Print this page
2016 november 18, péntek

Gyárfás Tamás mondjon le ! / Nyílt levél

Szerző: Hosszú Katinka

Az utóbbi időben Gyárfás Tamás részéről napvilágot látott nyilatkozatok miatt úgy döntöttem, ideje megszólalnom. A felkészülésem most is a legfontosabb, ezért nem reagáltam eddig az általa mondottakra, de úgy határoztam, nem mehetek el tétlenül a szavai mellett.

Hosszú KatinkaHosszú Katinka: Gyárfás Tamás mondjon le!

Teljes mértékben értetlenül állok Gyárfás Tamás azon nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van köztünk. A Szövetséggel való viszonyom továbbra is változatlan. Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyjam abba az úszást és vonuljak vissza. Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és egy ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza. Idén januártól teljes mértékben egyedül, az Úszószövetség segítsége nélkül edzettem. Állíthatom, hogy megkönnyebbültem, teljes erőbedobással a felkészülésemre koncentrálhattam, ami szerencsére az eredmények tekintetében is megmutatkozott.

Ami Gyárfás Tamás állításait illeti, a helyzet nem hogy nem változott tavaly ilyenkorhoz képest, hanem csak romlott 2015 óta. Egy év elteltével jóformán ugyanott tartunk, ahol eddig. Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén. A „felújítási" munkálatok miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált minden, nem tudunk előre tervezni. A Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben ez a második átalakítás, ami egyszerűen nonszensz. A renoválás ellenére mind a mai napig vannak problémák, amiket már a szülők és a gyerekek is észlelnek. Az, hogy a magyar úszás soha nem élt jobb napokat, egyszerűen nem igaz. Rosszabb lett.

Számomra elfogadhatatlan, hogy az eredményeinkkel, keserves, mindennapi munkánkkal a Szövetség sajátjaként dicsekszik, és arra hivatkozik, nélküle nem lenne világversenyek otthona Magyarország. A lényeg nem az úszásról, még kevésbé az úszókról szól. Az egész rendszer érdekek mentén szerveződik. Elfogadhatatlannak tartom, hogy Tamás arra hivatkozik, hogy az úszók „nehéz emberek", mikor egy egyértelműen szabályokat mellőző és működésképtelen rendszer ellen emelik fel a szavukat. Mélységesen felháborít, hogy tehetséges, sokat bizonyító, a világ élvonalában lévő úszóknak aggódniuk kell, vajon milyen következményekkel jár, ha hallatják a hangjukat. Elárulom, semmilyennel.

Gyárfás Tamás kizárólag azért ülhet abban a pozícióban, ahol, mert mi hozzuk az eredményeket, és mert az úszóklubok többsége lehetetlen helyzetben van. A szavazások mellőznek mindenféle demokratikus jelleget, a tisztségekről nyílt, kézfeltartásos szavazással döntenek. Innentől kezdve nem nehéz elképzelni, hogy hányan mernek szembeszegülni a rendszerrel. A tisztségviselő választás során sokkal több forog kockán a kluboknak, mint a vezetői pozíciók. Komoly támogatások vannak veszélyben.

A Szövetség vezetősége nem csak az úszókat, teljes klubokat tart sakkban ígéretekkel vagy megfélemlítéssel. A létbizonytalanság megőrzése Gyárfásék számára elengedhetetlen. A rendszer és a rosszul rögzült, ősrégi metódusok semmiképpen sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Azon dolgoznak, hogy elhitessék a rendszeren kívül nincs élet, hogy semmi sem működhet a Szövetség közbenjárása nélkül. Ez egyszerűen nevetséges. Én magam vagyok az élő példa arra, hogy van élet a Magyar Úszószövetség után, sőt, akkor van csak igazán.

Nem csak magamra kell gondoljak, és a versenyző társaimra, hanem azokra a gyerekekre, fiatalokra, akik elhivatottan vágnak bele az úszósportba. A mi felelősségünk, hogy kiálljunk magunkért és a leendő úszókért, mert ezt senki nem fogja megtenni helyettünk. Nem engedhetjük, hogy egymás ellen hangoljanak minket, hogy a fejünk fölött döntsenek a minket illető dolgokban, legyen az kvalifikáció vagy bármi más.

Amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát és mondjon le tisztségéről!

Hosszú Katinka

Forrás: http://katinkahosszu.com/page/social-media/facebook


 Az Álmos Király Televízióban Kubínyi Tamás is Hosszú Katinka nyílt levelével foglakozik a bevezetőben. Nézzük meg ezt együtt ! ITT→


Nincs rend – Gyurta Dániel kiáll Hosszú mellett

Gyurta Dániel szerdán közleményben jelezte, hogy kiáll Hosszú Katinka mellett a Gyárfás Tamással folytatott vitájában.

„Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni" – írta Gyurta Dániel a 24.hu-nak írt közleményében.

„Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát. A jövő évi vb-re készülve ez különösen ártalmas, hiszen ez a hazai világverseny lehetne nekem és sok sportolótársamnak is karrierünk csúcspontja."

„Abban tudok bízni, hogy rövid időn belül olyan döntések születnek a sportvezetésben, amelyek ezen a téren változást hoznak, és amelyek a személyes érdekekkel szemben a medencébe csobbanók érdekeit veszik majd figyelembe."


Kapás Boglárka is Gyurta és Hosszú mellett, a volt MOB-vezető beszólt Gyárfásnak

Szerdán, egy eredetileg más okból összehívott sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás ismét ismertette a szövetség álláspontját, illetve lehetőséget biztosított az újságíróknak a kérdésekre. A kevés igazán kényes kérdés egyike arra vonatkozott, hogy nem fél-e attól, más úszók is kiállhatnak Hosszú mellett. A MÚSZ elnöke azt felelte, hogy természetesen megvan ennek az esélye, mert Hosszú Katinkát példaképpé teszik az eredményei.

Szinte azzal egy időben, hogy ezt elmondta, Gyurta Dániel, London olimpiai bajnoka egy közleményben kiállt Hosszú Katinka mellett. Ezt később Hargitay András, az úszók kapitánya megpróbálta finomítani, de Gyurta közölte, hogy ne adjanak szavakat a szájába, álláspontja nem szorul magyarázatra.

Tegnap délután Kapás Boglárka is eljuttatta levelét a Nemzeti Sporthoz, Gyurtához csatlakozva, és ezáltal helyet foglalva Hosszú Katinka oldalán.

„Gyurta Dániel olimpiai bajnok csapattársamhoz szeretnék csatlakozni. Sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélnünk. Miért is gondolom ezt? Optimális esetben nekünk, versenyzőknek arra kellene koncentrálnunk, hogy teljes erővel a világversenyekre készüljünk, és csúcsformában álljunk a rajtkőre.

"Az elmúlt közel egy évben azonban ezen a téren valóban nem volt könnyű dolgunk. Vagy hangos belháborúk zajlottak, vagy éppen hidegháborús közegben kellett élnünk a mindennapjainkat

– fogalmazott az olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszó, majd azzal zárta közleményét, hogy „Danival együtt én is bízom abban, hogy a sportvezetésben megszületnek azok a döntések, melyek minél előbb szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz. Mindez elsősorban Magyarország és a magyar úszósport érdeke."

Csütörtök reggel a MOB volt sportigazgatója, a vívókkal szövetségi kapitányaként három olimpiai aranyat szerző Kovács Tamás is nekiment Gyárfásnak egy Facebook-oldalán kitett üzenetben:

„A magyar úszósport két jelenlegi legeredményesebb olimpiai bajnok versenyzőjének nyilatkozata azt bizonyítja, hogy nincs minden rendben a sportág berkein belül, amit az elmúlt egy év negatív eseményei is alátámasztják. Aki ismeri a két versenyzőt, annak a fejében meg sem fordul az, hogy itt versenyző uralomról lenne szó, csak olyan kiváló profi szemléletű sportolókról van szó, akiknek van véleménye. Ja kérem ez a vélemény nem egyezik, a szövetség vezetésének a véleményével, akkor el kell gondolkozni, hogy ki a fontosabb a magyar sport számára: Gyárfás Tamás vagy a Hosszú Katinka–Gyurta Dániel páros! Tudomásul kell venni, nincsenek pótolhatatlan vezetők, és a magyar sportban is el kell, hogy jöjjön az ún. rendszerváltás, mert ez sok sportágban még nem történt meg!"

Időközben kiderült, hogy Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes versenyző menedzsmentje is megszólalt a botrány kapcsán, kiemelve, hogy csak a saját álláspontjukból képesek megítélni az ügyet, de ez alapján ők is úgy gondolják, hogy a szövetség nem tekinti egyenrangú félnek a versenyzőket.

„Saját sportolónk esetében is élnek, illetve éltek a Katinka által említett 'módszerekkel', többek között, amikor a 2015 decemberében bejelentett, 2016-ra vonatkozó támogatást, amelynek célja a zavartalan riói felkészülés biztosítása lett volna visszatartották (és tartják a mai napig), egyoldalú, a sportolót kiszolgáltatottá tévő szerződést akarnak aláíratni vele, kvázi sajátjukként gazdálkodva a sportoló képmásával, nevével. Mivel ezt egy valódi képviseletet ellátó management (amely valóban a sportolóért dolgozik és nem ellene) versenyzője érdekében nem hagyhatja jóvá, így sportolónknak sem javasoltuk, viszont konstruktív módosításainkat elküldtük, hogy a helyzet mindkét fél megelégedésével rendeződhessen.
A »jutalmunk«, hogy a versenyző a támogatást a mai napig nem kapta meg, a szövetség pedig semmilyen megkeresésre (sem e-mail, sem telefon, sem egyéb) nem reagál, az üggyel nem foglalkozik."

A Verrasztó testvérek, Evelyn és Dávid is beszálltak Hosszú Katinka és Gyurta Dániel oldalán egy Nemzeti Sportnak elküldött közleményben, többek között ezt írják:

Gyerekkorunk óta az úszás a legfontosabb dolog az életünkben, ezért úgy érezzük, hogy szeretnénk csatlakozni a Katka és Dani által tett kijelentésekhez."