Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2019Jun20

2015. Június 19., Péntek 22:38

Törvénytelenül vették el a kishantosi földeket

Írta:  index
Értékelés:
(4 szavazat)
A másodfokon eljáró fővárosi törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének. A kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.

A Fővárosi Törvényszék érvénytelennek találta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Mező Vidék Bt. között kötött kishantosi földhaszonbérleti szerződést. Szerdán hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeinek elvesztése után az állami földpályázatok szabályosságát kifogásolta - írta a Nol.hu.

kishantos4

 

Az új bérlők szántanak Kishantos határában 2014. tavaszán
Fotó: Koppan Viktor

Vagyis most jogerősen kimondta a bíróság, hogy jogtalanul vették el a kishantosi biogazdaság földjeit. A bíróság háromfős tanácsa amiatt mondta ki a Mező Vidék Bt. 28 hektáros területére a semmisséget, hogy a bt. a pályázat benyújtásakor nem végzett mezőgazdasági tevékenységet. Ez pedig kizárta volna a pályázatból. Az NFA elnöke nem vette észre ezt a szabályt.

Mint arról beszámoltunk, a biogazdaság 452 hektár területet vesztett el, az állam tíz parcellán hirdette meg a földeket. A földbérleti pályázat kihirdetése után az új bérlő azonnal permetezni kezdte a földet, ami lehetetlenné teszi, hogy a közel jövőben biogazdálkodást folytassanak a területen.

A bíróság kimondta, hogy a pályázat törvénytelen volt. Ez az ítélet komoly erkölcsi és jogi elégtétel nekünk – mondta a tárgyalás után Ács Sándorné, az ökológiai gazdaság vezetője. Arra a kérdésre, hogy pályáznak-e a felszabadult területekre a kiírandó új pályázaton, Ácsné azt mondta, minden négyzetcentiméterért harcolni fognak, mert ez Magyarország és a mezőgazdaság érdeke.

A kormány nem nyugszik

Kishantos ügyében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Kúriához fordul - közölte  szerdán az MTI-vel az agrártárca. Az FM emlékeztetett arra, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. és az állam között 2007 óta számos per volt és van folyamatban. A 452 hektárnyi állami terület használatával, valamint a kft. és az állam közötti szerződésekkel kapcsolatos perek kivétel nélkül az állam számára kedvező ítélettel zárultak.

Felidézték: a kft. bérleti szerződése 2013-ban lejárt, a 452 hektár állami tulajdonú földet nyilvános haszonbérleti pályázaton hasznosította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Míg korábban egy kft. bérelte ezt a területet, a Földet a Gazdáknak Program eredményeként most kilenc új bérlő nyerte el a gazdálkodás lehetőségét. 

Az FM szerint a Kishantosi Kft. részéről képtelenek voltak elfogadni azt a tényt, hogy nem ők, hanem hét helyben lakó családi gazda, egy helyi agrárvállalkozás és egy szakiskola nyerte el az állami földek bérleti jogát. A Kft. jogellenes magatartása okán indult  birtokperek mindegyike az állam számára kedvező ítélettel zárult - közölte a minisztérium.

Forrás: http://index.hu/belfold/2015/06/17/torvenytelenul_vettek_el_a_kishantosi_foldeket/

Ajánlotta: Kunvar

Megjelent: 842 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.9%Serbia 1.4%
Romania 5.5%Canada 1%
United States 3.9%France 0.4%
Russian Federation 3.3%Switzerland 0.4%
Ukraine 2.6%Netherlands 0.3%
Sweden 2.4%Australia 0.3%
Slovakia 2.2%Norway 0.3%
United Kingdom 2.1%Kuwait 0.3%
Germany 1.9%Spain 0.2%
Austria 1.4%Italy 0.1%

Today: 411
This Week: 2548
Last Week: 4890
This Month: 13409
Last Month: 21646
Total: 2097675

Belépés