Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

Cs2019Jun20

2013. Július 11., Csütörtök 12:30

Dédelget

Írta:  Pásztori Tibor Endre
Értékelés:
(13 szavazat)
Lagrange (Joseph Louis Lagrange nevéről) elismerését vívták ki Marie Jean Tntoine Nicolas Caritat, Condorcet márkija (Ribemont,1743. szeptember 17. – Bourg-la-Reine, 1794. március 28.) francia matematikus és filozófus részére, aki t 1777-ben Párizsban az akadémia örökös titkárává választottak.

Lehet hibáztatni az oktatási rendszert, tantervi ismeretanyagot, mely az alkotói tevékenységet kibontakozásában gátolja; ezzel megnyomorít mindenkit. Lehet okolni diákot, tanárt, szűlőt, csapot-papot...politikai érdekképviseletet is.

Leváltását kéri Háromszéken, Madalin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt, sepsiszentgyörgyi elnöke az általa „katasztrofális"-nak minősített érettségi eredmények miatt Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő részéről, – hangzott el a július 8-i sajtóértekezleten. Most a 2002-ben kilátásba helyezett javításokat célzó intézkedéseket kéri számon a főtanfelügyelőtől és hangot ad „nagyon kiváncsi lennék ezekre az elemzésekre" epét-okádó megjegyzéssel kétkedésének. Tetézve mindezt azzal, hogy 16 év alatt semmi nem történt a minőség javítása érdekében (!), „véleménye szerint az is csak egy mítosz, hogy Háromszéken a román vizsga miatt gyengék az eredmények." ( Farkas Réka) És nem rejti véka alá, hogy bár több mint fél éve kormányon vannak, nem sikerült eddig lecserélniük a megyei intézményvezetőket.

Úgy! Madalin Guruianu úr nemzetpolitikájában erdélyi románok sorsa miatti aggodalomban a főtanfelügyelői szék mellet arra is irányítanám szíves figyelmét, hogy mi a Nicolas de Condorcet figyelmeztetését nem születésének 270. évfordulóján tanultuk meg: „Az oktatás célja nem az, hogy készen kapott törvények csodálatára késztesse az embereket, hanem hogy képessé tegye őket a törvények kritikájára és kijavítására.Tehát nem az az oktatás célja, hogy az eljövendő nemzedékeket alávesse a megelőző generációk szellemiségének, hanem hogy a felviágosodás, a kritikai érzék fejlesztésével minden nemzedéket képessé tegyen arra, hogy kzárólag a saját értelmének engedelmeskedjék."

Csoda ha a forradalom kitörésekor – ennek híveként lépett fől, s midőn XVI.Lajos megszökött Párizsból, a királyi méltóság mint antiszociális intézmény ellen híres beszédet mondott. A törvényhozó testületnek először tagja, majd pedig elnöke lett. Ő szerkesztette a nyilatkozatot a franciákhoz és Európához a királyi méltóság megszüntetéséről. Tragikus vége az lett a fényes tudományos tehetséggel megáldott filozófusnak, hogy vád alá heyeztetése után a bourg-la Reine-i börtönbe hurcolták, de másnap reggel halva találták. Mérget vett be...

Igen gyengéd szeretettel igyekszenek Erdélyben a még Székelyföldön élő magyaroktól átvenni a kormányzás gondját, bámulatos féltő gonddal bánnak gyermekeinkkel nehogy a tanulás és tudás károsultjaivá váljanak. A mesterien kiművelt, bűnnel azonos pártoskodással már el is késtünk és a jövőben sem fogunk tudni egységesen, erőteljesen fellépni és érvénytszerezni közösségi jogainknak.

A melengetett tervet, ápolgatott nemzetpusztító gondolatokat immár évtízedek után teszik előnkbe dédelgetve: „Tessék a tüdőt kiköpni!"

A szöveg megállapítását végezte:
Pásztori Tibor Endre

Megjelent: 1216 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 67.9%Serbia 1.4%
Romania 5.5%Canada 1%
United States 3.9%France 0.4%
Russian Federation 3.3%Switzerland 0.3%
Ukraine 2.6%Netherlands 0.3%
Sweden 2.4%Australia 0.3%
Slovakia 2.2%Norway 0.3%
United Kingdom 2.1%Kuwait 0.3%
Germany 1.9%Spain 0.2%
Austria 1.4%Italy 0.1%

Today: 223
This Week: 2360
Last Week: 4890
This Month: 13221
Last Month: 21646
Total: 2097487

Belépés