20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 október 18, kedd

A Szent Korona, mint a Habsburgok koronája?

Szerző: Plósz Sándor

Történelemből és a szavak értelméből, aminek ismerete a normális nemzeti diplomáciában nagyon fontos lenne, ha lenne. A magyar Szent Korona soha nem volt a Habsburgok "birtokában", legfeljebb amikor néha napján ellopták. Mátyás fizetett is érte. Azután amikor egy kicsit átbuherálták a Boldogasszony képét, Dukászra.


A magyar Szent Koronával néhány Habsburgot, mint magyar királyt, megkoronáztak, ez nyilvánvaló. De a magyar szokásjog szerint ez a "birtoklás" tartott a koronázás időtartamában, normális esetnem. És ez az esemény, Magyarországon történt minden esetben. 

Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a magyar Szent Koronát ábrázolja.
Az érme a "Habsburgok koronái" című sorozat egyik darabjaként jelent meg - csakhogy a magyar Szent Korona soha nem képezte az uralkodóház tulajdonát.

Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a magyar Szent Koronát ábrázolja. A 16 grammos, nagy tisztaságú aranyból készült érme november 10-én került forgalomba Ausztria bankjaiban, érmeboltjaiban, üzleteiben, 615 eurós ajánlott áron. A Szent Koronás osztrák érmét hightech dombornyomással készítették, 30 ezer példányban maximálva kiadását.

A sorozat, amely a "Habsburgok koronái" néven kerül forgalomba - a Osztrák Pénzverde tervei szerint - öt darabból áll majd. Az első darabot 2008-ban adták ki, a Német-római Birodalom uralkodóinak koronáját, a 2009-ben kiadott érme az osztrák főhercegi fejdíszt ábrázolja. A továbbiakban cseh Szent Vencel-koronát, illetve az osztrák császári koronát kívánják kiadni.

Az érem egyik oldalán Szent Korona, másik felén pedig egy koronázási jelenet látható: 1741. június 25-én Pozsonyban koronázták meg Mária Teréziát, aki Szent István palástját és a Szent Koronát viselve, lóháton, karddal látható. A háttérben a pozsonyi vár és a koronázási templom szerepel.

Osztrák sógoraink igen komoly tévedésben leledzenek, ha a magyar Szent Koronát saját császáraik uralkodói fejékei közé sorolják. A Szent Korona ugyanis soha nem volt pusztán koronázási eszköz. Az ország testét és integritását megtestesítő önálló jogi személyiségként nem képezhette egyik, vagy másik királyi ház tulajdonát. Pusztán egyetlen uralkodónk kezelte így, II. József (1780-1790), aki meg sem koronáztatta magát (így bizonyos tekintetben illegitim módon kormányzott), és a Szent Koronát a bécsi császári kincstárba szállította. A lépés  országos felháborodást keltett, s a "kalapos király" halála után a korona-ékszereket diadalmenetben hozták vissza Magyarországra.


-
From: Plósz Sándor [mailto:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.]
Sent: Wednesday, September 21, 2011 9:16 AM
To: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.'
Subject: Közérdekű felszólalás
Importance: High


Tisztelt Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Hölgyem/Uram!


Avval a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a T. Külügy milyen lépéseket tett az osztrák történelem és jelképhamisitás ellen.
Tisztelettel felhivom a figyelmüket a kötelességükre!

Konkrét válaszukat az előirt időn belül elvárom!


Tisztelettel
              Plósz Sándor
              magyar állampolgár


----- Original Message -----
From: Hagymási Tünde Dr.
To: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.'
Sent: Wednesday, October 12, 2011 2:49 PM
Subject: KÜM válasz - 100 eurós aranyérme

Plósz Sándor úr
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Tisztelt Plósz úr!

Hivatkozva „A Szent Korona, mint a Habsburgok koronája” témájában írt megkeresésére az Osztrák Pénzverde által kibocsátott a Szent Koronát ábrázoló száz euró névértékű aranyérme kapcsán az alábbi tényeket és információkat ajánljuk szíves figyelmébe:
Az Ön által hivatkozott pénzérmét az Osztrák Pénzverde öt érméből álló sorozata harmadik darabjaként bocsátotta ki 2010-ben. Az aranyérmét nyilvánosan a magyar Országgyűlés épületében - a Szent Korona őrzési helyén - mutatták be először 2010. november 2-án, november 9-én pedig a bécsi magyar nagykövetség épületében. Ez utóbbinak az apropója az volt, hogy az érme hátoldalán Mária Terézia királynő látható, aki a ma nagykövetségként funkcionáló épület, az egykori Magyar Udvari Kancellária belső kialakítását jelentős mértékben finanszírozta.

A sorozat „A Habsburgok koronái” nevet viseli. Az érme ismertetőjében az szerepel, hogy a korona 1551-1918 között az osztrákok „birtokában” volt. A megfogalmazás kétségtelenül pontatlan, mindesetre tulajdonlásról – amint azt Ön által hivatkozott írás állítja - nincs szó. Az ugyanakkor történelmi tény, hogy több évszázadon keresztül Magyarország királyai a Habsburg-család soraiból kerültek ki, akik egyúttal más országok államfői funkcióját is betöltötték. A monarchiák korában ezt a megkoronázás, illetve az adott ország koronajelvényeinek viselése fejezte ki, amire a „Habsburgok koronái” elnevezés tömören utal. Az üzleti életben, sajtóban nem ritkák az ilyesfajta félreértésre okot adó leegyszerűsítések, ebből azonban helytelen lenne levezetni azt a következtetést, hogy a hivatalos osztrák történetírás kétségbe vonná a Szent Korona magyar eredetét és mivoltát. Ezzel összefüggésben érdemes utalni arra: Ausztriában is használatos és bevett az a megfogalmazás, miszerint a Magyar Királyságot és a hozzá tartozó részeket a „magyar Szent Korona országai”-ként említik.

Az érme bemutatásának menetrendje, a helyszínek, a kölcsönös tájékoztatás és az együttműködés az Osztrák Pénzverde és a bécsi magyar diplomáciai képviselet között egyértelműen mutatja, hogy nem merült fel osztrák részről kisajátítási törekvés. Az érmével szimbolizált történelmi sorsközösség szerepeltetése nem csupán egy közös történelmi korszakot jelenít meg, de a közös európai kulturális gyökereket is.
Megköszönve levelét további történelem-feltáró és kutató munkájához jó egészséget kívánok.


Budapest, 2011. október 6.

Üdvözlettel:
Gergály-Lukács Éva
a Közkapcsolati Iroda vezetője

----- Original Message -----
From: Plósz Sándor
To: Hagymási Tünde Dr.
Sent: Sunday, October 16, 2011 9:01 PM
Subject: Re: KÜM válasz - 100 eurós aranyérme


Tisztelt Közkapcsolatok Iroda vezetője, Tisztelt Gergály-Lukács Éva!


A közkapcsolat-okat nem tartom értelmes kifejezésnek, de hát, mi vagyunk a köznép. Önök a kapcsolattartók. Ugye?
 
Válaszát, mint magyar ember nem tartom elfogadhatónak. Visszautasítom. Magyarázkodás.
 
Történelemből és a szavak értelméből, aminek ismerete a normális nemzeti diplomáciában nagyon fontos lenne, ha lenne. A magyar Szent Korona soha nem volt a Habsburgok "birtokában", legfeljebb amikor néha napján ellopták. Mátyás fizetett is érte. Azután amikor egy kicsit átbuherálták a Boldogasszony képét, Dukászra.
A magyar Szent Koronával néhány Habsburgot, mint magyar királyt, megkoronáztak, ez nyilvánvaló. De a magyar szokásjog szerint ez a "birtoklás" tartott a koronázás időtartamában, normális esetnem. És ez az esemény, Magyarországon történt minden esetben.
 
Az egész koronás pénzverés mögött, azért van más is, hisz a mai napig nem tehette, -talán ma már beteheti,- a Habsburg család a lábát Ausztriába.
 
Egyébként nagyon érdekes az önök szóhasználata, a belpolitikában kéne használni és helyére tenni!
Önöknek teljesen igazuk van amikor azt mondják, hogy a "birtoklás" nem "tulajdonlás", ezt itthon is tudatosítani kéne és a kisemmizett tulajdonosoknak visszaadni tulajdonát, mert azt többségében mások, tolvajok és orgazdák "birtokolják". Ez a totális orgazdatársadalom.
De tudom, erről jogszerűen csak január elseje után beszélhetünk.
 
Addig is kérem, tanulmányozzák a magyar történelmi szokásjogokat!
 
Üdvözlettel
Plósz Sándor

Most már csak azt kérdem a közkapcsolatoktól, hogy a spanyol és portugál korona, hol van a kollekcióból? Ott legalább annyi Habsburg házi király volt, mint nálunk.

Hozzászólás  

#8 belgium/Andennenagy lajos 2017-07-24 10:59
Kristóff Zoltánnak :

az, hogy ilyen meglepetések érnek bennünket, az elsosorban a mi hibánk. Pl-ul a Mátyás királyunk esetében én már kb 30 éve olvastam errol. Ezt így ;
"a magyarok és románok állandóan csak ennek
magyar, vagy román eredete miatt vitáznak" (±). Ez egy "Hongrie" címu francia zsebkönyvben található meg ... így leellenorizheto ...

az a baj nálunk, hogy bennünket a saját igazunk, ill. annak hitt, tartott teljesen elvakít. Soha nem vesszük a fáradságot arra, hogy megnézzük, meghallgassuk azt, amit mások mondanak ...

amikor azután valahogy ezen számunkra ismeretlen
vélemények elokerülnek, elénk-kerülnek ..., akkor
ez felháborít bennünket ...

most, miközben én neked írom ezt, Ezer számban olvassák az idegenek az ilyen tudósításokat rólunk !

a nyegleség, a felületesség ... , a butaság az (nem csak a szomszédok rossz indulata !), ami a mi átkunk, betegségünk !!
(emlékezz a Mikszáth-unk egyik fohosére ! Egy tipikus magyarra, aki a tótok [*****]ségein csak legyintett ; hagyd fiam, [*****]séget beszélnek azok csak. Na azok azóta is azt ... és azt olvassák, hallják milliók azóta. Miközben nekünk még egy tisztességes történelmünk sincs !!) ...

szeretettel, L
ps.. még ezt ; azon "Hongrie" könyben található egy
állítólagos magyar közmondás is (azért állítólagos, mert eddíg csak 2 személyt találtam, aki hallott róla). Ez ez lenne ; "egy igazi magyar mondol folttal születik". Ha ezt a könyv írója kiemeli, azért, mert
a franciák számára mi mongol eredetuek, mongol fajtájúak vagyunk (csak ezt nem akarjuk beismerni) ...
bárki valami nyegle módon valamit mond olyanoknak, akik ellenségesen éreznek irányunkban ..., akkor tudnunk kell, hogy ezt ki is
használják késobb. Ilyen lehet az, amikor a IX. sz. végén bejött "magyarok" esetében észrevették, hogy ezek a nyereg alatt nyers húst raktak. Egész
biztos az egyik jópofa "magyar" akkor azt a magyarázatot adta a meglepodoknek, hogy ezt
a hús megpuhítására teszik (mi a fészkes fenének mondaná meg ezen tökéletleneknek azt, hogy a
felsebzett ló-hát sebét ezzel kezelték. Hagy higyjék azok ezen [*****]séget) ...
#7 belgium/Andennenagy lajos 2017-07-23 12:09
az, hogy Ausztria a koronánkat egy kicsit a sajátoknak állítja be a Habsburgokon keresztül ...,
az kivédhetetlen részünkrol, akik hagyták Szlovákiára azt, hogy a sokkal osibbi jelképeinket sajátunkként használhassák ...

akik (MI MAGUNK !!) nem tiltották meg a tótoktól
(a ma szlovákoknak nevezett) azt, hogy a mi "kettos kereszt", ill. az "életfa" jelképünket, a "hármas halmunkat" önmagukénak mondhassák
ki ..., semmi szavuk nem lehet az osztrákok felé !!!

mégha a "hármas-halom" számukra át is vedlett egy hármas-hegy-re. Viszont ha ez így van, akkor a még máig megmaradt Mátránk is ezen található !!

vagy mindenben ..., vagy semmiben ... van jogunk
reklamálni ...

egy anekdóta ; több éven keresztül Görögo. bojkotálta Makedónia nemzetközi elismerését. Egy ország a világgal szemben !!!
végül a világnak kellett engednie. Csak úgy ismerték el Makedóniát, hogy ennek nevéhez hozzátették a jugoszláv eredetét ...
mi valahol ettol nagyon messze vagyunk !!

szeretettel, L
#6 1172. Bp. Liszt F.u. 23.Kristóff Zoltán 2011-10-22 13:34
Szeretett Barátaim!
Nagyon jól emlékszem arra, amikor az egyik TV adó /sajnos nem emlékszem pontosan, hogy melyik volt/ riportot késztett egy román történész nővel, aki azt mondta, hogy Mátyás-király román származású. A "felkészült" riporter úgy nézett a történészre, mint [*****] gyerek a prés alatt, de esze ágában sem volt vitába szállni ezzel a minden képzeletet felülmúlóan hazug, gyalázatos állítással. Ezt még kétszer-háromszor elmondják és az egész világ elhiszi, hogy az állítás igaz.
A Szent Korona esetében ugyanaz a helyzet. Ha nem tiltakozunk - hivatalosan - akkor ezt a disznóságot is, amit állítanak, igazként fogják elfogadni mindazok, akiknek sejtelmük sincs a mi Szent Koronánkról, hiszen még Magyar Földön is kevesen vannak tisztában a jelentőségével.
Sajnos, a jelenleg hatalmon levőktől ennél több nem várható.
Szeretettel: Kristóff Zoltán.
#5 VÁ: A Szent Korona, mint a Habsburgok koronája?Plósz Sándor 2011-10-21 23:12
Kedves Barátaim! Köszönöm az egyetértést és a hozzászólásokat, Egy kiegészítést szeretnék tenni: Az eredeti cikk a Nemzeti Hírhálóról származik. Joe I. Wolfy Úrnak válaszolom, ha az alaptörvényt betartják, ami nem azonnal történhet a legjobb szándékkal sem, akkor, jogfolytonos a Történeti Alkotmány. Az Alaptörvény nem alkotmány!
#4 MartonvásárPadányi-Gulyás Dávid 2011-10-20 11:54
Igen Tisztelt Plósz Uram és Tisztelt Hozzászóló Uraim!
Teljes egyetértésemen túl engedjenek meg néhány megjegyzést:
1. ad Habsburgem:
viselt dolgaikat igen szépen (akarom mondani rútul, hisz galád csúfságok hosszú sora) összefogta Gelsei Bíró Zoltán "A Habsburg Ház bünei" c. könyvében, kivonatosan az interneten is olvasható, kezdö idézete - mottója ez: „Magyarok!
...Az Ausztriával való egyesüléstek volt a Ti szerencsétlenségteknek legfőbb oka.
Ausztriáért foly véretek messze országokban, legbecsesebb javaitok szüntelenül miatta feláldozva, pedig a Ti országtok tette (a Habsburgok birodalmának) legszebb részét és mégis úgy néztek Titeket, mint valamely meghódoltatott tartományt....” Napóleon.
2. ad Austriam:
Egy német vicc. Mi az osztrákok legnagyobb marketing teljesítménye? Az hogy sikerült "eladniuk" a világ köztudata felé, hogy Hitler német volt, Beethoven pedig osztrák. (hozzátehetjük, hogy Liszt Ferencet is osztrákként jegyzik, hasonló okokból)
3.ad helyesbitési szükségszerüség:
azaz hogy igenis küzdeni kell minden fronton a köztudathamisító alamuszi (de konzekvens és tervszerü) leirások és "tény"-közlések ellen, mert egy-két év és sorozatos hivatkozások után a hamis megy át a köztudatba! Sokrates szerint a legnagyobb hazugság is igazsággá vedlik, csak elég sokszor és elég sok helyen kell ismételgetni ...
Tisztelettel
P.-G. D.
+2 #3 BpestRekabea 2011-10-19 18:21
Bizony én is egyetértek Plósz úrral és az általa leirtakkal.
Annál is inkább, mert nekem megvan az osztrák pénzverde kiadványa a Magyar Szentkoronáról.
Ami külön is még érdekes, hogy az elsö kiadványban a német-római császári koronát úgy elemeire szedték és úgy
próbálták elemezni, mintha annak is valamiféle szakrális
jelentösége lenne, illetve lett volna valaha is. Nagyon jót nevettem rajta, hogy mekkora igyekezettel próbáltak (az osztrákok ) a semmiböl, valamit fabrikálni.
+2 #2 VÁ: A Szent Korona, mint a Habsburgok koronája?Joe I. Wolfy 2011-10-19 11:30
Tisztelt Plósz Sándor!

Írása, és a Gergály-Lukács Éva által jegyzett válasz pontosan tükrözi a regnáló hatalombitorlók lelkületét, már ha elfogadjuk, hogy ők is kaptak lelket a Teremtőtől. A birtoklás és tulajdonlás között fennálló különbség hangsúlyozása külön érdemként említendő, azonban a jelenleg de iure érvényes alkotmány, beleértve a szokásjog minden passzusát, de facto érvényre juttattatására 2012. január 1-től sem lesz mód.
Ne ringassa magát senki abban a hitben, hogy az a gyalázatos társulás amelyik önérdekű törvényekkel a nemzet önvédelmi képességét nullára csökkentette, majd egyik napról a másikra alkalmazza a szokásjog törvényalkotásra megfogalmazott kitételét, amely szerint:
"Törvény csak az lehet, ami erkölcsös!"

Meddő próbálkozás megértetni alkotóival, hogy az összetákolt alaptörvénynek nevezett förmedvény jogforrás nélküli, összeollózott kartális alkotmány, és mint minden ilyen, hatalmat közvetít, nem a nemzetet szolgálja.

Ezt a gyalázatot világgá kellene kürtölni, és a nemzetközi kapcsolatokkal bíró szervezetekkel összefogva eljuttatni minden nemzetközi fórumra.

Tisztelettel minden magyar előtt:
Joe I. Wolfy
#1 DunaújvárosMelczer Lajos 2011-10-19 09:51
Tisztelt Plósz úr! Tökéletesen egyet értek és osztozom a felháborodásában. Tisztelettel:Melczer Lajos

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások