20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2013 december 08, vasárnap

Magyarságtudatból csillagos ötös!

Szerző: Győri Endre

Tegnap délelőtt került megrendezésre immár tizedik alkalommal a zentai Wass Albert Követőinek Asztaltársasága szervezésében a hagyományosnak mondható szavalóverseny. Ennek apropóján kérdeztem a szervezet elnök-asszonyát, Czabafy Ágnes tanárnőt.

Mi adta az idei szavalóverseny vezérfonalát?

- Mint ahogy az köztudott, szervezetünk azért alakult meg immár lassan tíz esztendeje, hogy megismertesse a magyar embereket Wass Albert munkásságával, életútjával, mert méltatlanul volt mellőzve és elhallgattatva az író az elmúlt hatvan évben. Különösen fontosnak tartjuk ezt a felnövekvő fiatal nemzedék esetében, mert még az iskolákban is csak most kezdenek tanulni, hallani róla. Az idei szavalóverseny az „Olyan jó néha angyalt lesni..."címmel került meghirdetésre – a közelgő ünnepekre való tekintettel.

Magyarságtudatból csillagos ötös!Hányan jelentkeztek és honnan?

- Idén is szép számmal jelentkeztek ifjú szavalók, szám szerint 26-an. Jöttek a megmérettetésre Szabadkáról, Topolyáról, Kishegyesről, Felsőhegyről és Zentáról. Sokkal több helyre szoktuk eljuttatni a felhívásainkat és örömmel állapítjuk meg, hogy évről-évre szaporodnak a jelentkezők. Külön öröm a számunkra, hogy nemcsak a tanárok, tanárnők biztatására, hanem szülői „ráhatás" eredményeként is volt versenyzőnk. Ekkor látjuk, hogy van értelme a munkánknak és működésünknek.

Egy ilyen rendezvény lebonyolítása nem kis munkába és anyagiakba kerül. Tavasszal Önök utasították vissza egyedüliként a város pályázati támogatását. Honnan akkor a rávaló?

- Tavasszal, mint ahogy akkor is elmondtam, szerintem méltatlan és politikai hátterű döntés született a városvezetés részéről a civil szervezetek támogatását illetően. Mi ehhez sem akkor, sem a közeljövőben nem asszisztálunk, Wass Albert szellemisége nem eladó. Had folytassam egy Wass idézettel:

„És üzenem a volt barátaimnak,
kik megtagadják ma a nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is a barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk..."

Mindezzel csak azt szeretném elmondani, hogy nincs bennünk harag vagy sértődöttség senki felé. Az élet megy tovább, mi pedig tesszük a dolgunkat. Hogy ez mennyire így van, mi sem bizonyítja jobban, hogy Ceglédi Rudolf polgármester úr itt volt a versenyen, megtisztelt bennünket jelenlétével. A színhely az Alkotóház, amit térítés mentesen kaptunk a rendezvényre – amit ez úton is köszönünk. Az anyagiakat tekintve pedig elmondhatom, hogy egy részét a szervezetünk tagjai saját zsebből biztosította, az ajándék könyvekért a Dekameron és Seneca kiadóknak tartozunk köszönettel, a gyerekek és kísérőik pazar és fenséges vendégül látásáért pedig a hála az Alltech Szerbiát és külön az igazgató urat, Ujvári Tibort illeti.

Végezetül pár szóban vázolná a közeljövő terveiket?

- Idén már csak a szerveztünk karácsonyi összejövetele van a munkatervünkben. Az elkövetkező másfél hónapban lesz egy koszorúzásunk Wass Albert születésnapján (január 8.) az emlékére emelt kopjafánál, valamint szervezés alatt áll egy nagyszabású Wass Albert-est, neves magyarországi művész fellépésével – de ez legyen meglepetés.

S végül a szavalóverseny eredménye:

Alsó tagozat: 1. hely: Rekovics Réka 2. osztályos 2. hely: Polyák Ákos 3. osztályos

Felső tagozat. 1. hely: Gazsó Boglárka 7. osztályos 2. hely: Becskei Denisz 7. osztályos 3. hely: Szőke Rebeka 5. osztályos

Középiskolások: 1. hely: Lengyel Klementina 2. hely: Rác Szabó Anett 3. hely: Dobó Vivien

Különdíj: Homolya Enikő 7. osztályos


Forrás: http://delhir.com/delvidek/helyben-rolunk/17724-magyarsagtudatbol-csillagos-oetoes

Hozzászólás  

#1 Idézet a "hagyatékból"Zoli 2013-12-08 14:20
kiemelés tőlem:
"Mert aki magyarnak született, akit magyarnak teremtett az Úr, az csak mint magyar lehet boldog és megelégedett ezen a földön, s még ezután is!
Mindegy, hogy hova vet a sors: gyökered itt van! S ha megtagadod ezt a gyökeret, ha megtagadod a magyar szót, ha megtagadod őseidet, szent magyar származásodat, az Úristen is megtagad téged, Márton fia, Márton, s nem lelsz békességet sehol a világon.

Jól jegyezd meg minden szavamat s égesse a lelkedet egy életen keresztül, ha hűtlenné válsz édesapádhoz! Most pedig pihend ki magad, mert fáradt lehetsz, Keserű Márton. S ha kipihented magad, és eljő az este és azt mondja benned egy kicsi hang, hogy magyar akarsz maradni, s nem németté válni, hogy hűségben kívánsz élni édesapád emlékezetével, akkor kerüld meg ezeket a sziklákat itt, jöjj föl a tetőre, ahol hold keltével a nagy tüzet látod, s ne szólj senkihez, közel se jöjj, csak hallgass és figyelj... "

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások