Magyar Megmaradásért

Nem adjuk fel

 

V2020May31

2018. Január 14., Vasárnap 11:46

Szabadon szülni, szabadnak születni

Írta:  FogelMedia és Lívia
Értékelés:
(16 szavazat)
Kedves Zoltán! / A 21. század egyik legnagyobb disznóságát követték- követik el folyamatosan Geréb Ágnes doktornővel. Nagyon kérlek, hozd nyilvánosságra Te is az ügyet! Köszönöm, barátsággal köszöntelek: Lívia

"Jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte kedden Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla, miután helybenhagyta az alapügyben eljárt bíróság elsőfokú ítéletét." Geréb Ágnessel háziőrizetében készült filmünk nem veszített aktualitásából. Fogel Frigyes producer – független filmes
Készítő: FogelMedia

Szabadon szülni, szabadnak születni →

Geréb Ágens

 


 

Kapcsolódó cikk:
Geréb Ágnest két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték

Jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és 10 évre eltiltotta hivatásától kedden Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, nem lehet fellebezni. Az ítélet két tragikus kimenetelű, régóta húzódó otthonszülés ügyében született meg.

Kedden hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnes két nagyon régi, tragikus kimenetelű otthonszülés ügyében. Az egyik esetben 2003-ban ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, a második baba azonban a születésekor oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és félévvel később meghalt.
 
2007-ben egy magzat válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre.
 
A Fővárosi Ítélőtábla 2012-ben már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A 2012-es ítélet két év fogházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától Geréb Ágnest, de két perújítási kérelem miatt a tárgyalások folytatódtak.
A megújított perben 2017 áprilisában módosult az ítélet: a foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés helyett enyhébb bűncselekményt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést állapított meg a bíróság az ikerszülés ügyében.
 
A másik, vállelakadással járó szülésnél viszont helyben hagyták az eredeti ítéletet és maradt a foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekménye. Így az áprilisi, nem jogerős ítéletben a két év fogházbüntetést öt évre felfüggesztették, a munkától való eltiltást tíz évről nyolc évre csökkentették.
 
Ennek a tárgyalásnak a végén, tavaly áprilisban az ügyész azért fellebbezett, hogy a bíróság mindkét perújítási kérést utasítsa el, Geréb Ágnes védője pedig felmentésért, illetve az elutasított perújítás elfogadása érdekében nyújtott be fellebbezést. A most keddi ítélet alapján az ügyész fellebbezésének adott helyt a bíróság, Geréb Ágnesnek két évre börtönbe kell mennie.
Geréb Ágnes az ítélet kihirdetése után közleményt juttatott el az Indexnek:

"A nyolcvanas évek végén kezdtem el kórházon kívül is kísérni szüléseket, pont, amikor a magyar társadalom minden szinten azzal volt elfoglalva, hogy lebontsa az elnyomó rendszereket. Ezek a perek, a velem szembeni büntetőeljárások valójában arról szólnak, hogy egyre erősebb társadalmi igény lett az otthonszülés, aminek létjogosultságát nem lehetett hirtelen úgy elismerni, hogy előtte évtizedeken át a személyemhez kötött szakmai igazságokat lesöpörte a hálapénzen alapuló orvostársadalom.
 
Ennek a kibékíthetetlen ellentmondásnak a megoldása volt, hogy engem, mint az otthonszülés fekete bárányát, aki nélkül az addigi, veszélyesnek és üldözni valónak kikiáltott otthonszülés biztonságos, szép és jó lesz, erőszakkal félretettek. A magyar állam hosszú idő után végre elismerte, hogy az intézményen kívüli szülésnek éppen úgy van létjogosultsága, mint az intézményen belüli szülésnek. A valós információkon alapuló szabad választás a biztonság kulcsa - ez szükséges ahhoz, hogy a nők és a családok biztonságban és biztonsággal nézhessenek a szülés elébe. A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott. Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek."
 
A tárgyaláson a Hír Tv is jelen volt, nekik így nyilatkozott Geréb Ágnes: "Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most újra, a magyar bíróság más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvos, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette, a mi bizonyítékainkkal szemben" - mondta Geréb Ágnes.
 
Az ítélet jogerős, fellebezésnek nincs helye.
Ajánlotta: Lívia
Megjelent: 982 alkalommal

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Új írások

Jó honlapok

Látogatók

Hungary 69.6%Norway 1.2%
Romania 5.4%Canada 0.9%
United States 3.9%Sweden 0.8%
Ukraine 3.3%Switzerland 0.4%
Russian Federation 2.8%France 0.3%
Germany 2.2%Netherlands 0.3%
United Kingdom 2%Australia 0.2%
Slovakia 2%Kuwait 0.2%
Serbia 1.3%Italy 0.2%
Austria 1.3%Poland 0.1%

Today: 706
This Week: 5688
Last Week: 5208
This Month: 33787
Last Month: 34025
Total: 2407387

Belépés