Print this page
2009 október 12, hétfő

A törvény nem teszi lehetővé a tényleges autonómia létrehozását.

Szerző: Rácz Szabó László

Nyílt levél Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnökének és a Magyar Köztársaság európai parlamenti képviselőinek 

Alulírott vajdasági magyar civil szervezetek és pártok vezetői arról értesültünk, hogy november 17-én a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényt bemutatják az Európai Parlamentben.

Az új törvény kapcsán a szerbiai és a külföldi fórumokon, Brüsszelben és Strasbourgban, de Budapesten is, a hivatalos szerbiai, köztük magyar tisztségviselők, de Magyarország egyes európai parlamenti képviselői részéről is elhangzott számos olyan értékelés, amely valótlanul mutatja be a vajdasági magyarság helyzetét. Úgy, hogy "a kisebbségvédelem Szerbiában a legmagasabb európai mércéknél is magasabb", "ez a törvény a legeurópaibb, amit a szerb parlament meghozott, és Közép-Európa, Nyugat-Balkán, de az egész unió előtt példaként állhat" és, hogy "a szerb nemzeti tanácsokról szóló törvény példaértékű a kisebbségvédelemben".

Tiltakozunk az ilyen megalapozatlan, eltúlzott kijelentések ellen, és szükségesnek tartjuk tájékoztatni Önöket, hogy a törvény elfogadására a szerbiai parlamentben csak egyetlen magyar párt - a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) - képviselőinek a szavazataival került sor, a többi vajdasági magyar párt és számos civil szervezet ellenezte ennek a kirakattörvénynek az elfogadását.

Három magyar párt és jó néhány független civil szervezet között teljes az egyetértés abban, hogy a törvény nem felel meg a magyarság érdekeinek, mivel az nem biztosítja a nemzeti tanácsok közvetlen módon, titkos szavazással való megválasztását, és a nemzeti önkormányzatot is csak a korlátozott kulturális autonómia formájában irányozza elő. Úgyszintén szűkebb azoknál a kollektív kisebbségi jogoknál, amelyeket a nemzetközi egyezmények által a nemzeti kisebbségek számára biztosítottak.


A törvény valójában semmivel sem viszi előbbre a vajdasági magyarság önkormányzatát, nem teszi lehetővé a tényleges autonómia létrehozását, a kisebbségi jogok érvényesítését a nemzeti hovatartozás bevallásától teszi függővé (ami alkotmányellenes). Csak azért volt rá szükség, hogy a Szerbiáról alkotott képet javítsa az EU-csatlakozási folyamatban, amiben a szerb fölvilágosult nacionalistáknak egy magyar párt is segédkezik, hátat fordítva a vajdasági magyarság autonómia koncepciójának.

A törvény magyar szövege nem felel meg az eredetinek, és ez sok okot ad a félreértésre. A szerb szöveg sok helyütt feltételes módban, és nagyon árnyaltan fogalmaz, ám a magyar fordítás ezt nem tükrözi.
A legutóbbi, a VMSZ által a választói névjegyzék összeállítása kapcsán 2009. október 8-ára összehívott találkozón is csak a (nem létező) Magyar Remény Mozgalom (MRM) és annak tartományi képviselője jelent meg.
Az aláírók szerint a VMSZ köztársasági képviselőinek kezdeményezni kellene a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek a nemzeti kisebbségi autonómia illetékességi körére és a választói névjegyzék felállítására vonatkozó szakaszait.

Arra kérjük Önöket, hogy a törvény ismertetésekor mondják el ezeket az álláspontokat és támogassák a törvény javasolt módosítását.
Újvidéken, 2009. október 11-én.

  1.  Matuska Márton elnök - Újvidéki Diáksegélyező Egyesület, Újvidék,
  2.  Matuska Mária elnök - Újvidéki Magyar Olvasókör, Újvidék
  3.  Papp Ferenc elnök - Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület, Újvidék,
  4.  Bozóki Antal elnök - Árgus Szerbiai Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület, Újvidék,
  5.  Nagy Margit elnök - Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, Újvidék
  6.  Dulka Andor elnök - Ürményházi Ifjúsági Klub, Ürményháza,
  7.  Gubás Jenő elnök - Aracs Társadalmi Szervezet, Szabadka,
  8.  Czabafy Ágnes elnök - Wass Albert Követőinek Asztaltársasága, Zenta,
  9.  Margit Zoltán elnök - Földműves Egyesület, Csóka
10.  Ádám István elnök - TAKT, Temerin és
11.  Sípos Piroska elnök - Vox Humana Emberbaráti Szolgálat, Topolya.

A közleményt az alábbi vajdasági magyar pártok is aláírták:

1. Ágoston András elnök - Vajdasági Magyar Demokrata Párt, (VMDP), Temerin.
2. Dr. Páll Sándor elnök - Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, (VMDK), Óbecse
3. Rácz Szabó László elnök - Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), Zenta.

----------------

Magyar Polgári Szövetség A közlemény hiteléül:
Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke

Hozzászólások megtekintése a régi honlapról→