Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Szo2019Jun15

2013. Május 28., Kedd 14:07

Mire várunk még?

Írta:  Csorba Béla
Értékelés:
(12 szavazat)
Talán nem is kéne ismételnem, hogy a Magyar Megmaradásért honlapunk nem szándékozik egyik pártok és kormányok szócsöve se lenni, de amikor olyan közlemények írások jelennek meg pártoktól is amiben a leírtak többsége a magyar megmaradást szolgálja, akkor azokat széles körben is ismertetni kell. Csorba Béla írásai már előbbről is ismertek honlapunkon. >Zoli

1. A szemünk előtt folyik a Vajdaság autonóm tartomány alkotmányos státusának megnyirbálása és hatásköreinek kiüresítése, ugyanakkor megszaporodtak a kérdéssel kapcsolatos manipulációk is, legnyilvánvalóbban a Vajdaságról szóló deklaráció körüli parlamenti és sajtóvitában. A Vajdaság mint autonóm entitás létrejöttének és legitimitása mibenlétének kérdésében a vitázó felek egymást túllicitálva igyekeztek elhazudni a történelmi tények legfontosabbikát: azt , hogy a nem szláv ajkú, kisebbségi helyzetbe került népcsoportok számára sem 1918-ban, sem 1945-ben nem volt biztosítva a demokratikus úton történő szabad politikai akaratnyilvánítás. A Vajdaság sorsáról mindkét esetben mindenekelőtt a szerbek és – részben -- más délszláv etnikai közösségek képviselői döntöttek, nemzetközi katonai és politikai kényszerek és erőviszonyok mentén, amihez a második világháború után a Jugoszlávián belüli hatalmi egyensúly fenntartásának szükséglete is hozzájárult. A szerb politikai elitek között dúló, többször fellángoló érdekharcban a vajdasági magyarság nyílt és megoldatlan kérdése legfeljebb csak akkor került előtérbe, olyankor is csupán ürügyként, ha politikai hisztériakeltés céljából egyik vagy másik érdekcsoport előhúzta a -- mellesleg nem létező -- magyar veszély kártyáját. Mindennek ismeretében a VMDP tévesnek és hiteltelennek tartja a VMSZ tartományi képviselőinek azon magatartását, mellyel a mindkét szerb hatalmi centrum részéről hazug történelmi érvekre támaszkodó vitában állást foglalt az egyik mellett, holott mindkét, alapjában véve nacionalista nézetrendszert vissza kellett volna utasítania. A tapasztalat ugyanis azt bizonyítja, hogy aki a múlt tényeit meg akarja másítani vagy el akarja hallgatni, annak jelenlegi tetteiről és jövőbeni szándékairól van titkolni valója.

2. A tartomány autonómiájának kérdésében a VMDP nem látja okát annak, hogy változtasson korábbi álláspontján: nem ellenezzük a Vajdaság autonómiáját, de a határmódosítás nélküli nemzeti integráció jegyében mindenekelőtt a magyar politikai autonómia létrejöttét szorgalmazzuk. Meggyőződésünk szerint Pásztor Istvánnak múlt heti strasbourgi útján mindenekelőtt ez utóbbit kellett volna hangsúlyozni a Vajdaságnak mint területi autonómiának a szubszidiaritásban és decentralizációban játszott szerepe helyett, amely nem védte meg és nem védi sem a vajdasági magyar, sem a többi kisebbséget a fokozódó asszimilációs nyomástól és a lassú eltűnéstől. Sőt még arra sem nyújtott és nyújt biztosítékot, hogy Szerbia tiszteletben tartsa saját Alkotmányát és a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló európai keretegyezményt átültesse a tartományi gyakorlatba.
A Vajdaság kérdése, mint a sutba vágott, de bármikor előkapható gumicsont, mindig alkalmas volt a nyomásgyakorlásra és a közvélemény hiszterizálására. Ez egyaránt érvényes a nemzetközi tényezőkre és Belgrádra is. Ebben a kötélhúzásban részt venni nem magyar ügy, és legfeljebb ideig-óráig kecsegtet morzsányi sikerekkel. Ezért teljes egészében pótcselekvésnek tekinthetjük Pásztor Istvánnak és társainak a Tabajdi Csaba MSZP-s EU-képviselő istápolása mellett létrejött zarándokútját az EP kisebbségügyi bizottságában. Nem a kisebbségiek, s főleg nem a magyar politika dolga megvédeni a Vajdaságot, ha hiú reményeit maga Tabajdi is a nyolcvan százalékos szerb többségbe helyezi, és azzal véli megnyugtatni a Kosovó elvesztése miatt olcsó belpolitikai sikerélményre pályázó Belgrádot.
Ebből éppúgy nem lesz még részleges magyar autonómia sem, mint ahogyan nem lett és nem lesz a megkérdőjelezhető legitimációjú és tényleges hatáskörök nélküli kisebbségi nemzeti tanácsokból sem.

3. A Választmány szükségesnek tartja a VMDP és a VMDK közötti eddigi tárgyalások folytatását az autonómia ügyében, ugyanakkor a térség kisebbségi ügyeinek rendezése és Szerbia EU-csatlakozási folyamatának várható felgyorsulása tükrében a vajdasági magyarság nyílt és megoldatlan kérdései miatt a megvalósítandó magyar autonómia kérdésében egy közös vajdasági magyar politikai platform kidolgozása céljából kezdeményező lépésekre hatalmazza fel a párt Intézőbizottságát.

Temerin, 2013. május 25
Csorba Béla, a párt elnöke

Megjelent: 1679 alkalommal

Hozzászólások  

 
TENGERSZEM
#1 Kék ég aljaTENGERSZEM 2013-05-30 20:16
Mire várunk még? Mire? Zokognak öseink a sirjukban és szégyelik az utódojaikat - ( minket ezt a megalkuvó selejt töbség Magyarembert. ) Tisztelt magyarérzelmü honfitárdaim Tik kivételek vagytok az én felvetésemtöl, a zsidónak semmisem drága, ha megakar szerezni valamit, márpedig 100-éve azon mesterkedik, hogy megszerzi magának a mi szép hazánkat, a beteg jellemtelen emberalakot öltö árulóktól. Kérdem én mithagyna ezutóbbi a gyermekeire, rabszolgaságot? amiért öseiket még a hantalól is kidobnák, és örök életre megátkoznák utódaik. Ne várjuk mig az élősködők elveszik hazánkat benne házainkat, ÉLETÜNKET !!!.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 193 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.8%Serbia 1.4%
Romania 5.5%Canada 1%
United States 3.9%France 0.4%
Russian Federation 3.3%Switzerland 0.4%
Ukraine 2.6%Australia 0.3%
Sweden 2.4%Netherlands 0.3%
Slovakia 2.1%Kuwait 0.3%
United Kingdom 2.1%Norway 0.3%
Germany 1.9%Spain 0.2%
Austria 1.4%Italy 0.1%

Today: 606
This Week: 4717
Last Week: 4714
This Month: 9936
Last Month: 22203
Total: 2094202

Belépés