltó módon!
A jövő bizonytalan és tragikus,senki ne számítson békére
a kocka már el van vetve.
+1 #2 Edit 2011-11-12 11:03
A pánik, a depresszió valahogy nem a miénk ebben az esetben. :-)
#1 anikogyorgyi 2011-11-11 06:57
Na igen, ez már várható volt, sokan írták már, hogy be fog következni, utána jön a megtisztulás ...

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások