Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

H2020Oct26

2012. Január 24., Kedd 07:39

Együttérzés és emlékeztető

Írta:  Papp Ferenc és Matuska Márton
Értékelés:
(2 szavazat)
Hetek óta figyelemmel kísérjük az első razzia 70. évfordulója műsorának előkészítését és a körülötte kialakult bonyodalmat. Mi nem minősítünk ezzel kapcsolatban, csupán a nyilvánosságot szeretnénk tájékoztatni e közleményünk tartalmáról.

 

Együttérzés és emlékeztető

Két kudarcunkról kívánjuk tájékoztatni a nyilvánosságot.
Több mint két évtizede, vagyis azóta, hogy 1990-ben, az újvidéki Futaki úti katonatemetőben megtartottuk az első nyilvános megemlékezést az 1944 végén és 1945 elején a városban lemészárolt ártatlan magyarokra, számtalan kísérletet tettünk arra, hogy hivatalosan részt vegyünk az első, az 1942 januárjában lezajlott újvidéki razzia áldozatainak szobránál, a Duna belvárosi partján. Ott, ahol a napokban emlékeztek meg a főleg szerb és pravoszláv, valamint zsidó áldozatokról. Sosem sikerült elérnünk szándékunkat, csupán elnézték nekünk, hogy nem hivatalosan a Dunába dobjuk az együttérzésünket kifejező koszorúnkat, meg sem említve, hogy ott vagyunk.

Ez az egyik kudarcunk.
A fenti időponttól számítva ugyancsak számtalanszor megkerestük a városban a Szerb Pravoszláv Egyház képviselőit, s kellő tisztelettel és keresztényi alázattal megkértük őket, vegyenek részt a második, az 1944 végén, 1945 elején a városban lezajlott újvidéki razzia áldozatainak emlékére, általunk szervezett megemlékezésen. Volt, hogy postán, volt hogy személyesen kézbesítettük a meghívót. Úgy, ahogyan a zsidó és a görög-katolikus egyház képviselőinek. Egyedül, és csak egyedül a szerb egyház képviselői nem jelentek meg eddig a gyászszertartásunkon.

Ez a másik kudarcunk.
Papp Ferenc, előzetes megbeszélésünk alapján, az általa alapított egyesület nevében, január 20-án levélben fordult Igor Pavličić polgármester úrhoz, kérve őt, tegye számunkra lehetővé, hogy a január 23-i megemlékezésen hivatalosan koszorúzhassunk. Sem választ nem kapott, sem a telefonos megkeresése nem járt sikerrel

Nem mellékes, hanem lényeget fedő körülménynek tartjuk, hogy a második razzia áldozatai számára szervezett gyászszertartáson kifejezte már részvétét Újvidék város is és Vajdaság Autonóm Tartomány is. Szerbia székvárosából azonban soha jelét sem adták még annak, hogy ott is érzik, nekik is van e tekintetben valami megkerülhetetlen feladatuk.

Hetek óta figyelemmel kísérjük az első razzia 70. évfordulója műsorának előkészítését és a körülötte kialakult bonyodalmat. Mi nem minősítünk ezzel kapcsolatban, csupán a nyilvánosságot szeretnénk tájékoztatni e közleményünk tartalmáról. És várunk. Várjuk, mikor épül fel a Makovecz Imre által tervezett emléktorony, amelynek avatásán ott lesz majd a magyar és a szerb államfő sok más egyházi vezetővel, köztük a Szerb Pravoszláv Egyházéval.
Újvidéken, 2012. január 23-án.

Papp Ferenc, a második razzia újvidéki megemlékezésének első szervezője.
Matuska Márton, a téma kutatója.
 

Megjelent: 1671 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 68.3%Austria 1.3%
Romania 5%Canada 1.1%
United States 4.5%France 0.9%
Ukraine 3.4%Sweden 0.8%
Russian Federation 2.8%Switzerland 0.4%
Germany 2.4%Netherlands 0.2%
Slovakia 2%Australia 0.2%
United Kingdom 1.9%Kuwait 0.1%
Norway 1.4%Italy 0.1%
Serbia 1.4%Poland 0.1%

Today: 285
This Week: 285
Last Week: 5363
This Month: 18031
Last Month: 18055
Total: 2497424

Belépés