Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Sze2020Oct28

2008. Május 27., Kedd 21:23

Magyar hősökre emlékeztek

Írta:  gondola.hu
Értékelés:
(2 szavazat)
Hazánk egyik legkisebb települése, a háromszáz lakosú Korlát népe is megünnepelte a Magyar Hősök Napját. Az első világháború idején Abele Ferenc vezérkari őrnagy indítványozta, hogy minden község kőemléket állítva legyen köteles megörökíteni a harcok során elesett hősök neveit. Később kötelezővé tették a hősi emlékművek állítását.  

Az egykori Abaúj vármegyéhez, manapság pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozó településen a megemlékezés vasárnap délután a Római Katolikus templomban bemutatatott ünnepi szentmisével és körmenettel indult, majd a gyermekek emlékműsorával folytatódott, zárásképpen pedig a három történelmi egyház lelkésze megkoszorúzta a korláti hősök emlékművét.

Az első világháború vérzivataros 1915-ös esztendejében báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy indítványozta, hogy minden község kőemléket állítva legyen köteles megörökíteni a harcok során elesett hősök neveit. Kezdeményezése két évvel később emelkedett törvényerőre, ekkor kötelezővé tették a hősi emlékművek állítását. 1924-ben egy újabb törvény a nemzeti ünnepek közé sorolta a magyar hősökről való emlékezést és május utolsó vasárnapját a Hősök Emlékünnepévé nyilvánítva. Az 1925-től rendszeressé váló megemlékezéseken istentiszteletet celebráltak, imát mondtak, végezetül koszorú elhelyezésével tisztelegtek a hősök emléke előtt. A II. világháború után politikai és szimbolikus tartalma miatt megtiltották, hogy az ünnepet bárki is megtartsa, csak a rendszerváltozást követően nyerhette vissza eredeti jelentését. A Magyar Köztársaság Országgyűlése – adózva az elmúlt ezredév mindazon magyar hősei emléke előtt, kik a haza szabadságáért és függetlenségéért, illetve a nemzet fennmaradásáért vérüket ontották – 2001-ben újra törvénybe foglalta ezt a napot, amely azóta újra a magyar hazáért küzdött hősök emléknapja.

A község Fidesz-KDNP támogatással megválasztott polgármesterének, Takács Péter Györgynek szent meggyőződése: a Magyar Köztársaság az elmúlt ezer év méltó örököse csak akkor lehet, ha nem hagyja feledni azokat, akik a hont még a maguk életénél is fontosabbnak tartották.

A Zemplén hegységben található Korlát ideális kirándulóhely. A csendet, nyugalmat, jó levegőt, túrákat kedvelőknek kényelmes pihenést, igazi kikapcsolódást biztosít. A település határában csodálatos panorámájú környezetben található tó közepén két forrás tör fel a pannoniszapos homokrétegből. Egy 1953-ban végzett mérés adatai szerint a magas vas és kén tartalmú víz hőmérséklete 21-27 C°, a vízhozam percenként 778 liter. A tó télen sem fagy be.

Korlát térsége már a kőkorban is lakott hely volt: erre utalnak a falu Ravaszlyuk elnevezésű részében található maradványok. A régészek itt számos csiszolt kőkori eszközt találtak, ami bányászatra utal. A kovabányászat korát az eszközként használt óriásszarvas csontok a felső paleiolitikum elejére teszi. A falu nevét valószínűleg egy 1267-ben említett, Arkai Corladus nevű személyről kapta. A korabeli oklevelekben Conradinak vagy Corradinak említették. Első birtokosai a Lácziak voltak. A törökök 1640-ben elpusztították a falut. A Thököly-féle szabadságharcba a Lácziak is bekapcsolódtak, birtokaikat ezért elveszítették. 1715-ben csak egy jobbágy és három zsellér lakta a falut. A század közepén újratelepült, és 1828-ra már 1100 fölé emelkedett a lakosságszáma, amely napjainkra háromszázra olvadt.

Forrás: gondola.hu

Megjelent: 1936 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.2%Austria 1.3%
Romania 5%Canada 1.1%
United States 4.5%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.8%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 2%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.1%
Norway 1.4%Italy 0.1%
Serbia 1.4%Poland 0.1%

Today: 251
This Week: 1775
Last Week: 5363
This Month: 19521
Last Month: 18513
Total: 2498914

Belépés