20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 október 06, kedd

Olasz oknyomozó tv műsora a “színes forradalmakról”

Szerző: Szabó Klára

Újra és újra köszönetet kell, hogy mondjak a fáradhatatlan honfitársunknak Szabó Klárának aki szabadidejét is feláldozva magyarra fordítsa és fordította ezt a figyelemre méltó olasz riportot is. Ha végig olvassuk "kérdésekre felelek" elmondottakat pl. a "színes forradalmakról" és annak mozgató-rugóiról, kik és hogyan honnan tervezik és irányítják az ILYEN eseményeket (is), akkor értitek majd meg, hogy ennek az alattomos taktikai húzásoknak az ismeretére is mekkora szükségünk van, még ha olasz ok-nyomozótól tudjuk is mind ezt meg Klára honfitársunk fordítása által. Erre is és hasonló tapasztalatokra nagy szükségünk van itt nekünk is a Magyar Megmaradásért való küzdelmünkben azért, hogy minél jobban fel legyünk készülve az ilyen vagy hasonló alattomos támadásokra. (>Zoli<)

Riport a "színes forradalmakról"

Riporter (R):

Fracassi újságíró (FF): 

Fehéroroszországról és egyebekről (geopolitika) beszélünk Fracassi újságíróval.

Biztos tudja, hogy a mi televíziónk logója egy teleobjektív, amivel szeretjük azokat a híreket is leközölni, amelyek nem kerülnek adásba a hivatalos (mainstream) médiába. És ebbe tartozik most Fehéroroszország. De nemcsak a legutóbbi eseményekre, hanem kitágítva geopolitikailag is és megérteni, mi történik és az un. "színes forradalmak" mit jelentenek. A kérdés, hogy léteznek - vannak olyan folyamatok, politikusok, akár katonák, propagandák, amelyek eme forradalmakhoz folyamodnak? Miért kérdem? Mert Fehéroroszországban pont ez lenne a cél, egy ilyen forradalom létrehozása, vagyis Lukasenkó rendszere ellen menni, követve egy folyamatot.

Összefoglalnám mi történt eddig.

Augusztus 9-én választások vannak Fehéroroszországban, az eddigi elnököt Lukasenkót újból megválasztják, 80,1%-kos többséggel, ellenfele Svetlana Tikanovszkaja 10%-t kap. És ekkor kezdődnek a tiltakozások. Az ellenzék szerint a választást elcsalták, nem volt szabályos, sőt az ellenzék győzött. És Fehéroroszország elnöke Svetlana Tikanovszkaja lenne. Sok demonstráció volt, amelyek még ma is folynak, minden héten van Minszkben és más városokban tüntetések.

El kell ismerni hogy nem az első eset, hogy Lukasenko elnök ellen tiltakoznak, emlékszem a múltban is voltak tiltakozások a választásokat illetőleg, az ellenzék többször tiltakozott Lukasenko ellen. De eme tiltakozásokkal ellentétben most az ellenzéknek erős külföldi támogatottsága is van. Németországból Franciaországból és nem utolsóként az USA-ból..

Azért is foglaltam össze az egészet, mert a tiltakozások folytatódnak. A kérdés, hogy Önnek mi a véleménye, merre vezet az ellenzék és Lukasenko elnök utja?

Franco Fracassi (FF):

Mielőtt válaszolok egy kis bevezetést mondanék. Én kb. 10 évvel ezelőtt a velem dolgozó újságírókkal együtt egy -a világra kiterjedő- 3 éves nyomozást folytattunk le, ahol rengeteg helyre eljutottunk, hogy értelmet találjunk a 2000-től lefolyt forradalmaknak, a köztük lévő kapcsolatokra. Mert rengeteg dolog volt hasonló ezekben a forradalmakban. Amikor láttam a minszki eseményeket, akkor gyakorlatilag mint egy lámpa fénye világossá tette azt, amit tanulmányoztam és ez volt a n-edik "színes" forradalom. Nagyon sok összetevő utal erre. Mielőtt belemélyedtem volna, hogy mi történik már értettem, hogy a dolgok nem úgy állnak, ahogy látjuk.

Nem ez az első eset, hogy Lukasenkót ki akarják nyírni a "színes " forradalommal, ez a második alkalom. 2010 ben ugyanilyen demonstrációk voltak, amiket ugyanazon erők támogattak külföldről. Akkor a demonstrációkat vérbe fojtották és ennyi volt. Ez alkalommal nem tudni, hogy fog végződni,

A probléma az, hogy amikor kitörnek ezek a forradalmak, akkor nagyon ritkán fejeződnek be jól, függetlenül az eredménytől, mert aki ezeket szervezi, aki emögött áll, aki a rendszerváltást akarja létrehozni, annak semmi érdeke nincs abban,hogy az annak a népnek jó legyen. Egyáltalán nem érdekli. Az emberek önként és együttérzésből mennek ki az utcára, persze mert nem tetszik nekik a rendszer vagy mert korrupt és diktatórikus, de a forradalom befejezésekor maguk a forradalmisták lesznek kihasználva és tartok tőle, hogy ugyan ez fog történni Fehéroroszországban is. Később elmagyarázom ennek a mechanizmusát is.

R: Igen, értem amit mond, hogy olyan forradalmak, amik nem jól végződnek, még ha megérthető okokból is robbannak ki, majd beleavatkoznak más szereplők..

FF: Ennél komplikáltabb, mert az elején spontán, a nyomozásunkban amiből film is készült "A forradalmak gyára" címmel és a különböző díjak közül, amiket kaptunk, megkaptuk a legjobb Eurázsiai dokumentumfilm díjat is, amit pont Minszkben adtak át. Számomra érdekes volt ez, Minszkbe menni és ott átvenni a díjat.

A nyomozásunk során jöttünk rá, hogy van egy központ, amely szó szerint szervezi a jobb oldalon a forradalmistákat, ezek a forradalmisták nem improvizálva mennek ki a térre, hogy "na gyerünk ki a térre,mert a dolgok rosszul mennek!,"hanem ezeket a forradalmakat sokkal hamarabb szervezik meg. Van egy NGO, (civil szervezet) aminek CANVAS a neve és amelynek a székhelye Belgrádban van. Szerbek vezetik, szerbek, akik az első színes forradalmat szervezték, amely Milosevic hatalmát döntötte meg 2000-ben.

Mi elmentünk a CANVAS-hoz, akik önmagukat reklámozzák, még dicsekednek is azzal, amit csinálnak. Ez az ő mesterségük, hogy forradalmakat szerveznek és a tantermeikben a forradalmi hallgatóknak meséltek a különböző forradalmakról, ők valóban nekik tanítják a forradalmak létrehozását. Mutattak nekünk egy listát, azon országok listája, ahol forradalmak lettek volna. Évekkel hamarabb szervezik a forradalmakat. Egy megdöbbentő, hosszú lista volt nagyon sok ország nevével. És az azóta létrejött összes demonstráció és rendszerváltás, az mind szerepelt azon a listán. Nincs egy sem, ami nem lenne ott azon a listán, beleértve Fehéroroszországot is.

Az egész szervezetnek a feje Washingtonban van, szó szerint Washingtonban és kb. 35 évvel ezelőtt Ronald Reagen által lett kitervelve. Az oka észszerű. Ő akkor publikusan kijelentette. hogy "elegünk van abból, hogy a világ rosszaiként könyvelnek el, hogy mi rendszereket döntünk meg, hogy a CIA az egy gonosz, mostantól fogva mi leszünk a jók, mert mi leszünk a demokrácia exportálói."

És létrehozták e célból a Quango szervezetet (quasi autonomus nongovernal organizations). Ez a szervezet irdatlan mennyiségű pénzt kap, évente milliárdnyi dollárt, amit az amerikai kongresszus utal nekik, tehát az amerikai politika hivatalos szervéről van szó. Ezek a pénzek arra kellenek, hogy fentartsanak több ezernyi NGO-t, újságot és egyebeket a világon, valamennyi a létrehozandó forradalmak szolgálatában állva.

Van egy másik szervezet is a NED, (National Endowment for democracy) amelyben benne van a demokraták és a republikánusok alapítványai vagyis egy teljesen bipartisan szervezet=mindkét politikai oldal egyetért vele. És ez a szervezet az amerikai Külügyminisztériummal együtt dönt a célokról, hogy mit kell tenni.Tehát elhatározzák mit kell tenni, a másik oldalról érkezik a pénz és ennek közepén található ez a belgrádi Canvas, amelynek a feladata, hogy átvegye a gyakorlatba azt, amit amott eldöntöttek. Általában a forradalmárokat kiválasztják, a legtöbb esetben diákokat, mert a diákok természete rebellis, műveltebbek az átlagnál, pénzre van szükségük, jobban elfogadja őket a közvélemény és ők jobban meg tudják mozgatni a fiatalokat, hogy kimenjenek a térre.

Tehát kiválasztják ezeket a diákokat, és szó szerint betanitják őket a tanfolyamokon, sokszor katonai képzésben is, tehát szó szerint felkészítik őket egy forradalom kirobbantására. Ezen forradalmak egyike a venezuelai, ahol négyszer próbálták meg kicsinálni Chavezt majd Madurot és ugyanazon a módon működött az is.

R.: A négyszer nem sikerült venezuelai forradalom..., de ők tanítják be a forradalom vezetőjét is, itt van nekünk a fehérorosz forradalmár Tikanovszkaja, aki most zarándoklatot folytat Európában és a világban, konferenciákat és szemináriumokat tart, amelyeken be kell mutatnia az új Fehéroroszország ideáját. A forradalom vezetőjének a kiképzésében is követik azt a folyamatot, amit Ön említ?

FF: Alapvető a forradalmi vezető megalkotása. Ez a globalizáció tipikus McDonalds kliséje átvíve a forradalom vezetőjének a megalkotásába.

A vezetők mind hasonlítanak egymáshoz, a színdarab felvonásainak egyik része a választás elvesztése, majd részükről elcsaltnak nevezése az egyik klisé, ami Iránban is megtörtént, ahol már előkészítették.... mi ahol jártunk, az amerikai miniszteri hivataltól kezdve a NED-en át a Quangonál, a Canvasnál, az ott levő forradalmárok és az ott tevékenykedő emberek mind elmondták mit csinálnak, honnan jön a pénz.

Amikor az iráni forradalom volt, elmesélték és megmutatták az előre elkészített Twitter és Facebook bejegyzéseket, amik napok óta készen voltak az elvesztett választások megismétlésének a követelésére. Ők tudták, hogy elvesztik a választásokat, sőt baj lett volna ha megnyerik, alapvetően fontos volt, hogy elveszítsék azokat a választásokat, mert az adta meg a lehetőséget a forradalom kirobbantására. Már minden készen volt, amikor a választási csalási folyamatot ők kimondták, 2 percre rá az iráni és nemcsak iráni közösségi médiákon megjelent a forradalom. És ugyanez történt Venezuelában és már országokban is. És Fehéroroszország a sokadik ilyen ország.

R: Igen, tegyük hozzá, hogy Tichanovszkaja az ellenzék vezetője s aki magának akarja az elnökséget, megtestesíti a modellt, azontúl, hogy nő, s mint ilyen nemcsak a fehérorosz, de a világ nőit is képviseli, a férje egy bebörtönzött blogger, akinek a fehérorosz igazságszolgáltatással volt gondja, és az így megalkotott személy nagyon tetszik a nyugatiaknak. A bloggerek ma nagyon követett emberek, őt letartóztatják s ezzel az az üzenet, hogy a szabad véleménynyilvánítást korlátozzák. Ő is egy megalkotott személy.

FF: Pontosan, de 3 nőről van szó, van még kettő és mindegyikőjüknek van férje, akik részt vesznek a forradalmi propagandában. Azt hozzáteszem, hogy szerintem a forradalom nem egy elhibázott dolog. Valószínűleg ha Fehéroroszországban lennék, akkor én is a téren lennék, mert Lukasenkó nem éppen egy csodálatos személy, mint elnök. Ami a baj, hogy demokratikusnak tűnő folyamat - pedig egyáltalán nem az - hanem egy kisebbség, amely a többségre akarja rákényszeríteni a rendszerváltást. Ahogy Ukrajnában is.

Apropó Ukrajna, az 2014-es hatalom átvétel vagy puccs és a fehérorosz események között nagyon erős kötelék van, mert a fehérorosz forradalom mögött - ha az ember kicsit keresgél - felfedeztem, hogy egy Nexta nevű lengyel társaság van, tehát Lengyelország a bázisa a fehérorosz forradalomnak, amely az USA legkeletibb előretolt bástyája. Ez a Nexta gyártja a fehérorosz közösségi médiákban megjelenő üzeneteket, ez a társaság csinálja a forradalom jelszavait, és gyakran ez írja a forradalmi felszólalók beszédeit. Ez a Nexta nagyon különleges. A finanszírozását a USAid adja, ez a mi (olasz) nemzetközi együttműködési társaságunk lehetne, de valójában - és ez már nagyon sok kutatásunk esetében kiderült és maga a társaság meginterjúvolt dolgozói is mondták, hogy - ez a CIA egy "kedves" leánycége azért, hogy a CIA és az USA Külügyminisztériuma ne legyen közvetlenül a rivaldafényben. 

A USAid két társa közül az egyik egy bizonyos Prokaszijevics, aki személyesen dolgozott a USAid-nek, és mint újságíró a Szabad Európa rádiónak is dolgozott, ami pedig hivatalosan is a CIA rádiója a világban. Ezenkívül ez a személy egyik vezetője volt annak, ami Ukrajnában a Majdanon történt. Abban a neonáci puccsban. Ő annak a lázadásnak volt az egyik vezetője.

Tehát van egy vonalvezetés a dolgok menetében. Fehéroroszországban másképp van a helyzet. Viszont a folyamatos, ismételt demonstrációk, ahogy az Ukrajnában is történt, s ha ez sokáig így folytatódik, akkor felmerül a gyanú, hogy ugyanazt a mechanizmust akarják végrehajtani, és a fegyverekhez nyúlni, mint Ukrajnában.

R: Ne feledjük Ukrajnában, hogy Viktoria Nuland, aki az USA eurázsiai külügyminisztere volt és aki őszintén elmondta, hogy az USA 5 milliárd dollárt költött az ukrajnai rendszerváltásra. Ezt csak azért említem, hogy látható legyen mennyire fontosak az USA-nak a keleti országok.

R.: Ukrajnát illetőleg. Maga szerint az a tény, hogy Ukrajnában minden elég gyorsan történt, míg Fehéroroszországban lassabban mennek most a dolgok, reméljük, hogy nem lesz belőle Ukrajnához hasonló fegyveres ütközet. Ez a lassúság visszavezethető arra, hogy két különböző amerikai kormány alatt történnek az események? Akkor Obama volt, most Trump és emiatt a külpolitika más lenne a keleti országok tekintetében?

FF: Biztosan. Nézve az ukrajnai eseményeket, amik novemberben kezdődtek és februárban eszkalálódott, tehát némi időre szükség van. De az ukrán forradalmi gépezet mögött Joe Biden volt. Ő többször volt személyesen is Kijevben és Biden fiárol amiket Trump mond - ugye Trump több sületlenséget is mond -, de a fiúról, azok mind igazak. Korrupciós skandallumok, a gáz-társasági problémák. Biden személyesen repült Ogyesszába a szakszervezeti székházi gyilkosságok előtti napon és beszélt a lázadók vezérével, akik akkor a kormány szerepét töltötték ott be . Ez volt a 2. legnagyobb mészárlás a II.Világháború óta. Az első volt Srebrenica. Több, mint 300 ember halt meg szörnyű körülmények között. Megkínozták, megerőszakolták őket és a végén élve elégtek.

Tehát Biden egy nappal előtte találkozott azokkal, akik ezt a szörnyű gyilkosságot megszervezték.

A kérdés, hogy mennyire volt köze Bidennek ahhoz a mészárláshoz?

Ma Biden nem elnök, mégcsak nem is elnökhelyettes. Trump - én nem kedvelem, -,de a stílusa határozottan más, mint volt Obamáé vagy Hillary Clintoné vagy Bidené.

Amit nem értek, nincsenek bizonyítékaim, hogy miért most történnek ezek az események Fehéroroszországban, mikor ez egy elég régi dolog? Az egyik ok lehet, hogy Biden tudja, hogy megnyeri a választásokat vagy legalábbis reméli és ezért az amerikai kormányban egy belső csoport a győzelem reményében beindult illetve erejük lett az amerikai hatalomban. Vagy Trump próbál e csoport felé nyitni, hogy támogassák őt. Nem tudom melyik a kettő közül.

De az biztos, hogy egy csoport újra beindult, amely egy időre elcsendesedett. Függetlenül Venezuelától illetve Hongkongtól, amelyek nagyon sok idővel előbb lettek megtervezve. Hongkong meg Trump játékszabályai szerint viselkedett, ahogy Kína ellen ment gazdaságilag és ideológiailag. Venezuela sokkal régebben lett eltervezve és régebben kezdődött és Trump inkább elszenvedte, mint irányította. De Fehéroroszország a NED és a Quango legkiemelkedőbb példája, rezsimváltás, de nem is az USA külpolitikájának érdekében, hanem a gazdasági hatalmi rendszer érdekében. Ez sokkal inkább gazdasági,mint politikai érdek.

R: Ez utóbbi gazdasági hatalmat illetően egy kis zárójel: 1998-as British Medical Journalban találtam egy tanulmányt, tehát nem Putyin újságjaiból, hanem egy ismert orvosi szaklapból: gazdasági váltás, szervezett bűnözés, és halálozás Oroszországban, regionális tanulmány.

Orvostanhallgatók, professzorok írták. A tanulmány célja, megérteni a keleti országokban - Oroszországban- történő gazdasági változások hatását és az életkor csökkenés közti összefüggéseket. 1994-98. között. Valóban 1994-ben az oroszok várható életkora 64 évre csökkent, mig 1988-ban 70 év volt. Azt kérdik, hogy van-e összefüggés a gazdasági átalakulás és az orvosi demográfiai változásban. És igen van, írják, az orosz életkor csökkenést nem lehet a 90-es évek elszegényedésének a rovására írni, hanem az átmeneti időszak, a kapitalista rendszer kialakítása hozta magával.

FF: Amikor a Szovjetunió megszűnt és Gorbacsovnak le kellett mondania, és a szovjet zászlót le kellett engednie, Oroszországban (ugye ez maradt a SZU-ból) a színes forradalmakhoz hasonló eset történt, egy elő-színes forradalom és a hatalomba Jelcin került. Könyvet is írtam róla és mások is bizonyították, mint az ügyészség feljelentései és nyomozásai is, hogy Jelcin Clinton embere volt.

Őt Clinton tette oda. Ennek bizonyítása az is, hogy az 1996-os választásoknál Jelcin választási kampányát titokban az a három guru csinálta, akik Clintonét is. Clinton elküldte az embereit, hogy Jelcin győzzön.

R: És ama választásokon is gyanú merült fel...

FF: Igen. Mert az utolsó pillanatban dőlt el, mert nem térhetett vissza a kommunista párt.

Jelcin 2 hónap alatt a 4%-ról 52%-ra érkezett fel, ugyan nem érteni hogyan, A köszönet a Clinton által küldött 3 gurunak jár.

Abban a 4 évben, amelyre a tanulmány utal, Jelcin kinevezett egy - szerintem őrült - miniszterelnököt, egy bizonyos Gajdart. Ez a Gajdar Friedman tanítványa volt a Chicagói gazdasági iskolában. Tehát Milton Friedman tanítványa volt. Ő a neoliberalizmus legextrémebb formáját vezette be. Oroszország egy társadalmi kísérleti telep lett. Gajdar mikor miniszterelnök lett, leírta a következő évekre szóló terveit. Egy abszurd, valóban abszurd terv volt, ahol negatív értelemben az extrém kapitalizmust vezeti be és ezzel egy olyan társadalmi változás következik be, hogy ő maga írta le, hogy azt amit csinálnak, az sok halált és rombolást hoz és egy ponton a nép fellázad. De " tudnunk kell, hogy a demonstrációk fegyveres konfliktust idézhetnek elő. Ha 500 000-nél kevesebb halott lesz az utcákon, mert mi a hadsereget küldjük ki, akkor sikerült a tervünk és kevés károkozással változtattuk meg Oroszországot." Tehát ez ennek az embernek az őrülete és Jelcin tette meg miniszterelnöknek, aki meg Clinton embere volt. Tehát valóban létrehozta a tanulmányban mutatott adatokat.

R: 1988-hoz képest csökkent az várható életkor 1994-ben.

Ez egy másik gondolatot is hoz eme gazdasági rendszert illetőleg, olvasva több cikket is, Lukasenkó ellenzéke mondja, hogy a céljuk a minél nagyobb liberalizálás. Az jutott eszembe, hogy Fehéroroszországban csak nem ez a cél, ami történt Oroszországban?

FF: A cél teljességgel ez.

Vegyük két színes forradalom példáját.: Egyiptom és Tunézia. Benali és Mubarak is mindketten nagyon hűek voltak Washingtonhoz. Az USA emberei voltak. Nem volt értelme megölni őket.

De akkor miért ölték meg őket? Mert akik jártak a 2000-es évek elején ezekben az országokban, az láthatta, hogy a multinacionális cégek gazdasági rendszere és az USA kultúrája egyáltalán nem gyökerezett ott meg. Ha Michael Jacksonról vagy a Beatlesről vagy Steven Spielbrgről beszéltél, akkor az emberek csak néztek rád.

A híres lágy amerikai erő (soft power) amire minket (olaszokat) is köteleztek a Marshall-tervvel a háború után és ami egyfajta kultúrát is ránk erőltetett, az abban a két országban teljességgel hiányzott. A forradalmak nem a rendszerhez hű embert akarnak, aki hű Washingtonhoz, ami szintén fontos, hanem meg akarják változtatni a társadalmakat. Az amerikaiak "jó" emberek, akik a demokráciát hozzák, és azzal együtt a soft-powert, az amerikai kultúrát, ami automatikusan hozza magával a tipikus amerikai fogyasztói társadalmat (amazon, McDonalds, Coca Cola,stb.).

Egyiptomban még Mubarak lemondása előtt, amikor az emberek még az utcákon voltak, az első hirtelen megjelent reklám a Coca Cola volt a tévében. Egyiptomban a Coca Colát nem itták, ott Pepsi volt ismert. A reklámban látni Kairót teljesen ködösen, isszák a Coca Colát majd hirtelen megjelenik a Nap és egy felirat, hogy "érkezik a demokrácia".

Na, ezek a színes forradalmak a Coca Cola forradalmai. Ez a lényeg.

R: Párhuzamot állitva, lakonikusan mondva az amerikaiak alaposan tanulmányozták Gramsci-t, aki után szabadon: értik a kultúra fontosságát.

Valóban, ahogy Ön is mondja, ezek a forradalmak inkább valódi kulturális forradalmak, mint fegyveres vagy katonai vagy politika forradalmak ,legalábbis első körben.

FF: Az USA-ban a színes forradalmak modellje a 80-as években Reagen által rájuk erőltetett neoliberizmusnak a gyümölcse. A neoliberalizmus nagy része nem gazdasági, hanem társadalmi metódus, kommunikációs metódus, és a kultúra a legfontosabb szempontja. Amikor a neoliberalizmus a világ többi részére is rá lett erőltetve, Olaszországban is és máshol is, - mint egyetlen gondolat, mint egy vallás -, a legelső dolog amit tett, hogy birtokba vette az egyetemeket.

Ha ma elmegyünk meginterjúvolni a Bocconi (olasz drága privát gazdasági egyetem) vagy a milánói állami egyetem professzorait, a legtöbbjük kifejezetten tipikus neoliberális véleményt mond. És a diákoknak tipikusan neoliberális ideológiája lesz. Az egyetem neveli az új nemzedéket, mert azt tudják, hogy a legjobb módszer úgy ráerőltetni valamit a társadalomra, hogy nem erőltetik rá, hanem a társadalom kérje azt. "Én nem hozok neked semmit, te vagy, aki kéri. Te azért kéred tőlem, mert én átalakítottalak téged azzá, amivé én akartalak."

És ez az ami most történik,

R: Szerintem ezeket a forradalmakat és a neoliberális rendszereket helyezhetjük egy magasabb szintre. Megértették, hogy nem kell a gumibot, hogy ellenőrizzék a népeket, hanem elég a kultúra, a sajtó általi manipulálás, a propaganda, ezek mind hatásosabbak, mint a gumibot, amit még pár rendszerben használnak, amit a régi típusú elnyomásnak is nevezhetünk. Itt viszont ők egy sokkal kifinomultabb, fondorlatosabb elnyomást hajtottak végre, ami remekül működik, mert az ember automatikusan - gyakran önhibáján kívül - a manipuláció része lesz.

FF: Ami a gumibotot illeti, Fehéroroszországban nincsenek összecsapások. Amikor ezek a forradalmak zajlanak, akkor az összes forradalmárnak illetve a forradalmat vezetőknek és az embereknek szét van osztva egy kézikönyv, amely rengeteg nyelvre van lefordítva. Ebben a kézikönyvben van leírva mit kell csinálni. Ez mind ott volt Iránban, Venezuelában, Egyiptomban, Mongóliában, ez a kézikönyv mindig ott van. Benne rajzok-képek vannak. Az egyik fontos lépés a rendőrség és a nép közti viszony, s a könyvben bemutatott, hogy az első sorba lehetőleg a gyerekek, nők és családok legyenek, akik egymás kezét fogják vagyis szép legyen és mutasson jóságot. Majd a kézikönyvben láthatók a képek, ahol nők egy virágot tesznek a rendőrök puska csövébe vagy a könnygáz lövő puska csövekbe. Fehéroroszországban ezeket láttuk és ezért mondom, hogy egy klissé alapján történik minden. Minden amit látunk a fehérorosz forradalomban az mind egy klisé alapján van.

R,: Összegezve, pedig még órákat lehetne beszélni, mert az egyik téma hozza a másikat, hogy lehet itt válaszolni? Mert ez a mechanizmus vagy folyamat a rendszer részéről elindít egy reakciót, s ezt gyakran látni, hogy az lehet egy erőszak, vagy nem tudják, hogyan viselkedjenek. Hogy lehet ezt ellensúlyozni? Egy másik kultúrával, egy kulturális harccal? Hogy tudja pl. Lukasenko azt az ideát adni, hogy ő nem az a szörny, mint amit a másik oldal fest róla?

FF: Kifejezetten kulturális kérdés ez, de nem Lukasenkónak kell ezt ellensúlyozni, mert ha Lukasenkó mond valamit az hiba, mert ő a szörny.

Ami Fehéroroszországban történik, az az, hogy az üzenetet nem ott az országban hallani, nem a fehéroroszok hallják, hanem a világ, A tüntetők táblái nem oroszul vanna írva, (ott beszélik az oroszt), hanem angolul.

Nem tudom ön mennyi tüntetésen vett részt, én sokban részt vettem Olaszországban, de soha nem láttam egy táblát sem angol felirattal. Nincs értelme Olaszországban angol felirattal megjelenni egy tüntetésen.

Világos, hogy most angolul vannak a táblák, mert ezzel a világnak küldik az üzenetet. A csatát nem Fehéroroszországban vívják, hanem a csatát a világ többi részén vívják. Olyan "pártoktól független, altruista, jó" emberek kellenek, akik elősegítik ennek a csatának a megvívását.. Ahogy ezeket a "forradalomgyár" kreálja , úgy kell megkreálni azokat, akik ennek ellenállnak.. Ez egy alattomos metódus. Viszont az egyetlen módja annak, hogy felszínre legyen hozva, mik ezek a forradalmak-rendszerek, hogyan működnek, a királyt meztelenre kell vetkőztetni. Ha sikerül, akkor nem lehet elhitetni a világgal ezeket a forradalmakat, mert az emberek rögtön átlátják, hogy ez egy trükk. Mint az illuzionisták, ez az egész egy egyszerű illúzió. Mint egy varázslat, amikor egy varázsló megjelenik a színpadon, valaki a nézők közül vagy valaki a műsor előtt már leleplezte a trükköt, akkor az emberek elkezdik kinevetni. Nem követik többet a varázslót. És ez a lényeg! De ez nem lehet a varázsló ellensége, mert azt nem fogadják el az emberek.

R: Igen Lukasenkó ellenfelei nem élnek otthon, külföldön vannak száműzetésben, mert ez a világot jobban meghatja. Szegények elüldözve, mert muszáj neki elmenekülni, ami azt a képzetet adja, hogy abból a rendszerből el kell menekülni, másrészt pedig ez a világban hatásosabb, nemzetközi visszhangot kelt. Ezeket az embereket meghivják konferenciákra, a kormányok is, most olvastam, hogy az EU meg akarja hívni Tichanovszkáját, hogy a demokráciáról beszéljen.

FF: Mint az a furcsa venezuelai elnök. Olaszországban letartóztatták volna, ha önhatalmúlag kikiáltja magát elnöknek. Ezt az embert hirtelen elkezdték körbehordozni a világban, mint egy Madonnát, mondván, hogy nézzétek mennyire gonosz Maduro ( az akkori elnök). Guajdo a tipikus példája annak a forradalmárnak, akit szó-szerint megalkottak. Ez az ember 20 éve nem él Venezuelában, mert őt akkor emelték ki ,amikor az egyetemre kezdett járni. Abban az időben a NED kiemelte őt, összes mesterképzéseit Belgrádban végezte el, majd a második szintet Mexikóvárosban és ekkora lett kész a tökéletesen megformált forradalmi klón, akinek át kellett vennie a hatalmat egy olyan országban, mint Venezuela, ahol pedig totálisan ismeretlen volt. Bevitték oda, erről megvannak a CIA vagyis az Amerikai Külügyminisztérium dokumentumjai, amik bizonyítják, ahogy a CIA ráerőltette a venezuelai ellenzékre, hogy őt jelöljék az elnökségre. Ki ez, kérdezték, de őt kellett jelölniük és nemcsak jelölniük kellett, de meg is kellett nyernie a parlamenti elnök választást. És senki nem értette, hogy miért. Azért, mert ő volt a kiválasztott ember és ez az alapvető lényeg.

Ez az ami más formában, de szintén történik most Fehéroroszországban.

R.: Legközelebb meghívjuk Önt, hogy beszéljen erről a mechanizmusról és ez van-e Európában is, mert hasonló történéseket látok Olaszországban is.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=d4W0oSyvcOo
Fordította: Szabó Klára
Kiemelések a Magyar Megmaradásért szerkesztőtől

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások