Print this page
2018 február 21, szerda

Magyar gimnazista nyerte a nemzetközi kutatói versenyt

Szerző: Takács Gabriella

Egy családi tragédia - de mindezek mellett pluszban egy szuper pedagógus támogatása - akár már a gimnázium vége előtt irányt mutathat egy fiatal karrierépítéséhez. Hogyan is? Erről már a 17 éves Király Szilvia, az Intel nemzetközi innovációs versenyének I. helyezettje mesélt a HelloKarrier-nek. Aki egy speciális, őssejtes daganat-terápiával vívta ki a zsűri elismerését.

Király SzilviaKirály Szilvia nem éppen átlagos, jövőre érettségiző tinilány. Szilvia az Intel ISEF/Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny I. díját nyerte 77 ország csaknem 1700 pályázója közül.

Angol nyelvű kutatási anyag volt az első forduló

A megmérettetés első lépcsőjében a versenyzők angol nyelvű kutatási anyagai közül válogatott a nemzetközi zsűri - ezt követően pedig, kiállítással egybekötött döntőn és tudós-interjúkon bizonyíthattak a fiatalok. A kutatóorvosnak készülő lány győztes projektjében arra kereste a választ, hogy a különböző, daganatos betegségekben szenvedő páciensek számára, személyre szabottan milyen gyógyszeres kezelés lenne az optimális megoldás. "Lényegében egy olyan érszerű struktúra megalkotása volt a célom,  amin a gyógyszerek kardiovaszkuláris mellékhatásait lehetne személyre szabottan vizsgálni."

Szilvia mindezt őssejtekből tenyészett szövetek segítségével tanulmányozta. Ráadásul nem az első verseny volt, amelyen igen komoly sikert aratott: polcán csak eddig hat további, rangos diák kutatóverseny trófeája is megtalálható.

Eleinte csillagásznak készült

És bár a tudományos érdeklődés kisiskolás kora óta jelen volt a családja életében - közgazdász édesapjával például imádtak közösen csillagászkodni, távcsővel égboltot pásztázni, olyannyira, hogy eleinte ő is űrkutatói vagy csillagászi pályára készült - egy tragédia, az édesapja halála végül megváltoztatta pályaválasztási elképzeléseit. "Igazából ezt követően, 2007-ben döntöttem úgy,  hogy kutatóként mindenképp valamilyen, az emberiség számára fontos, hasznos területtel fogok a jövőben foglalkozni."

A biológiatanárnő és a Kutatók éjszakája inspirálta

A másik fontos személy, aki szintén kihagyhatatlan eddig elért sikereiből, a biológiatanára. "Abban, hogy a terület felé fordultam, Dr. Jánossyné Dr. Solti Annának is komoly szerepe van. Ő tényleg egy nagyon karizmatikus személyiségű és kisugárzású pedagógus. Olyan, aki pillanatok alatt mindenkit magával ragad a lelkesedésével, a hozzáértésével. Inspiráló  már  az is, amit és ahogy csinál: nála például soha nincs felesleges vagy értelmetlen kérdés, mert minden tudományos felvetésre igyekszik választ adni, mindennek igyekszik utánanézni. A 2012-es Kutatók Éjszakájára is neki köszönhetően jutottam el. Igazából az őssejt-kutatás témájával is  a rendezvény  hatására  kezdtem el komolyabban foglalkozni."

A kémia-biológia tanárnő rátermettségét még az is mutatja, hogy bár Szilvia eredendően német-tagozatos  osztályba jár, a tanárnő által mentorált fiatalok sorra eredményesen szerepelnek a jobbára a reál-tudományokat  felölelő diákversenyeken.  Vele tényleg  nagy szerencsénk van - ha ő nincs, talán nem is szerzünk tudomást a többi diákverseny létezéséről sem. De nagyon hálás vagyok még mentoraimnak, Dr. Földes Gábornak és Dr. Gara Editnek is, akiktől orvosi és kutatói teendőik mellett, gimis létemre is rengeteget tanulhattam a témáról."

Hamis kép él a kutatókról a közvélemény szemében

Szilvia - aki az érettségit követően nem kizárt, hogy Angliában vagy Skóciában folytatja majd tanulmányait, gyermekorvosnak vagy hematológusnak, egyben kutatónak is készülve - úgy látja: a kutatókkal szemben még mindig rengeteg az előítélet. "Sokan úgy képzelik, hogy a kutatók egytől- egyig idős, szemüveges, ősz hajú bácsik, akik poros könyvtárakban, a világtól elzártan üldögélnek - és semmi más nem érdekli őket és hogy csak a tudománynak élnek. Pedig ez egyáltalán nem így van.

Sőt! Például én is, a tanulás, a kutatások mellett is ezerrel készülök már a nyári fesztiválszezonra, a társasági életre, a barátokkal közös programokra. Plusz a szabadidőmben, ha csak tehetem,  igyekszem minél többet sportolni: például rendszeresen úszok, futok de kardio-balettezem is. Igaz, utóbbit mondjuk azért is választottam, mert egy-egy ilyen edzést a tanulmányok, a kutatás mellé azért sokkal könnyebb beilleszteni,  mintha mondjuk egy kosár, - vagy egy kézilabda-csapat állandó játékosa lennék."

Nem érzi az előítéletet

A fiatal kutató egyébként az okos nőket gyakran sújtó előítéletektől sem tart. "Pont a versenyen kaptam bókként többektől, hogy mennyivel értelmesebb dolog egy belevaló fiatal nővel az épp aktuális kutatási eredményeiről, mint mondjuk a rúzsok árnyalatairól vagy mindenféle divat-trendekről társalogni. Nem tagadom, ez jólesett. "

Ezt nyerte meg Szilvia

Az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) a világ legnagyobb, fiatalok számára rendezett tudományos megmérettetése. Király Szilvia első lépcsőben a Magyar Ifjúsági Innovációs és Tudományos Versenyen ért el első helyezést. Ennek köszönhetően jutott ki az Európai Uniós Versenyre (European Contest for Young Scientists) Milánóba, majd a világbajnokságra Amerikába.

Forrás: http://hellokarrier.hu
Ajánlotta: Antal Ignácz