Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

K2020Jun02

2020. Április 02., Csütörtök 12:01

Győzelem a beporzó rovarok, az emberek és a bolygó számára

Írta:  ujvilagtudat
Értékelés:
(25 szavazat)
Az Európai Unió betiltja a méhgyilkos rovarölők használatát, ami hatalmas győzelem a beporzó rovarok, az emberek és a bolygó számára

A növekvő számú tudományos bizonyítékok alapján, miszerint a méheket mérgező neonikotinoidok vagy neonikumok "ökológiai armageddont" okozhatnak, az európai szabályozók pénteken elfogadták a széles körben használt rovarölő osztály ellen kidolgozott "úttörő" és "történelmi" tilalmat. (1)

"Az EU úttörő tilalma a méhgyilkos neonikotinoid rovarölőkkel szemben óriási győzelem a beporzó rovarok, az emberek és a bolygó számára," - mondta Tiffany Finck-Haynes, a Friends of Earth (FOE) vezető munkatársa.

Lori Ann Burd, a Biológiai Sokféleség Központ környezetvédelmi egészségügyi programjának igazgatója elmondta, hogy ez egyben a "tudományon alapuló növényvédő szerek szabályozása is".

Az új szabályok szerint, amelyek a meglévő korlátozásokra épülnek és várhatóan az év végéig hatályba lépnek, három fő neonikotinoid - az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxam - lesz csak engedélyezett az állandó üvegházakban, "ahol nincs kapcsolat a méhekkel," - az Európai Unió nyilatkozata szerint. (2)
 
Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos üdvözölte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) februári értékelését követő lépést, amely arra a következtetésre jutott, hogy a "neonikotinoid rovarölők többsége veszélyezteti a vad méheket és a mézelő méheket". (3)

"A méhek egészsége továbbra is kiemelkedő jelentőségű számomra, mivel a biológiai sokféleséget, az élelmiszertermelést és a környezetet is érinti," - mondta Andriukaitis. (4)
 
gyozelem1
 
A szavazást széles körben dicsérte sok környezetvédő, akik már évek óta küzdenek a neonikotinoidok használatának végleges betiltásáért, amelyet a nagy mezőgazdasági csoportok és a növényvédőszer gyártók lobbistái ellen folytatnak.

"A neonikotinoidok engedélyezése negyed évszázadon keresztül hiba volt, és környezeti katasztrófához vezetett. A mai szavazás történelmi," - jelentette ki Martin Dermine, a Pesticide Action Network Europe munkatársa. (5)

"A tagállamok többsége világosan jelezte, hogy a mezőgazdaságaiknak szüksége van egy átmeneti időszakra," - tette hozzá Dermine. "A méhgyilkos rovarölők használata többé nem megengedett, és csak fenntartható módszereket lehet használni az ételeink előállításához."

Az európai győzelmet ünnepelve a neonikotinoidok kritikusai arra használják a hírt, hogy felhívják a figyelmet Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) háza táján kialakuló egyre aggasztóbb fejleményekre.

"Az E.U. bölcsessége rávilágít Trump EPA ostobaságára," - jegyezte meg Burd. "Noha az amerikai méhészek ismét katasztrofális veszteségekről számoltak be az elmúlt tél során, és az elmúlt héten az EPA lezárta a neonikotinoidok kockázatértékelésének egy újabb fejezetét ahelyett, hogy betiltotta volna ezeket a veszélyes rovarölőket, az ügynökség valójában azt fontolgatja, hogy a neonikotinoidok használatát kiterjeszti újabb 670 ezer hektárra." (6)

Ehelyett Finck-Haynes szerint az amerikai szabályozóknak és az élelmiszer kiskereskedőknek "azonnali intézkedéseket kellene hozniuk és fel kell számolniuk a mérgező rovarölők használatát". (7)

Magyarország nem szavazta meg a méhgyilkos növényvédő szerek betiltását! Mindössze négy ország szavazott a méheket ölő szerek használatának betiltása ellen, köztük Magyarország, az EU mégis betiltotta ezeket.
 
 
 
Megjelent: 296 alkalommal

Hozzászólások  

 
Norbert
#1 Ujságíras level 999Norbert 2020-04-05 21:55
Ez aztán a szuper fogapmazás...


Magyarország nem szavazta meg a méhgyilkos növényvédő szerek betiltását! Mindössze négy ország szavazott a méheket ölő szerek használatának betiltása ellen, köztük Magyarország, az EU mégis betiltotta ezeket.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 69.6%Norway 1.2%
Romania 5.4%Canada 0.9%
United States 3.9%Sweden 0.8%
Ukraine 3.3%Switzerland 0.4%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Germany 2.2%Netherlands 0.3%
United Kingdom 2%Australia 0.2%
Slovakia 2%Kuwait 0.2%
Serbia 1.3%Italy 0.1%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 677
This Week: 1618
Last Week: 6071
This Month: 1618
Last Month: 38937
Total: 2409388

Belépés