20240418
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 július 13, szombat

Hasznosnak érzi a rendőri zaklatást Fehér István

Szerző: hirek.sk

RÉVKOMÁROM. A harmadik magyar-szlovák miniszterelnöki megbeszélés sem hozott eredményt a kettős állampolgárok ügyében. Az egyik érintett, Fehér István tanár beszélt helyzetéről a Kossuth Rádiónak.

feheristvan1A közelmúltban vette át a Magyar Nemzet Lelkiismerete-díjat Fehér István révkomáromi gimnáziumi tanár, aki elsősorban arról ismert, hogy egyike azoknak, akiket megfosztottak szlovák állampolgárságuktól. A pedagógus a Trianon 93. évfordulója alkalmából június 1-jén átvett elismerésről a Határok nélkül pénteki adásában azt mondta: nagyon jó érzéssel vette át a díjat, mert olyanoktól kapta, a XII. kerületi Hegyvidéki Trianon Társaságtól, akik épp úgy gondolkoznak, mint ő.

A tanár a Határok nélkül pénteki adásában arról is mesélt, hogy miután a szlovák hatóságoknak bejelentette, felvette a magyar állampolgárságot, a rendőrök még a diákjai előtt, tanórán is zaklatták. Fehér István szerint azonban ez még lehet, hogy jó is, mert a gyerekek legalább látták, hogy a normális dolgokat fel kell vállalni az életben. „Nem szabad sunnyogni, sunnyogtunk eleget a kommunista életben – vége van" – fogalmazott a révkomáromi gimnázium pedagógusa a Kossuth Rádió műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy a Felvidéken nagyon kevesen, körülbelül 1600-an vették fel a magyar állampolgárságot, Fehér István azt mondta, szomorú történet, hogy a felvidéki magyarok többségére a „mindegy az, úgysem lehet ezzel már semmit sem kezdeni" attitűdje jellemző. A tanár szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök és kormánya épp ezt akarta elérni az ellentörvénnyel, „sejtették, hogy a magyar megint behúzza fülét-farkát". "Meddig még, hiszen a magyarok annyira fogynak Felvidéken, hogy az már nem normális!" – fogalmazott Fehér István. Hozzátette: a szlovák állam lényegében úgysem tud semmit tenni a kettős állampolgáraival.

A pedagógus szerint „ennek a buta helyzetnek egyetlen gyógyszere van", ha a felvidéki magyarok tömegével felveszik és bejelentik magyar állampolgárságukat.


 Forrás: http://nemzeti.net/l.php?u=1205356

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások