20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 december 09, péntek

Kérdések a román történészekhez

Szerző: KAZÁR LAJOS

Topi: Apokalipszis jelentése:kinyilatkoztatás, kijelentés, leleplezés. / Igen, elérkezett az a kor, amikor lelepleződik a hazugság. Lehet homokra, hazugságra házat, történelmet építeni, csak az a kérdés, mi történik ha jön az igazság árja?! Ajánlom figyelmetekbe a következő írást!

1. Feltételezve, hogy az oláhok/románok állandó lakosai voltak azon földnek, melyet ma Erdélynek hívnak, s ahonnét a római telepeseket és légiókat Kr. u. 270 körül kivonták, és tekintve, hogy a rómaiakat ott követő népek: a gótok, hunok, gepidák, avarok, bolgárok mind elsöprődtek a népvándorlás sodrában, miközben - a dákó-román elmélet követői szerint - az oláhok/románok "dákó- román" elei ugyanott "barlangokban élve" megmaradtak, jó lenne tudni, pontosan mely barlangokban élték túl észrevétlenül a háborúkkal teli hat évszázadot a magyar honfoglalásig? És hol vannak az idevágó régészeti bizonyítékok: hálófülkék, edénytöredékek és egyéb háztartási eszközök, szemétdombok és más leletek, amelyek tanúsítják a "dákó-román" tömegeknek ilyen barlangokban folytatott állandó életét? (U.i. ilyen leleteket még nem talált senki).

2. Minthogy a dákó-román elmélet követői azt állítják, hogy az oláhok/románok a IV. vagy V. században vették fel a kereszténységet a ma Erdélyként ismert földön, tudni szeretnénk az oláhok/románok "dákó-román" őseinek olyan lehető alko­tásairól, amelyek jól rejtett barlangokban fennmaradhattak volna, például -
- vallásos alkotások az állítólagos megkeresztelkedés előtti időszakból;

- vallásos alkotások a megkeresztelkedés és az oláhoknak/románoknak a Magyar Királyság okmányaiban a 13. század elején először történt említése között. Különösen érdekelnének bennünket feliratok (akár dák, akár latin nyelven az első időszakból és latin vagy új-latin nyelven a másodikból) barlangtemplomok falain, sírköveken vagy egyéb kultikus tárgyakon?

U.i. a római civilizáció ilyen tanújelei nem hiányoznak más területeken, amelyek valaha a rómaiak birtokai voltak.

3. Mi a magyarázat arra, hogy az oláhok/románok nyelvében Erdélynek sem a dákoktól származó neve (ha ilyen egyáltalán volt), sem a tartomány római neve (Provincia Dacia) nem maradt meg? Miért volt szükséges az oláhok/románok őseinek az ómagyar Erdei nevet kölcsönözniük, amit némi hangtorzítással mindmáig Ardeal-nak neveznek?

4. A 19. században élt Alexandra de Cihac román nyelvész elemzése szerint (Dictionnaire étymologique de la langue roumainé) a román nyelv szókincse akkor a következő összetételű volt:


45,7% szláv
31,4% latin
8,4% török
7,0% görög
6,0% magyar
0,6% albán -

és valamelyes ismeretlen eredetű, de dák eredetű egy sem. Hol vannak a dák maradékok?

5. Mivel lehet magyarázni, hogy számos, feltűnően közös vonás van az albán és a román nyelvben? A történettudomány nem tud arról, hogy az albánok elei Erdélyből vándoroltak volna a történelmi Albánia területére, viszont Albánia szomszédsgában már a 10. században nagy terjedelmű oláh (vlach) szállásterületek léteztek. Arumun és Megleni románok ma is élnek ott jelentős számban.

6. Miért volt az oláhok/románok liturgiája (egyházi szertartási nyelve) Erdélyben még a 19. században is szláv (tehát sem latin, sem görög, de még oláh/román sem), és miért volt az oláh/román papság olyan sok tagja évszázadokon át szerb vagy bolgár eredetű?

7. Mi a magyarázat arra, hogy a rómaiak állítólagos leszármazottai között még a papok is nem a latin írást, hanem a cirillt használták még a 19. században is? Ha az oláhok/románok dákó-román ősei a tőlük elvárható latin betűket később cserélték fel a cirillel -amely csere nem történhetett a 9. század közepe előtt (mert korábban cirill írás nem létezett) -, akkor miért történt ez a csere Erdélyben, a Magyar Királyság területén, ahol semmilyen más népcsoport nem használt cirill írást a törökök elől menedéket kérő szerbekés oláhok előtt? Mi értelme lett volna egy ilyen cserének Magyarországon?

8. A Regestrum Varadiense (Váradi regesztrum) nagyváradi püspökségnek isten ítéleteki pere egész Kelet-Magyarországra kiterjedő illetékességi területén 1205 és 1238 között lefolyt perekre vonatkozó hivatalos feljegyzéseit tartalmazza, melyekből kb. 600 helységnevet és kb. 2.500 személynevet gyűjtöttek ki. Egyik lista sem tartalmaz egyetlen olyan nevet sem, mely oláh/román eredetű volna. Mennek a magyarázata?

9. Mi a magyarázata annak, hogy az állítólag dák és római ősöktől származó oláhok/románok -jóllehet a dákoknak voltak megerősített városaik, a rómaiak pedig messze földön híresek voltak nagyszerű városok építéséről - egyetlen város nem létesítettek Erdélyben, sem a magyar honfoglalás előtt, sem azután? Mi több: az oláh/román nyelvben az órás (város) szó az ómagyar waras kölcsönzése?

10.Erdély településtörténete azt mutatja, hogy a 13. század végén 511 falunévből csak 3 volt oláh/román eredetű. Talán csak a 13. században kezdtek az oláhok/románok Erdélybe bevándorolni?

11. Mi az oka annak, hogy Erdélyben egyetlen folyó vagy nagyobb patak neve sem oláh/román eredetű?

DR. KAZÁR LAJOS (Australian National University, Canberra):

Beküldte: Begovits László

Hozzászólás  

+3 #2 Szemtanu 2011-12-19 04:10
Nekem meg volna egy kerdesem a jo olah/valah torteneszekhez:
Tudjuk azt hogy a hunok elolli menedekkent epult meg Velence. Azt is hogy tobbszor is inditottak magyar kiralyaink tamadast Velence ellen. Ezek mind azt sejtetik, hogy a velenceiek nem igen csiphettek a magyarokat.
A lenyeg az, hogy aki jart mar Velenceben, es ott a Doge palotaban, de ha meg nem jart, de tervezi a latogatast akkor okvetlenul nezze meg a Doge palotaban, ott is a hadaszati szobanak a falan levo hatalmas Europa terkep fraskot. Hat amikor ott jartam sok olah turistaknak leesett a pofajuk, majdhogynem ordibaltak hogya terkep hibas. Persze hogy hibas, szerintuk, mert Romania a terkepen lent van bulgaria es albania kozt.
Es hogy a jo olah turistakat az idegen vezeto lecsillapitsa (persze hogy nem sikerult), hideg verrel csak annyitt mondott nekik, hogy a terkep nem hibas, mert amikor a terkep keszult, valamikor az ezredfordulon akkor Romania ott volt ahol a terkep mutatja. Az olahok valamikor 1200 korul kezdtek felkuszni lassan, hogy elkeruljek a balkani haborukat.
Evvel parhuzamosan...valamikor, talan 5 eve, romaniai barlagban talaltak piros feher fonatu zsinorral kicsi bross feleket. Ilyeneket hordanak manapsag romaniaban a gyermekek es a nok Marcius elsejen. Az olahok mindjart ujongani kezdtek, mert hat a leletek tobb ezer evesek. Az ujjongasoknak csak a bulgarok vetyettek vegett, amikor egy olyat nyilatkoztak hogy az olahoknal a marciusi bross (martisor) azota divat amiota ok az o teruletein eltek. Vagyis ott ahol a Dodge palota hadaszati terkepe is mutatja, Bulgaria deli reszen, lent az alban hatarnal. Egyszoval, az ezredfordulon es az utanna levo 300 (1000-1300) evben ok sem voltak kulombek a vandorlo ciganyoknal.
Ades az olah torteneszekhez: A velenceiek sem es a bulgarok sem kedveltek a magyarokat az ezredfordulo tajan, akkor vajon miert hazudnanak a magyarok erdekebe? A valasz: senki sem hazudik, vagy probal felrevezetni senkit, csak az olah torteneszek.
#1 Osvath Laszlo 2011-12-10 14:51
Dr Kaza'r Lajosnak igaza van,
abbol a sok feltett ke'rde'sboel egyetlen egy igen- sem
lehetse'ges
A vla'chok , Ohrid ( Albania) koeruelsza'rmaztak e's mert a Biza'nci birodalomban mindg az ellenfe'l oldala'n alltak , ki lettek uezve.
Eszakra huzodtak, lasan lasan Erde'lyben telepedtek le ahol a hata'rok le'giesek voltak, adot nem fizettek, katonakoetelesek nem voltak,
a magyar urak olcso munka'soknak felvette'k, me'g Moldova'bol is betelepitette'k, ( lass Wass Albert lete kronika'jat , felmenoeinek " munka'ja'r")
is ime szaporodtak,a toebbit tudjuk !!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások