Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

H2019May20

2013. Augusztus 18., Vasárnap 08:59

A komisz

Írta:  Pásztori Tibor Endre
Értékelés:
(9 szavazat)
                      Lovadat elvezetheted a folyóhoz, de arra nem kényszerítheted, hogy igyék is belőle.

                             Leánytöbbségű (4:2) Sepsiszentkirály (Háromszék vármegye) Orbán József köztisztviselő házában a nyári alkony vacsorára hívta a családot. Az csak természetes, hogy az imával kezdődő asztalozás a kálvini rend és fegyelem jegyében a családközösség szentélye volt. Nagyapám nem olvasta a Kálvin János (1509-1564) Istitutióját (Institutio Christiane Religionis – A Keresztyén Vallás Rendszere ) de annál inkább alkalmazta a vidéki puritánság ismérveit. Ma sem tudjuk pontasan, mi is okozta a rendkívüli jókedvet, de a gyermekek meg nem engedett, befelé nevető kuncogásba törtek ki, mire a családfő szigorú tekintete és jobbkeze mutatóujja az ajtót jelölte meg egyetlen és megmásíthatatlan útiránynak. A kuncogás csak rövid időre némult el s mikor egy még harsányabb kitörés vette volna kezdetét, újabb kettő távozott el a balzsamos szürkületbe. Nagyapám hüvelykujja és a középső ujja közötti ujj merevsége semmit sem lazult, és mert újabb derű, újabb kihívás; ismételten kétszer kettős távozást eredményezet; szótlanul, ketten maradtak áldott szívű nagyanyámmal - mint annak idején! -, aki azt merte mondani úgy derűre bátorkodó szájjal: „Te Jóska...”, mire a változatlan helyzet az udvarra módosult és a már hangosan kacagók ölelése várta nagymamámat.

                      Útrakelt az első gólyamadár augusztus 15-én, - előbbre hozva sívár gondjainkat. Mire magammal lassanként cseperedő, kérdőrevonó bátorságom komikummá vált komiszság ügyében – tőlem függetlenűl! - az ugyancsak egyfelé mutató fő komisz Sztalin obeliszk mutatóujja is leesett.

Uccu neki! A szociáldemokrata Bogdan Diaconu szerint a szélsőséges magyarok is mehetnének , ha a jogszabály betiltana minden olyan rendezvényt – találkozót, konferenciát, tábort és tüntetést -, amely akár csak közvetve is megkérdőjelezi Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét.

Ugyancsak a magyar gólya-menetellel azonos fájdalmat okozott az aznapi román államelnök kijelentése, hogy a románok nem pénzzel, hanem „vérrel fizették meg Erdélyt”, és a földrengető, illetve kiábrándító az, hogy a ’89-es forradalom hősének hitt személy Erdély hovatartozását kívánja vita tárgyává tenni – jelentette ki Traian Basescu államfő Marosorbón.

Csak ez a gólya már egyszer megkapta a rosszindulatú figyelmeztetést Tompa Mihályostól: „Nem két haza! Egy haza!!” Azt már csak nekem kellett eldöntenem, hogy ki a komisz? Az osztrák, vagy a gólya? És nincs osztrák-gólya! A kenyér, katona-kenyér, a haza dolgában már iskolás gyermek koromban jól döntöttem (édesapám hozta haza): ízlett, ha számban komisz-íze is volt. Megtanultuk, „jobb mint máshol a fehér.” Nagyon kellemetlen a helyzet, amelyet nehéz elviselni, vagy a következménye, a hatása lesz még sokkal kellemetlenebb? Gyalázatos és szégyenletes az együttélő románokkal szemben.

Igen gyakori a tévedés. Tévedni emberi dolog – mondja a latin. De nem ettől leszünk emberek, - mondja a székely. De nem nagyobb tévedés, mint Zabolán Zorindát összetéveszteni Zorbával.

A komisz hír a sokk, a Starea Natiunii-ban jelent meg, miszerint Basescu mozgosítja a hadsereget Magyarország ellen.

A kétségbeesett gyermek megkérdezi az apját, miután rosszat sejt a nadrágjában: Édeasapám a vér milyen színű?

-         Az fiam piros!

-          

A szöveg megállapítását végezte:

       Pásztori Tibor Endre

Megjelent: 1294 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Dédelget Bántalom »

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Oldalainkat 90 vendég és 0 tag böngészi

Látogatók

Hungary 67.4%Serbia 1.3%
Romania 5.4%Canada 1%
United States 4.4%France 0.4%
Russian Federation 3.4%Switzerland 0.4%
Ukraine 2.6%Netherlands 0.3%
Sweden 2.5%Australia 0.3%
Slovakia 2.1%Kuwait 0.2%
United Kingdom 2%Spain 0.2%
Germany 1.9%Norway 0.2%
Austria 1.4%Belgium 0.1%

Today: 34
This Week: 34
Last Week: 4232
This Month: 12130
Last Month: 20629
Total: 2076172

Belépés